Serbest Forum
February 14, 2025, 02:20:14 am
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length

Home Help Gallery Staff List Login Register  

Vecdi Rashidov "Kadrie LATİFOVA" Tiyatrosunu kapatiyor

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vecdi Rashidov "Kadrie LATİFOVA" Tiyatrosunu kapatiyor  (Read 1747 times)
asker
Global Moderator
Sr. Member

« on: July 19, 2010, 03:10:34 pm »

Vejdi Rashidov "Kadrie Latifova" Tiyatrosunu kapatiyor
Vejdi Rasidov Kircaalideki ve annesinin ismini tasiyan "Kadrie Latifova" ve Razgrad "Nazim Hikmet" -Bulgaristan Turklerinin iki buyuk kultur ve sanat temeli sayilan Tiyatrosunu kapatip Bulgar hukumetinin her cesit ve usullerlen Bulgaristan Turklerini   Bulgarlastirma kampanyasina yardimci olmus oluyor.

Bulgaristanda Gerb destekcisi ve hukumette biricik Turk Bakan olan ve Turk zannettigimiz, ama goruldugu gibi aldanmis oldugumuz Kultur ve Sanat Bakani Vejdi Rasidov Bulgaristandaki iki Turk  Tiyatrosunu -birisi Kircialide ,otekisi de Razgradda kapatma kararini imzaladigini uzuntulen oyrendik.

KIRCALİ „KADRİYE LATİFOVA” DEVLET MÜZİK ve DRAM TİYATROSU

Bulgaristan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun 124/06.06.2003 №’lu Kararnamesi ile kuruldu. Tiyatro, Rodoplar’ın bülbülü diye adlandırılan, Türk şarkılarını söyleyen merhum Kadriye Latifova’nın adını taşıyor. Kadriye Latifova, 30 Mayıs 1928 yılında, Haskovo’ya bağlı Golemantsi köyünde dünyaya geldi. Erken yaşta dünya evine girdiği Lyatif Raşidov’tan, Rujdi ve Vejdi adında, iki erkek çocuğu dünyaya getirdi. Sanatçının yıldızı, Haskovo’daki Türk Tiyatrosu’nda işe başlayınca parlıyor. O zamanki Varyete Tiyatrosu 1952 yılında, Millet Meclisi’nin kararı ile kuruldu. Kadriye Latifova, tiyatro ile Haskovo, Momçilgrad ve Kırcali kasabalarında çalıştı. Sanatçı 1955 yılında düzenlenen ilk ulusal halk şarkısı yarışmasında büyük ödülün sahibi oluyor. Kadriye Lyatifova, ölümünden sonra “Kiril ve Metodiy” nişanına layık görüldü. Yıldızın repertuarında 500’den fazla halk şarkısı yer almaktadır. Aynı zamanda, Bulgaristan Ulusal Rayosu’nun Altın Fonu’nda 200’den fazla kaydı bulunmaktadır. Kadriye Lyatifova 1962 yılında ki erken ölümüne kadar tüm Bulgaristan’da izleyici ve dinleyicilerinin sevgi ve itibarını kazandı.

Tiyatronun amaçları:

- müzik, dans ve tiyatro oyunlarını icra ederek, Bulgaristan’da ve Balkan Yarımadası’nda yaşayan tüm Türk azınlığının zengin kültür, dil ve geleneklerini muhafaza etmek

- sabır ve hoşgörü çerçevesinde, farklı kültürler arasındaki diyalogu geliştirmek, her birinin kendi özünü korumasını sağlamak.

- bayram, yıldönümü, festival, konser ve yarışma gibi etkinliklerde müzik ve dans etkinliklerinin yapılması ve örgütlenmesine katılmak

- müzik, dramaturji ve dans sanatı alanında, çocuk ve gençlere yönelik olan piyes ve programlar yapmak

- piyes, müzik, dans ve dramaturjisini ülke çapında olduğu gibi yurtdışında da sergilemek

Report Spam   Logged

Share on Bluesky Share on Facebook

asker
Global Moderator
Sr. Member

« Reply #1 on: July 20, 2010, 03:28:17 pm »

Bakin kendi ana dil ve kulturunun batip kaybolacaginlan ilgilendiren nekadar az insan veya Turk var-konuyu uc kisi okumus yanliz?Ayip.Cok ayip.Lanet olusun
Report Spam   Logged

Serbest Korkmaz
Global Moderator
Hero Member

« Reply #2 on: July 20, 2010, 04:41:42 pm »

Bakin kendi ana dil ve kulturunun batip kaybolacaginlan ilgilendiren nekadar az insan veya Turk var-konuyu uc kisi okumus yanliz?Ayip.Cok ayip.Lanet olusun

Asker ana dili bir DPS yalaklarindan olusan  teatro kapanmasinla kayip olacaksa vay halimze vay. Demek durum cok kritik. 
Vejdi zeki birisidir ve ne yaptigini bilir. Onun anesinin isimini kulanip "HOH" yalaklari milleti otlatmaya devam ediyorlar. Sozde o teatroda kac kisi var "HOH" torpilsiz ise baslayan ?

Sen bana ot teatronun halkin kafasini yikamaya icin kurulmadigini ispatliya bilirmisin ? Zamaninda turkce Sofia radiosuda sozde tukrceydi fakat halkin kafasini yikayip "soya donuse" hazirladilar. Turkler ne mutluymus komismede .... Cheesy Sadiha Ahmedova'nin ciy-ciy mutlu komunist turkulerini duyunca dalgayi hemen TRT ye cevirdim.

Asker sen zeki birisisin DPS komunistlerin oyunlarina tutulma. Anesinin ismini dasiyan teatroyu kapatmak erkeklik ister. Vejdinin bildiyi senin benim bilmedigim gercekler var burada. Haceleci olma. Zaman gosterecek kim dogru kim yalnic oldugunu.

Report Spam   Logged
Serbest Korkmaz
Global Moderator
Hero Member

« Reply #3 on: July 20, 2010, 05:15:03 pm »

Konuyu acmiskan. Razgrad tiyatrosunun ir komunist aptali Nazim Hikmet ismini dasimasi "biz komunist olamayiz" diyen Mustafa Kemal'lan dalga gecmektir ve bolgede "turklerin" nekadar turklukten uzaklastigini ispatliyor.b

Komunistlere satilanlar turk olamaz. Bunu Ataturk demis ben demedim. Ben yalniz Atama inaniyorum.

Razgrad "teatrosunda" oyuncular turk ve musluman olsalaydi : Allahim biz bu dinsiz imansizin adini neden dasiyoruz ? Ataturke ihanet neden ediyoruz ?  Dunyada turk kahramanlarimi bitmis ?-diye kendilerine soru sorurlardi.

Turk dilini kulanipta halkimizi turklukten uzaklastiranlara ayni zamaninda satilmis Turkce sozlu Sofia radiosunun yaptigi  gibi  satilmis komunist teatroruna hayir. Kapansinlar.

Ne mutlu Turkum ! Kirmizi seytanlara satilmadim diyebilene !
Report Spam   Logged
Serbest Korkmaz
Global Moderator
Hero Member

« Reply #4 on: September 03, 2010, 10:00:10 am »

Tartismalar .

HABER: FOTOĞRAFLARDA KALAN VE KOLAYCA KAYBEDİLEN DEMOKRATİK HAK!
İbrahim Baltalı/Gümülcine    2010-09-02 13:20:56
Arkadaşlar Türk tiyatrolarının kapatılması tabii ki güzel bir şey değildir. Ancak herşeyde de bir hayır olduğunu unutmayalım. Bulgaristan'da bir milyonun üzerinde Türk yaşıyor. Artık komünist idare de yok. Kapitalist sistemde işten atılan sanatçılar bir araya gelir ve küçük de olsa özel bir tiyatro pekala kurabilirler. Bu olduğu takdirde ben zannediyorum kendilerine destek de sağlanacaktır. Herşeyi devletten beklemek artık günümüz gerçekleriyle pek bağdaşmıyor! Kendi iç dinamiklerimizi küçük çaplı da olsa harekete geçirmenin zamanı gelmiştir ve hatta geçmektedir bile!

Bunun en güzel örneği Gümülcine'de Türkleirn kurduğu tiyatrodur. Tiyatro senede bir oyun sergiliyor, ancak bağımsız ve özel bir kuruluş. Bu Bulgaristan da da neden olmasın!
MLECINOLU    2010-09-02 13:55:05
Devletin kasasinda doktorlara para yokiken tiyatro filan
urasanlara para nerden olsun?Bati ulkelerde devlet tiatrosu diye birsey yok,artik milleti kiskirtmaktan vazgecin....sizlere yakismiyor.Milyonluk villa ev daire satin alacaginiza snI.Baltaligin dedigi gibi cebinizi acinda birseyler yapin/PARASI OLANLAR/ hep devletten yan yatipta beklemeyin.Ornegin Unanista 150 000 bine yakin turk musluman yasiyor ama ozel radyolari var-KRAL FM/oda massallah ta ki Irdereden/ardinodan/ dinlenebiliniyor.
Maşkılı    2010-09-02 20:08:37
Mleçinolu ne demek aga, türkçe adı yok mu oranın? Ayrıca Unanistan değil, Yunanistan.
akil    2010-09-02 21:02:46
Razgrad ve Kırcali'deki devlet tiyatrolarının bulgarca temsillerini türkler boykot ederse, bir seneye varmaz yanlış düzeltilir.
Perperek Papazı Der ki...    2010-09-02 21:56:49
Bulgarların amaçlarından bir tanesi de zaten Türkler'in tiyatroya gitmemesi. Cahil adamı istediğin gibi manipule edersin hakkını alırsın gıkını çıkartmaz... bundan güzel Türk var mı?
fes    2010-09-02 23:43:34
Boykot edersk işler düzelecekmiş... Adama bak ya, neye umut bağlamış. Hayret ki ne hayret! Neden bukadar saf olabiliyoruz, aklım almıyor.

DPS'deki kodamanlar artık kulak lapırdatıp durmasınlar, halkı mücadele için örgütlesinler. Ahmet Dğan'ın "etnik barış" tezi tutmamıştır. Bulgarlar şimdi onun 20 senedir söyledikleriyle alay ediyorlar. AB üyesi olduğumuzda eşitlik olacakmış, demorasi olacakmış, Bosfordan bilmem hangi yol geçermiş...Bulgarlar şimdi, o poturlara sığmayan koca kıçlarıyla bu laflara gülüyorlar.

Ahmet Doğan çıksın halkın önüne, bulgarlara inanmakla yanıldığını dürüstçe söylesin.
kj davud    2010-09-03 00:06:35
Bratmi kaç kişi zavedenie den çıktı da gitti tiyatroya.......

Bate azcık kaşar gıyvasana..............
fes    2010-09-03 00:15:07
Zavedeniyeden çıkıp tiyatroya gitmeyenler " güzel türk" oluyor işte. Galiba sen de onlardansın.
Fes'e    2010-09-03 01:12:20
,,Ahmet Doğan çıksın halkın önüne, bulgarlara inanmakla yanıldığını dürüstçe söylesin''demiş Fes kardeşimiz.
Çıksa ama çıkamaz,yüzü yok.Senede bir defa meclise gelip sandalyesine otursa,öp'te başın üzerine koy.
Saygılar.Koşukavaklı
Aliş    2010-09-03 07:50:41
Hayat insanı bazen zorlar, gün gelir istemiye istemiye bazı şeyleri yapmak zorunda kalırsın. Halkın önüne çıkıp ya aldatıldığını söylersin, yada bir hiç olmayı tercih edersin. Deniz bitti çünkü, eski sözlere halkın karnı tok artık. Bulgarlarla ortaklaşa bir dünya kurulamıyacağını herkes görüyor artık, hala bunda diretmenin bir manası yok.
doğan    2010-09-03 11:28:48
Üste ilk iki yorumu yazan arkadaşlara bende katılıyorum
Bulgaristan türkü türkçe tiyatronun yaşamasını istiyorsa özel tiyatrolar kursun,tiyatro sevenlerde eğer meyhanelerden çıkıpta onlara destek verebiliyorsa versin.
Ama asıl tiyatroyu bize meclise gönderdiğimiz kişilerin oynadığını sakın dikkatimizden kaçırmayalım!
Report Spam   Logged
OTTOMAN
Hero Member

« Reply #5 on: September 22, 2010, 04:06:58 am »

Aferin vejdye

Bence en dogrusunu yapiyor. Karar onun olmasa da ona yaptiriyorlar tepkiler yanlıs yere gitsin diye. Slavyan shovinistler isini bildigini sanıyorlar. Her zaman soyledigim gibi komunist dusunceler ve propagandal devam ediyor cunku baska bilmiyorlar.
Bu olayin 2 yuzunu halka asılamak istiyorlar.
     Bulgar kitlesine turk bakan getirdik tiyatroları kapattı bizim kulturumuzu yok etmeye calıstı demeleri icin zemin hazırlamak.

Turklere ise bakin biz degildik bunu sizin icinizdeb sectigimiz bakan yaptı ne yapabilirdik aranızda hainler var iste. Suc bizde degil.

Her islerde her nedense turkler bu oyunlara halen geliyorlar bulgaristanda.

Ama burada bildigimiz bir soz geldi aklıma. Unlu bir devlet adamının sozuydu bu.
Benim memurum isini bilir.
Bende bu sozu degistirdim ve diyorum ki
Benim halkım isini bilir.
Bu kadar sene icerisinde kulturunu muhafaza etmis her turlu oyunlardan gecmis ise her hangi bir sakınca yoktur demektir.
Kapatılan teatrdaki yapilan kultur calısmalara acaba kimin calısmalarıydı
bir dusunun
yorumu sizlere bırakıyorum.

Report Spam   Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: