Serbest Forum
July 17, 2024, 11:36:13 am
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
  Home Help Gallery Staff List Login Register  

ДС: Който саботира ТКЗС

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: ДС: Който саботира ТКЗС  (Read 338 times)
Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« on: June 30, 2018, 01:22:58 pm »ДС: Който саботира ТКЗС да се изпрати в лагер!

Архивите на ДС разкриват, че преди близо 70 години интригите на местно ниво в комунистическата партия са предизвикали трусове с масово напускане на ТКЗС от страна на партийни членове, разочаровани от задкулисните действия на местните ръководители | Източник: chernogor2.alle.bg.

„За опазване целостта на ТКЗС и да не позволим на враговете да се подиграват с народната власт е те да бъдат изпратени в ТВО [лагер]”. Това докладва Държавна сигурност при обследването на един случай през 1949 г., когато близо 30 души от село Чучулигово, Петричко, правят заявка за напускане на трудово-кооперативното земеделско стопанство.

Сайтът desebg.com публикува онлайн документа за това събитие, който достига до нас благодарение на архивите на Държавна сигурност.

Той представлява лично строго поверително донесение на ДС Петрич до началника сектора на ДС в Горна Джумая (от 1950 г. Благоевград) от 1 юли 1949 г.

Преди 69 години, по време на насилствената колективизация, извършена от комунистическия режим, в Петричкото село Чучулигово ДС засича действията на няколко члена на БКП, които организират масово напускане на местното ТКЗС, създадено през 1948 г.

Напрежението в пограничното село (в съседство с Кулата) е предизвикано от действията на председателя на селсъвета, който еднолично задраскал името на един от членовете на компартията в списъка за изборите на народни съвети.

В резултат на това задрасканият Симеон Джуков започнал да говори, че е влязъл в ТКЗС насила, а на партийно събрание в село Чучулигово заплашил, че на изборите ще гласува с бяла бюлетина заедно с 30 души.

В доклада ДС описва биографиите на най-активните противници на ДС, обвинявайки ги, че се занимават с черноборсаджийство. В заключение прави предложение за запазване на целостта на ТКЗС в района подстрекателите бъдат въдворени в трудово-възпитателно общежитие (ТВО, лагер).

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

Report Spam   Logged

Share on Facebook Share on Twitter

Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« Reply #1 on: June 30, 2018, 01:26:02 pm »

Т.н. колективизация, значи си е бил чист грабеж, от и в името на ограбеният. Е, няма такова извращение, крадците да крещят, че отказалите да бъдат ограбени, че те са крадците. Безспорно комунизма и комунистите си ги обичат това изопаченията. Но никога не си ги признават, като винаги задължително другите обвиняват в собствените си грехове и престъпления.
Report Spam   Logged

Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy