Serbest Forum
September 30, 2023, 12:23:14 pm
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
  Home Help Gallery Staff List Login Register  

Война в Босна (War of Bosna)

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Война в Босна (War of Bosna)  (Read 2951 times)
Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« on: March 16, 2013, 11:00:00 am »

В Белград на 12.09.2012 година е арестуван Сърджан Голубович, един от символите на зверствата по време на войната в Босна и Херцеговина.

На 2 април 1992 г. фоторепортерът Рон Хавив снима как Голубович, в униформа на пара-военните формирования на Желко Режнятович - Аркан, с автомат в едната ръка, и цигара в другата, повдига кубинката си, за да ритне в главата убитата преди това на тротоара от колегите му на този военно-престъпник, босненската мюсюлманка Тифа Шабанович. (вж. кадъра).


Именно за тази снимка става на въпрос.

Както стотици други, така и Сърджан Голубович, след края на войната сваля униформата, и започва уж нов начин на живот. В продължение на близо петнадесет години, той работи като диджей в Сърбия.

Под псевдонима Max DJ Max Голубович се превръща в един от ветераните на електронната музика в нощните клубове на сръбската столица Белград.

Задържането му сега, става не заради участието му във военните престъпления в Босна, а заради притежаването на наркотици.

Потресаващият кадър на Рон Хавив е направен в град Биелина, в североизточната част на Босна и Херцеговина, недалеч от границата със Сърбия.

Убийците на Желко Режнятович - Аркан. Нахлуват в града в началото на месец април на 1992 година, и за броени часове по улиците са убити четиридесет и осем души. Като общият брой на убитите босненски мюсюлмани, са 1400 души.

Над 10 000 босненски мюсюлмани напускат града. Превземането на града Биелина, се смята за начало на сръбската агресия срещу Босна и Херцеговина (БиХ).

След като Рон Хавив публикува снимките си, Желко Режнятович - Аркан, съпругът на турбо-фолк звездата Цеца Величкович, обявява огромна награда за главата на фотографа.

Рон Хавив е носител на множество награди за снимките си от Балканите, Мексико, Афганистан, Бангладеш и други държави, където е заснел нарушаването на човешките права.

Негови снимки са публикувани в най-авторитетните световни издания.

Снимката от град Биелина се превръща в един от най-стресиращите спомени за босненските мюсюлмани и до ден днешен.
Report Spam   LoggedPages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy