Analizator
Sr. Member

|
 |
« Reply #15 on: October 20, 2010, 01:42:09 am » |
|
Türk Halkları Kongresi Gagavuzyerinde Yapıldı
Gagavuzyerinin başkenti Komratta açılışı yapılan Türk Halkları Kongresi, Kongazda devam etti, Kıpçakta sona erdi Dünyanın birçok bölgesinde azınlık durumunda olan Türklerin bir kısmı dillerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Çünkü tarihte olduğu gibi bugün de çeşitli baskılarla asimilasyona uğratılmak istenmektedirler. Bu çilelerin sona ermesi ve dünyada geniş bir coğrafyaya yayılmış olan ve azınlık olarak yaşayan Türklerin kendi benliklerini korumaları ve bulundukları yerlerde özgürce yaşamaları, dünyadaki Türklerin birleşmelerine ve ortak eylem yapma erklerine bağlıdır. Bu nedenle bütün dünya Türkleri bir an önce birleşerek güçlü olmak zorundadır. Artık birlik ve beraberlik zamanıdır. Türk Halkları Kongresinin delegeleri, Gagavuz yeri Kıpçakta buluştular. Yola çıktığım Bulgaristan'dan, karayolu ile Romanya toprakları üzerinden Moldovaya geçtim. Sınırda Oleg kardeşimiz bizi bekliyormuş. Birlikte yola koyulduk ve Beni Primariyanın sekreteri (Belediye Başkanı Sekreteri) Svetlana Hanım karşıladı ve eşyalarımı alarak kendi arabasına koydu. Birlikte babasının evine gittik. Orada bir yemek hazırlamışlardı. Ben de oruçlu olduğum için yemek yiyemeyeceğimi söyledim, hiç itiraz etmediler. Zaten bizim Ramazan ayında olduğumuzu ve oruç tuttuğumuzu biliyorlardı. Oradan Primariyaya (Belediyeye) gittik orada yeni seçilen başkan ve çalışanlarla tanıştık. Bana Belediye Başkanı Sn.İvan Nikolaeviç odasını verdi, İşte telefon, işte internet burası senin dedi. Hemen Moldavaya gelen diğer arkadaşları aramaya ve irtibat kurmaya başladım. İlk gün on arkadaş ile haberleşmeyi başardım ve gelmelerine sevindim. Akşam oradan Svetlana Hanımla birlikte evine gittik. Evlerinde beni kocası Panteley (Manerka) ve oğlu Artöm çok sıcak karşıladılar, daha sonra öğrendim kızları da varmış Alöna isminde... 16 yaşındaki Alöna sağ olsun bana çok hizmet etti. Bana kalacağım odayı gösterdiler, (burası Alönanın yani kızlarınınmış) bu oda artık senin dediler. Arkadaşlardan önce geldiğim için köyde gezme fırsatı da buldum. Burada sokaklarda gezerken yanımda getirdiğim bazı hediyeleri ay yıldızlı balonları, oyuncak at, kedi ve köpekleri çocuklara dağıttım. Ayrıca Sn.Sakin ÖNER hocamızın verdiği Atatürk rozetlerini de burada dağıttım. Bu rozetleri çok sevdiler. Sokaklarda gezerken dikkatimi çeken en önemli şey küçük çocukların kendi aralarında sadece Gagavuz Türkçesi konuşmalarıydı. Ben özellikle Kıpçakta şunu gördüm; Kıpçak Köyünün geleceği gerçekten parlak. Bu arada, Kıpçak Köyünün tamamı Bulgaristandan gelmiş... Evlerde ise hizmet gerçekten mükemmeldi, yani ailelerin birer parçasıydık. Kıpçak Belediye Başkanı Sn.İvan Nikolaeviç beni Komratın kurtuluş günü kutlamalarına götürdü. 21.08.2010 tarihinde Kıpçak Belediyesinin önünden Gagauz özerk bölgesinin Başkenti Komrat şehrine doğru Belediye Başkanı Nikoleviç ve hanımı ile birlikte yola çıktık. Komrat şehrine ulaştığımızda Komratın kurtuluşu için toplanmış kalabalığın içine karıştık. Kıpçak Belediye Başkanı Sn.İvan Nikolaeviçi tanıyanlar alıp bizleri ön sıralara oturttular. Komrat şehrinin kurulusunun 221.yılı kutlamalarında açılış 4 dilde (Moldova, Gagavuz Türkçesi, Rusça ve İngilizce) yapıldı. Komrat Belediye Başkanı açılış konuşmasında, Gagavuz halkı artık tüm dünyaya dağıldı. ABD, AB, Türkiye ve Rusyaya... Hoş geldiniz sizleri ekmek ve tuzla karşılıyoruz, bunlar bizim geleneklerimiz dedi. Açılıştan sonra Rusça konuşuldu. Moldova ve Gagauzya milli marşları okundu. Ardından 3 çocuk sahneye gelerek ellerinde Gagauzları temsilen mavi, beyaz ve kırmızı renkli balonları havaya bıraktılar. Gagavuzyeri bayrağını gökyüzüne gönderdiler. Komrat semaları Gagavuz bayraklarıyla donandı. Daha sonra sahneye çıkan Gagavuzyerinin folklor grubu, seyircileri oyunlarıyla büyülediler. Ardından da Gagavuz halkının en çok sevdiği şarkıcı Stepan KURİDİMOV ceketinde Sakin hocamızın verdiği Atatürk rozeti ile sahneye çıktı. KURİDİMOV muhteşem sesiyle şarkılarını seslendirdi. Özellikle Oğlan Oğlan şarkısıyla Gagavuz halkının coşkusu doruğa çıktı. Halk dakikalarca onu ayakta alkışladı. Kuridimovun ardından Moldova folklor grubu Ansanbıl JOK sahneye geldi. Orada bir şey dikkatimi çekti. Gruptaki kadın ve erkeklerin hepsi bir boydaydı. Bu durum bana çok ilginç geldi. Daha sonra öğrendim ki onların hepsi seçilirken, aynı boyda olmaları istenirmiş.
Devamı Bultürk Eylül Ekim sayısında
|