Serbest Forum
July 22, 2024, 06:13:28 pm
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
  Home Help Gallery Staff List Login Register  

Истанбул (Цариград) Или Изгубената Турция

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Истанбул (Цариград) Или Изгубената Турция  (Read 1702 times)
Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« on: April 21, 2012, 10:02:48 am »

Пускам тази моя поредна тема. За да видим все пак какво е представлявал Цариград, днешен 20 милионен мегаполис, Истанбул, през погледа на съседите им, демек от наша гледна точка, и от страна на тогавашните османски поданици, и бъдещи турски граждани, след 1923 г.

Който в определен исторически период от време, са влизали в бойни действия. Но това и най-малко не е повлияло на добрите им между съседски взаимотношения. Като изключим бруталностите по времето на възродителните процеси, провеждани от комунистите целенасочено, за да го разделят, и да го владеят, тукашното им поверено от Москва, поданическо население, да го пазят и съхраняват, за техните имперски, и шовинистични амбиции, в случай, че им притрябва някой който да ги обожествява, изпаднат ли чак в такава дълбока черна дупка, имераторите от Москва.

Призовавам. Който може да намери подобни снимки от времето на Османската империя, снимки както в този сайт снимани, или поне подобни. Много моля да ги качва тук, за да видим все пак какво е представлявала съвременна Турция, и територията и, по времето на Османската империя, и след това, по времето на създаването на Р. Турция, от Мустафа Кемал Ататюрк, чак до днешни дни.

Историята не е само войни и геноциди, и планирани кланета от всички страни, по време на война и граждански размирици. Историята има и мирен характер, как са живеели хората, за какво са се тревожили, и за какво са дори мечтали по тяхно време.

Сигурен съм, че има такива архивни и исторически турски сайтове, с качени много такива пейзажни архивни снимки, и ако някой има достъп до тях, то нека да ги сподели. И не е лошо да се помисли по въпроса. Ако не сайт, то поне архивен блог да се направи, наречен Изгубената Турция, и там да се публикуват подобни снимки.

По принцип. Мен миналото не ме интересува. Но подобни снимкови материали, ще са интересни за поколенията да видят тези преди нас как са живеели, и как ние сега живеем.

Този сайт Изгубената България. Е направен от ентусиасти, който издирват стари снимки, и ги купуват според важността им, като за една закупена стара снимка, плащат собствениците на сайта по 50/100/150/200 евро, само и само да видят хората какво е било в миналото на България.

Вярно. Мнозинството от снимките в този сайт, са с чисто пропаганден националистически характер. Но повечето от тях, имат съвсем неутрален, и делинчен характер.

Да съм по богат, бих плащал за стари архивни и исторически снимки, свързани с историята на Р. Турция, и по конкретно с Османската империя. И много бих искал хората по света да видят какво е представлявала тази велика империя, в последните и години на съществуване, и как се е родила и отраснала Република Турция, чак до наши дни.


Изглед от Робърт колеж към Босфора и една от кулите на крепостта Румелихисар, Цариград (Истанбул), началото на XX век


Изглед към Босфора, Цариград (Истанбул), началото на XX век


Сгради по крайбрежната улица на квартал Бебек, Цариград, горе на хълма - Робърт колеж (днес Bosphorus University), началото на XX век


Крайбрежната улица на квартал Бебек, Цариград (Истанбул), началото на XX век


Елегантно облечени дами, офицер и местен жител край крепостната стена на Константинопол (Цариград), началото на XX век


Цариград (Истанбул), пристанището на квартала Бебек и Босфора, началото на XX век


Цариград, крайбрежната улица на квартал Бебек и Босфора, началото на XX век


Туристически параход в Босфора, погледнат от квартал Бебек, началото на XX век


Разрушена джамия след боевете в Чаталджа, 1912 г.


Оплячкосано и разрушено селище, вероятно Чаталджа, 1912 г.


Клетва на 61-ви пехотен полк


Конкретно тази снимка с клетвата на 61-ви пехотен полк, я публикувам, макар че е извън темата, но искам да акцентирам. Кога сега в съвременността ще видиш, на войнишка клетва, да присъстват на едно и съшо място. Поп и Ходжа.
Report Spam   Logged

Share on Facebook Share on Twitter

Suleyman
Full Member
***

Karma: +0/-0
Posts: 116« Reply #1 on: April 21, 2012, 02:49:02 pm »

Има сайтове с доста снимки от Истанбул. Виж ТУК има доста снимки и на повечето от тях са отбелязани и годините кога са направени. На страницата ще видиш пет линка с най различни фотографии.
Тогава градът е бил спокоен поне не като сега.
Метрополисът се е превърнал в нещо като организъм със свои закони и всеки бърза за някъде. Хората са станали като роботи.
Вечер се прибираш от работа по улиците пълно с запалянковци идващи от стадиона не можеш да се разминеш с тях.
Навсякъде има полицаи за да "наглеждат" да не сторят запалянковците някаква беля.
От механата се чува музика от джамията се чува ходжата от морето се чуват корабите, камбанен звън от арменската църква.
Решиш да пиеш кафе някъде няма къде да седнеш. Навалица.
Човек ако има пари най добре да си живее в България тук поне е спокойно с изключение на София която също е пренаселена но си е село в сравнение с Истанбул.
Report Spam   Logged
Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« Reply #2 on: April 21, 2012, 03:02:34 pm »

Човек ако има пари най добре да си живее в България тук поне е спокойно с изключение на София която също е пренаселена но си е село в сравнение с Истанбул.

Специално за София мога да потвърдя лично, че си е едно голямо и мръсно село.

Като казвам мръсно. Не го казвам иносказателно, а го казвам буквално.

Уточнавам се, като знам как славянчовците са докачливи, и не схващат със пилешките си мозъчета, кога говориш иносказателно, и кога буквално, и не могат да различават думите от смисълът им, и приемат всичко буквално, така както им го кажеш.

Та казвам го. За да не ми се разсърдят разните им там софийски гъзета, дупета, и не знам си още какви си определения за задни части. Гордост за тях да се наричат с тези определения от човешката анатомия, а хората пазещи както физическа така и духовна чистота, за тях са терористи и камикадзета. 

Подчертавам се, за да не ми се нахвърлят, ама аз как така ще им наричам селото им, че е мръсно, а като съм бил в това село, и го знам много добре, какво представлява.

От балконите си, си изхвърлят боклуците, инак селяните са им виновни.

A бе какво да кажа. Размих малко темата.

Но инак по темата, относно за линковете, мога да ти кажа! Chok Teshekur Ederim Arkadasnim.
Report Spam   Logged

Suleyman
Full Member
***

Karma: +0/-0
Posts: 116« Reply #3 on: April 21, 2012, 03:23:34 pm »

Моля, Rica Ederim!  Wink
Report Spam   Logged
e_fatihan
Newbie
*

Karma: +2/-0
Posts: 34


« Reply #4 on: April 21, 2012, 03:59:22 pm »

Има един кратък период засягащ турската история. Първата турска република - Batı Trakya Türk Cumhuriyeti /Западно-тракийска турска република/ съществувала само 52 дена  през 1913 година.

Кърджали по време на турската република :

Още снимки:
http://www.balgoc.org.tr/bilgi/bttc/bttc.html
Report Spam   Logged

اولاد فاتحان
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy