Serbest Forum
July 22, 2024, 06:53:48 am
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
  Home Help Gallery Staff List Login Register  

Почетна рота на погребението на Ататюрк

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Почетна рота на погребението на Ататюрк  (Read 1085 times)
Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« on: March 12, 2013, 05:44:01 pm »

Почетната рота на Българската армия, на погребението на Мустафа Кемал - Ататюрк

Един много малко известен факт в Българската военна и политическа история, е изпращането на българска почетна рота, на погребението на Мустафа Кемал - Ататюрк, в Република Турция. Във връзка с това събитие, е издаден и албум със снимки от тогавашните събития относно по поклонението и полагането на бащата на всички тюрки Мустафа Кемал Паша.

Мустафа Кемал - Ататюрк. Е турски виден военен деец и политик, писател, и най-вече основател на светската, турска република, наречена Република Турция. И е неин пръв председател на Парламента (Меджлиста) на Република Турция (1920-1923), а след това е Министър-председател на турската република (1920-1921) и неин пръв Президент (1923-1938).

Още по време на Първата световна война. Мустафа Кемал - Ататюрк. Става известен като изключително способен и далновиден военен офицер. И след поражението на Османската империя, оглавява турското национално движение, в последвалата война за държавна независимост, удържайки блестяща военна победа над Антантата.

През следващите две десетилетия. Мустафа Кемал - Ататюрк, е основна фигура в политическия и държавен живот на новосъздадената Република Турция. През своя 15-годишен мандат, като неин пръв Президент, продължил от 1923 година, та чак до смъртта му през 1938 година на (10 ноември). Той през това време до неговата кончина, провежда радикални реформи в политическата, социалната, съдебната, икономическата, и културната сфера, на новосъздадената турска държава. Превръщайки остатъците от предишната Османска империя, в силна светска, и национална държава. Принципите на реформите на Мустафа Кемал - Ататюрк, на базата, на която е създадена сегашна модерна Турция, са известни като доктрината Кемализъм.

Мустафа Кемал - Ататюрк. Умира на 10 ноември 1938 година. Неговото погребение е насрочено за 21 ноември, на същата 1938 година, в столицата на Република Турция, Анкара. Н.В.Цар Борис III провежда спешно съвещание с Министър – председателя по това време. г-н Георги Кьосеиванов. И Министъра на войната, сега на (отбраната), генерал майор Теодоси Даскалов, на което съвещание, е решено българската държава, да се представлява от военна делегация, в състав от 300 души, в това число и почетна рота, и военната духова музика, на военно морският флот.

За ръководител на делегацията е определен Министъра на войната (отбраната), генерал майор Теодоси Даскалов. За член на делегацията, и ръководител на подготовката на почетната рота, е назначен, майор Васил Владев, от 14 пехотен полк. Майор Владев е родом от град Разград. През 1912 година, едва 17 годишен, той се записва като доброволец в Балканската война. След войната, той завършва Военното на негово величество училище. И на 01.08.1917 година, е произведен в звание подпоручик (лейтинант). Изпратен е на Южния фронт, и като командир на минохвъргачна рота, воюва при завоя на река Черна (Македония). И като в последствие участва във всички боеве, които води 48 пехотен полк. За показана храброст и героизъм, е награден с военен орден за храброст 4 степен 2 клас. И германски железен кръст за храброст 2 степен.

Майор Владев приема задачата като висока оценка за неговия боен опит, и отличната му военна подготовка като строеви армейски офицер в царската българска войска. Подбира от целия личен състав на ШЗО (Школата за Запасни Офицери) - офицери, фелдфебели (старшини) и войници. Като сформира почетната рота. Започва кратка но много тежка военна подготовка. Ротата е въоръжена с нови карабини. Снабдена е с пълно бойно снаряжение, и провежда занятия по 10 часа дневно, под непрекъснатото ръководство на майор Васил Владев.

След няколко дни подготовката завършва, и е извършен строеви преглед, лично от Министъра на войната (отбраната) генерал майор Теодоси Даскалов - като ръководител на българската военна делегация. Почетната рота преминава през софийските улици, съпроводена от военния духов оркестър, и е тържествено изпратена на централна гара София, от генерали, офицери и членове на турската дипломатическа легация в България.

Пристигат в Цариград (Истанбул), провеждайки няколко военни тренировки. И на 18.11.1938 година, отпътуват за град Анкара. Там в състава на останалите военни делегации, е извършена проверка на готовността за официалното погребение на турския Президент, Мустафа Кемал - Ататюрк. Проверката се провежда редом с турския министър на войната (отбраната), като в свитата му участва и ръководителя на нашата военна делегация – Министъра на войната (отбраната), генерал майор Теодоси Даскалов.

Войниците са изпънати като струни. А командирите и фелдфебелите (старшините) на ротата „нажежени” до червено. А зад ротата се движи ротния фелдфебел (старшина), с повече от 20 години военна служба. Всички са в пълно бойно снаряжение. С ордените и медалите получени в предишните битки на българската царска армия, по бойните полета, на първата световна война. Три дни е поклонението пред останките на Мустафа Кемал Паша, като тленните му останки са изложени в Етнографския музей на град Анкара. През тези дни, под ситния есенен дъжд. Българските военни носят военната си служба достойно и гордо, като представят отлично Царство България на поклонението на Мустафа Кемал - Ататюрк.

И така отдават почит на реформатора, и създателя на съвременната турска република, Мустафа Кемал - наречен през 1935 година от турският народ, Ататюрк (Бащата на тюрките). Траурния марш на българските войници, прави много силно впечатление на турските домакини, които след погребението, което се завършва на 21.11.1938 година, в Етнографския музей на град Анкара, награждават ръководителите на българската военна делегация, и я изпращат с почести и благодарности. По-късно тялото на първия турски Президент, Мустафа Кемал - Ататюрк, е пренесено в специално построения Мавзолей в Анкара, където се намира и до днес.

След завръщането си в България. Ръководството на българската военната делегация, е прието на аудиенция при Н.В. Цар Борис III, където ръководителя на почетната рота на Българската армия, за погребението на Президента на Турската Република, Мустафа Кемал - Ататюрк, майор Васил Владев, е награден със сребърен часовник. А командирите на ротата, с други материални награди.
Report Spam   Logged

Share on Facebook Share on Twitter

Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« Reply #1 on: March 12, 2013, 06:04:32 pm »

Българска Почетна Рота на погребението на Мустафа Кемал - Ататюрк 1938 годинаReport Spam   Logged

Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy