Serbest Forum
December 09, 2023, 01:48:24 am
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
  Home Help Gallery Staff List Login Register  

Турция и света

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Турция и света  (Read 904 times)
Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« on: November 03, 2017, 01:21:17 pm »Първият автомобил турска разработка се чака през 2021 година, Ердоган вече си поръча

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган резервира за себе си първия автомобил разработен и произведен в Турция, който се очаква да бъде пуснат в продажба през 2021 г., пише днес в. "Миллиет", цитиран от БТА. Той прие вчера представителите на пет големи турски компании, които ще се обединят в консорциум, за да създадат модела, чиито прототип се очаква през 2019 година.

Quote
"Отсега обявявам, че съм кандидат за първата кола, при условие че платя нейната цена", обяви турският държавен глава. "Вече я няма старата Турция, на която в миналото контролираха всяка стъпка и с чието бъдеще си играеха така, както си пожелаят", каза още той.

Петте компании, които ще участват в консорциума, са "Анадолу грубу", "Бе Ме Дже" (BMC), "Кърача холдинг", "Тюрксел" и "Зорлу холдинг", пише "Хабертюрк".

Срамота е, че го правим чак сега, обяви Ердоган

Quote
"Срамота за нашата страна е, че досега в Турция, където годишно се продават 757 хиляди автомобила, не е направена подобна стъпка", коментира Ердоган. Президентът обеща, че лично ще подкрепя проекта.

Той даде да се разбере, че не иска и най-малко забавяне в осъществяването му, тъй като този проект има специално място в целите на Турция за стогодишнината от основаването на републиката, която ще се чества през 2023 г.

Ердоган нарече "храбреци" ръководителите на петте компании, които ще се заемат със създаването на турски автомобил, и им пожела на добър път, пише днес и в. "Стар". Вестникът цитира и думите на директорите на петте фирми, които споделят радостта и гордостта си от предстоящото начинание.

От горе до долу турски

Директорът на "Бе Ме Дже" Етхем Санджак заяви, че гледа на задачата като национален дълг. Неговият колега от Кърача холдинг Инан Кърач каза, че Турция няма нужда от външен партньор, за да направи свой собствен автомобил. Шефът на "Тюрксел" Ахмет Акча цитира поговорката, че "Съдбата обича онези, които полагат усилия".

Quote
"Този път няма да може да ни спрете", пише в заглавие днес в. "Гюнеш". "Турция, чиито проекти за местен самолет и местни оръжия бяха спъвани в миналото чрез различни саботажи, натисна копчето на 56-годишната си мечта - да произведе местен автомобил", пише вестникът.

Изданието подчертава, че автомобилът ще бъде "от горе до долу турски", като целта е от каросерията до гумите всичко да бъде на 100 процента местно производство. Проектът ще осигури работа на хиляди хора. Стремежът е новият автомобил също така да бъде на достъпна цена за турските граждани.

В Турция има десетки заводи за производство на автомобили на компании като "Тойота", "Хюндай", "Форд", "Пежо" и т.н. От 1968 година съществува и турската марка автомобили "Тофас", който произвежда по лиценз модели на "Фиат". Капиталът на компания е поравно разпределен между "Коч холдинг" и "Фиат Крайслер", които държат по 38.7%, а останалите дялове са на частни акционери.
Report Spam   LoggedPages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy