İBRET OLSUN!!!Milliyet gazetesinde 12.10.2010da çıkan bir makalede kürtlerin istekleri yer almaktadır.
Bu istekleri Bulgaristan şartlarına göre aşağıdaki isimleri değiştirerek uyarladım.
Bunula Bulgaristandaki ve Türkiyedeki etnik grupların hak mücadelesinin karşılaştırmalı olarak gözönüne getirmektedir.Velhasıl Bulgaristandaki Türklerin Türkiyedeki Kürtlere erişebilmesi için daha çook somun ekmek yemeleri gerekir.
Makalenin aslı linktedir.
Hani BG Avrupa Birliği üyesiydi? Bulgaristanda Türk Müslüman topluluğunu Gencev gibi eski DS hainleri mi yönetecek.Yeter artık!!! Bulgaristanın desteklediği Kürtler kadar olamıyoruz, ama onlar bize iyi bir örnek oluyor.
Yazıklar olsun böyle kadere
Yapılan değişiklikler:
BDP DPS
Batman Kırcaali
Kürtler Türkler
Kürdistan Deliorman-Rodoplar
Kürtçe- Türkçe
Kürdistan-Bulgaristan
Türkiye-Bulgaristan
DPS Grup Başkan Vekili ve Kırcaali Milletvekili Bengi Yıldız , Türk sorunun çözümü konusunda formül hazırladıklarını beliterek, Bu sistem içerisinde Türkler Deliorman ve Rodoplarda, Özerk Deliorman- Rodoplarda kendi dillerini birinci dil olarak kullanacak. Birinci resmi dilleri Türkçe olacak, ikinci dilleri de Bulgarca olacak dedi.
Türk Dili Eğitim Hareketinin Türkçe eğitim için başlattığı imza kampanyasında toplanan 4 bin imza, Milli Eğitim Müdürlüğü evrak servisine teslim edildi. Milli Eğitim Müdürlüğü çıkışında konuşan DPS Grup Başkan Vekili ve Deliorman-Rodoplar Milletvekili Bengi Yıldız, Türk sorununun çözümü konusunda formül hazırladıklarını anlattı. Yıldız, şöyle dedi:
Hareketimiz, mücadelemiz, Türk sorununu çözme noktasında önerdiği formulasyon şudur. Demokratik Bulgaristan özerk Deliorman-Rodoplar ve Bulgaristanın bütün alanlarının birçok özerk bölgeye ayrılarak, merkezi yönetimin yetkilerinin önemli ölçüde yerele aktarıldığı, yerelin söz ve karara hakim olduğu bir yönetim biçimi. Bu sistem içerisinde Türkler Deliorman ve Rodoplarda , Özerk Deliorman-Rodoplarda dillerini birinci dil olarak kullanacaklar. Birinci resmi dilleri Türkçe olacak, ikinci dilleri de Bulgarca olacak. Yani hem Bulgarca hem Türkçe öğrenecekler. Bunun bu şekilde kabul görmesi lazım.
Tabii Bulgaristanın genelinde resmi dili Bulgarca kullanacak ama bize göre Bulgaristanın tüm bölgelerinde ikinci dil olarak Türkçenin öğretilmesi lazım. Bu sistem Türk coğrafyasını sömürge bölgesi yapmaktan vazgeçmeleri gerekir. Valisi, kaymakamı Türkçe bilmiyor, Emniyeti Türkçe bilmiyor, öğretmeni Türkçe bilmiyor ve Sizi yöneteceğiz diyorlar. Bu halkın dilini anlamayanlar, bu halkın sorununu da anlayamaz. Dolayısıyla anadil gibi meşru bir talebin, artık ötelenecek, ertelenecek bir durumu yoktur.
Türklerin açıkça ana dilinde eğitimi istediğini anlatan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Bugün de arkadaşlarımız 4 bin dilekçe ile milli eğitimi müdürlüğüne müracaat edecek. Türkler ana dillerinde eğitim görmek istiyor. Dilekçemizi resmi makamlara ileteceğiz
http://www.milliyet.com.tr/-turkce-ikinci-dil-olacak-/siyaset/haberdetay/12.10.2010/1300356/default.htm