Serbest Forum
September 27, 2023, 01:58:03 pm
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
  Home Help Gallery Staff List Login Register  

Кои са помаците?

Pages: 1 ... 3 4 [5] 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Кои са помаците?  (Read 7516 times)
Suleyman
Full Member
***

Karma: +0/-0
Posts: 116« Reply #60 on: March 22, 2012, 03:00:47 pm »

Това е тема за Помаците защо спамим тук?
Report Spam   Logged
Gagauz
Newbie
*

Karma: +0/-0
Posts: 33« Reply #61 on: March 24, 2012, 03:13:46 am »

Гагаузите са християни.
Извинявам се за спама за 1.год в Сребреница и 2 по цяла Босна, малко съм си променил мнението към исляма, но все още не го изповядвам.
Report Spam   Logged

IYI Дуло нека Тангра бди над нас
e_fatihan
Newbie
*

Karma: +2/-0
Posts: 34


« Reply #62 on: April 07, 2012, 10:50:34 am »

Здравейте на всички !

Турците говорят турски. Но тюрките не, монголи, чуваши, маджари, киргизи, волжски българи,татари тея народи говорят тюркски.

Нито маджарите нито  монголите имат нещо общо с тюрките в расово отношение. Първите са фино-угорци и са първи братовчеди на финландците. Монголците са си монголци. Може да се говори за определени съотношения монголска кръв сред различните тюркски народи, както за тюркси примеси в маджарския /унгарски народ/, но в никакъв случай нито монголите, нито маджарите са тюрки.
Общо е може би това че са не-индоевропейци. Иначе исторически връзки по между им има още от хунски времена с което се обеснява езиковият обмен макар и да не е кой знае колко мащабен.
Report Spam   Logged

اولاد فاتحان
e_fatihan
Newbie
*

Karma: +2/-0
Posts: 34


« Reply #63 on: April 07, 2012, 03:10:41 pm »

По темата: Помаците вероятно са "Помага / Помагачи" на завоювателите. Тази теория ми звучи най-логична.
А да се твърди че са насилствено или доброволно ислямизирани "българи" някак си е разминаване на терминология и история. Силно се съмнявам населението на родопите например, да се е самоопределяло като "българи" преди идването на османлиите. Нещо повече исляма е изиграл разграничаваща роля и едва тогава може би у християните са се породили по-силни чувства за принадлежност към дадена идентичност.
Report Spam   Logged

اولاد فاتحان
OTTOMAN
Hero Member
*****

Karma: +0/-1
Posts: 978« Reply #64 on: April 09, 2012, 04:56:24 am »

Извинявам се за спама за 1.год в Сребреница и 2 по цяла Босна, малко съм си променил мнението към исляма, но все още не го изповядвам.

Gagauz,

Religiyata se izpovyadva po izbor na dushata i sartseto. Nikoy nikogo nasila ne moje da nakara da izpovyadva tazi ili onazi religiya, no za sajalenie znaem takava dosta tragichna istiriya imenno spryamo gagauzite. Vizantiyskata karvava intriga za tyahnoto pokrastvane. Razbira se tova e druga tema na razgovor. Zatova iskam da ti kaja izpovyadvay religiya koyato dushata ti prieme.
Nay vajnoto e da ya izpovyadvash a ne da si mislish che ya izpovyadvash.

S uvajenie
Report Spam   Logged
OTTOMAN
Hero Member
*****

Karma: +0/-1
Posts: 978« Reply #65 on: April 09, 2012, 04:58:08 am »

Здравейте на всички !

Нито маджарите нито  монголите  нямат нищо общо с тюрките в расово отношение. Първите са фино-угорци и са първи братовчеди на финландците. Монголците са си монголци. Може да се говори за определени съотношения монголска кръв сред различните тюркски народи, както за тюркси примеси в маджарския /унгарски народ/, но в никакъв случай нито монголите, нито маджарите са тюрки.
Общо е може би това че са не-индоевропейци. Иначе исторически връзки по между им има още от хунски времена с което се обеснява езикия обмен макар и не кой знае колко мащабен.

Uvajaemi e_fatihan,

Yavno ne si zapoznat s tazi tema. Predlagam ti da ne ya komentirash.
Report Spam   Logged
OTTOMAN
Hero Member
*****

Karma: +0/-1
Posts: 978« Reply #66 on: April 09, 2012, 05:01:33 am »

По темата: Помаците вероятно са "Помага / Погамачи" на завоювателите. Тази теория ми звучи най-логична.
А да се твърди че са насилствено или доброволно ислямизирани "българи" някак си е разминаване на терминология и история. Силно се съмнявам населението на родопите например да се е самоопределяло като "българи" преди идването на османлиите. Нещо повече исляма е изиграл разграничаваща роля и едва тогава може би у християните са се породили по-силни чувства за принадлежност към дадена идентичност.

Tvoite veroyatnosti za pomagachite bi tryabvalo da ima i nyakakva osnova. Kak mislish po kakav nachin sa pomagali na  завоювателите? Kakvo e oznachavalo da pomagat i kak se e osashtestvilo tova na praktika? Prilika na dumi ili igra na dumi moje da se pravi po mnogo nachini nali?
Report Spam   Logged
e_fatihan
Newbie
*

Karma: +2/-0
Posts: 34


« Reply #67 on: April 09, 2012, 11:12:55 am »

Uvajaemi e_fatihan,

Yavno ne si zapoznat s tazi tema. Predlagam ti da ne ya komentirash.

Tvoite veroyatnosti za pomagachite bi tryabvalo da ima i nyakakva osnova. Kak mislish po kakav nachin sa pomagali na  завоювателите? Kakvo e oznachavalo da pomagat i kak se e osashtestvilo tova na praktika? Prilika na dumi ili igra na dumi moje da se pravi po mnogo nachini nali?

Следя от години форума и с интерес наблюдавам развоя на нещата. Няма как да не спомена че съм впечатлен от идеите и познанията на няколко потребители, които споделят интересни постинги и извън настоящия форум. В интерес на истината не успях да се привържа към тази платформа. Сега вероятно идва въпроса, от къде идва тая не-мотивираност и защо не ми се пише, и дори не ми се чете. Ами отговора е много елементарен: Убеден съм че много читатели са забелязали невежеството в коментарите написани от някои потребители и особено просташките мнения на лицето с ника "OTTOMAN". Наистина не мислех да го казвам направо но провокиран от начина му на посрещане за "Добре дошъл" ме накара да си излея душата. Турците в СИ България били пра-българи, ДНК-то им еди какво си. Доста му е объркана главата и акъла му е останал в посланията на "възродителния процес". Наистина няма смисъл да се спори и пише с хора които ме съмнява да имат завършен 8-сми клас. Жалкото е че шовинистите макар и злобни, са със много по-голям интелект от такива палячовци и на върха на всичко се изгражда грозна картина за турския елемент в България. Предполагам че просто от добри намерения се толерира от администратора смешното или по-скоро малоумно поведение на такива лица. И все пак не ми е ясно за какъв "чомак" такъв индивид е модератор във форум. Не е ли ясно че това само отдалечава от идеята за нашата кауза която има нужда от подкрепата на широка маса, но не и водачеството на представител без интелектуален багаж. Имаме нужда от финансиране, широка пропаганда и най-вече от действия. Обратно, видимо непросвтенени "чешити" само наливат масло в кандилото на булгаристанските служби водени от Държавна сигурност /ДС/ и техните пипала като ДпС. Целта е да се преспи турската маса и в края на краищата да се унищожи духовно и физически всичко турско, било с асимилация или изселване. Може би звуча грубо но не намирам смисъл да се мълчи че в случай ми се е отдал повод от поредна провокация от кух източник. Просто все някой трябва да каже че форума се грози и така се пропъждат доста случайно попаднали читатели.

Report Spam   Logged

اولاد فاتحان
e_fatihan
Newbie
*

Karma: +2/-0
Posts: 34


« Reply #68 on: April 09, 2012, 11:19:20 am »

Tvoite veroyatnosti za pomagachite bi tryabvalo da ima i nyakakva osnova. Kak mislish po kakav nachin sa pomagali na  завоювателите? Kakvo e oznachavalo da pomagat i kak se e osashtestvilo tova na praktika? Prilika na dumi ili igra na dumi moje da se pravi po mnogo nachini nali?

За помаците:
Pomakların yakın ataları, Osmanlı devrinin "Voynuk" asker organizasyonu içinde yer alan Trak asıllı Bulgarlardır. Türklerin hizmetinde olmaları sebebiyle, diğer Bulgarların yardımcı anlamında onlara "Pomagaçi" demeleri sonucunda, ortaya zamanla "Pomak"a dönüşecek bir söz çıkmıştır ki, bu da onların daha sonraki etnik isimleri olacaktır. Hiç bir zaman Voynuk mensubu olmamış Torbeş ve Goranların da Pomak gösterilmeleriyse esastan yanlıştır. Bunun altında, Pomakların sayıca çok gösterilmek istenmesi yatmaktadır. Pomaklar ve diğerleri birbirlerine yakın Bulgar ağızlarını konuşurlar. İşte, ortaklık da ancak ve zaten bundan ve İslam inancından ibarettir. Makedonca denilen dil dahi, aynen bugünkü Makedonların çoğu gibi Bulgar aslından gelmektedir.

Kaynak http://tr.wikipedia.org/wiki/Pomaklar /Söylecek söz var mı ?/
Report Spam   Logged

اولاد فاتحان
OTTOMAN
Hero Member
*****

Karma: +0/-1
Posts: 978« Reply #69 on: April 09, 2012, 11:44:38 am »

Следя от години форума и с интерес наблюдавам развоя на нещата. Няма как да не спомена че съм впечатлен от идеите и познанията на няколко потребители, които споделят интересни постинги и извън настоящия форум. В интерес на истината не успях да се привържа към тази платформа. Сега вероятно идва въпроса, от къде идва тая не-мотивираност и защо не ми се пише, и дори не ми се чете. Ами отговора е много елементарен: Убеден съм че много читатели са забелязали невежеството в коментарите написани от някои потребители и особено просташките мнения на лицето с ника "OTTOMAN". Наистина не мислех да го казвам направо но провокиран от начина му на посрещане за "Добре дошъл" ме накара да си излея душата. Турците в СИ България били пра-българи, ДНК-то им еди какво си. Доста му е объркана главата и акъла му е останал в посланията на "възродителния процес". Наистина няма смисъл да се спори и пише с хора които ме съмнява да имат завършен 8-сми клас. Жалкото е че шовинистите макар и злобни, са със много по-голям интелект от такива палячовци и на върха на всичко се изгражда грозна картина за турския елемент в България. Предполагам че просто от добри намерения се толерира от администратора смешното или по-скоро малоумно поведение на такива лица. И все пак не ми е ясно за какъв "чомак" такъв индивид е модератор във форум. Не е ли ясно че това само отдалечава от идеята за нашата кауза която има нужда от подкрепата на широка маса, но не и водачеството на представител без интелектуален багаж. Имаме нужда от финансиране, широка пропаганда и най-вече от действия. Обратно, видимо непросвтенени "чешити" само наливат масло в кандилото на булгаристанските служби водени от Държавна сигурност /ДС/ и техните пипала като ДпС. Целта е да се преспи турската маса и в края на краищата да се унищожи духовно и физически всичко турско, било с асимилация или изселване. Може би звуча грубо но не намирам смисъл да се мълчи че в случай ми се е отдал повод от поредна провокация от кух източник. Просто все някой трябва да каже че форума се грози и така се пропъждат доста случайно попаднали читатели.Uvajaemi e_fatihan,

Imash kristalni kachestva na analitik. Tryabva da pomislish da gi izpolzvash za po dohodni neshta. Naistina za obrazivanieto mi az imam edva 6 klas moga da kaja che e kiliyno. Uchih tseli 10 godini no uspyah da zavarsha edva 6 klas. Kak stanah tuk moderator li (uspyah da se vredya s vrazki no tova da si ostane mejdu nas.) Za DNAto ima veriga apteki ima gi i vav vashiyat grad prodavat DNA test paketi idi si kupi i si  napravi test i kato poluchish koda si ela da pogovorim tuk. A dotogava mojesh spokoyno da chetesh no ne komentiray tozi vapros v protiven sluchay moje da se okajesh porednata provokatsiya na fosilski organizatsii ili prodajnik na svoya rod.
Ako ne si napravish tozi test ili te e strah ot rezultatite shte te pomolya da ne komentirash pismata na edin neuk chovek kato men. Az pone samo si pisha tova koeto sa mi kazali testovete a ne lajeistoritsite.

moite nay dalboki pochitaniya.

Bilmemek ayip degil ogrenmemek gunah.
Report Spam   Logged
Analizator
Sr. Member
****

Karma: +1/-0
Posts: 262


« Reply #70 on: May 17, 2012, 03:44:35 am »

За помаците:
Pomakların yakın ataları, Osmanlı devrinin "Voynuk" asker organizasyonu içinde yer alan Trak asıllı Bulgarlardır. Türklerin hizmetinde olmaları sebebiyle, diğer Bulgarların yardımcı anlamında onlara "Pomagaçi" demeleri sonucunda, ortaya zamanla "Pomak"a dönüşecek bir söz çıkmıştır ki, bu da onların daha sonraki etnik isimleri olacaktır. Hiç bir zaman Voynuk mensubu olmamış Torbeş ve Goranların da Pomak gösterilmeleriyse esastan yanlıştır. Bunun altında, Pomakların sayıca çok gösterilmek istenmesi yatmaktadır. Pomaklar ve diğerleri birbirlerine yakın Bulgar ağızlarını konuşurlar. İşte, ortaklık da ancak ve zaten bundan ve İslam inancından ibarettir. Makedonca denilen dil dahi, aynen bugünkü Makedonların çoğu gibi Bulgar aslından gelmektedir.

Kaynak http://tr.wikipedia.org/wiki/Pomaklar /Söylecek söz var mı ?/


Bu konu tartışılmaya açık. Senin bakış açın şimdiki ''bulgar'''ların bakış açısına benzer, yani pomaklar, makedonlar, goranlar, traklar, torbeşler, gagauzlar v.s., hepsi bulgardır ve dilleri de bulgarcadır. Acaba böyle mi? Bulgarca dili ne zamandan beri vardır? Kaşgarlı Mahmt bundan 1000 sene önce Bulgarca dilini Türk dil gurubuna dahil etmiştir ve şimdi de çoğu tarihçi ve dil bilimcisi eski bulgarların dilini Türkik olarak kabul eder. Velhasıl bakış açısı çok önemlidir fakat daha da önemlisi olaylara tarafsız bakabilmektir. Şimdiki Volga İtil, Kazan Bulgarları ve dieğrleri Türkçe konuşurlar. Onlardan bir çoğu Türkiye'ye de göç etmişler. Gagauzlar, biz eski Bulgarlarız diyorlar. Dolayısıyla Pomakların Bulgarlarla hiç bir bağlantıları yoktur. Bulgarlar kendi dillerini unutup hrisiyanlıktan sonra tedricen slavcaya geçmişler çünkü slavca konuşanlar çok daha kalabalıkmış. Burada Han Omurtag'ın  Tanrıya olan duasını da hatırlayalım '' Ulu Tanrım, Slavlara ve Bizansa karşı beni muzaffer kıl''
Saygılar
Report Spam   Logged
e_fatihan
Newbie
*

Karma: +2/-0
Posts: 34


« Reply #71 on: May 17, 2012, 06:48:28 am »

Bu konu tartışılmaya açık. Senin bakış açın şimdiki ''bulgar'''ların bakış açısına benzer, yani pomaklar, makedonlar, goranlar, traklar, torbeşler, gagauzlar v.s., hepsi bulgardır ve dilleri de bulgarcadır. Acaba böyle mi? Bulgarca dili ne zamandan beri vardır? Kaşgarlı Mahmt bundan 1000 sene önce Bulgarca dilini Türk dil gurubuna dahil etmiştir ve şimdi de çoğu tarihçi ve dil bilimcisi eski bulgarların dilini Türkik olarak kabul eder. Velhasıl bakış açısı çok önemlidir fakat daha da önemlisi olaylara tarafsız bakabilmektir. Şimdiki Volga İtil, Kazan Bulgarları ve dieğrleri Türkçe konuşurlar. Onlardan bir çoğu Türkiye'ye de göç etmişler. Gagauzlar, biz eski Bulgarlarız diyorlar. Dolayısıyla Pomakların Bulgarlarla hiç bir bağlantıları yoktur. Bulgarlar kendi dillerini unutup hrisiyanlıktan sonra tedricen slavcaya geçmişler çünkü slavca konuşanlar çok daha kalabalıkmış. Burada Han Omurtag'ın  Tanrıya olan duasını da hatırlayalım '' Ulu Tanrım, Slavlara ve Bizansa karşı beni muzaffer kıl''
Saygılar

Kesinlikle bu konu tartışılmaya açık. Yalnız bu bakış, benim bakışım değil. Slavca "Pomaga" kelimesinden türetilmiş olma ihtimali, Gerek Türkiye, gerek Bulgaristan'da en fazla kabul gören varsayım niteliğinde, ortaya atılmış bir tezdir. Bu doğru olduğu anlamına da gelmez.

Nitekim "Pomak" dediğimiz millet, kendini bölgeye göre farklı adlarla isimlendirmektedir.
Lofça bölgesindeki Bulgarca konuşan Müslümanları tanımlamak için kullanılan terim daha sonraları, bir genelleme olarak tüm benzer gruplara verilmiştir.

Bulgarlara gelince, evet tarihte aynı isimle, Türkçe konuşan bir kavimin mevcudiyetini hepimiz biliriz. Bu halk varlığını bundan bin sene öncesi yitirmiştir. Bu anlamda dilini, kimliğini ve Türk dünyasıyla her çeşit bağını kaybetmiş bir topluluğu, Türk olarak sınıflandırmak gayretleri anlamsızdır.

Kast ettiğim günümüzdeki Bulgaristan Bulgarlarıdır. Bundan bir adım daha da ileri gidip, bu halk hem ulus bilinci olarak, hem de devlet politikası olarak genelde Türk düşmanlığı yapmaktadır. Kaldı ki bu milleti "akraba" ve "dost" kabul etmek yanlıştır. Her türlü yakınlık bulma ve barış kurma çabaları boşunadır.

Pomakların ataları kendilerini ne bildikleri muamma, ancak Slav dili konuştukları kesindir. Şimdiki Bulgarların milliyet hüviyeti, esasen Osmanlı döneminde kendilerini din ve dil temelinde ayırt edebilmek için oluşmuştur. Böylece aynı topraklarda yaşayan, aynı dili konuşan, fakat İslam inancındaki insanların farklı isimler (Goran, Torbeş, Pomak, Ahryan v.s) almış olmaları muhtemeldir.

Son olarak elbette ki Pomaklar, Bulgar değildir ama Türk de değildir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde 600.000 Pomağın Türkleşmesi hemen hemen tamamlanmıştır.
Report Spam   Logged

اولاد فاتحان
Analizator
Sr. Member
****

Karma: +1/-0
Posts: 262


« Reply #72 on: May 18, 2012, 05:35:14 am »

Hiç bir ulus devleti kendini o ulusa yakın gören bir halkı ve ya etnisiteyi dışlamaz, bilakis,onlarla yakın ilişkide bulunmaya gayret eder. Özellikle Balkanlarda görüoruz ki her devlet azınlıklara kendilerindenmiş gibi gösterme çabası içerisindeler. Hatta Yunanlılar Gagauzları dahi kendilerinden sayarlar. Böyle  çabalar ulus devletlerin istikrarı ve gücü bakımından önemlidir. Şu bir gerçek ki Balkanlardaki Müslümanlar Osmanlı döneminde iyi yaşamışlar ve bundan dolayı da Türkiye'ye karşı sıcak duygular beslemektedirler. Tabi ki kendini bilen her devlet böyle bir durumu kendi lehine çevirmek ister. Soy sop tartışmaları ikinci plandadır ve ya hiç gündeme gelmez, çünkü üniter devlet açısından bakıldığında böyle tartışmaların kimseye hiç bir fayda getirmeyeceği gibi ayrışmayı tetikler. Böyle tartışmalrın cılız ve zayıf kalmış devletlerde olur ki bitap düşmüş insanların oyalanması amaçlanmaktadır. Nazilerin 1929 dünya ekonomik buhranından sonra ortaya çıkmaları tesadüf değildir.
Türkiyenin bu konudaki tutumu birleştirici ve kucaklayıcı olması gerektiğine inanıyorum. Saygılar!
Report Spam   Logged
Serbest Korkmaz
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: +4/-0
Posts: 845


« Reply #73 on: November 21, 2013, 03:40:56 pm »

Днес случайно открих, че някои пишман-патриотарчета преди три години са използвали моето име, за да се извинят на идиотите от Помак.еу. Smiley Smiley Smiley . Искам всички нормални хора да знаят, че аз на пъклени идиоти предатели не се извинявам и никога няма да се извиня. Явно текста е написан от някой пиман-патриотарите, които хванали българизираните помаци там за балъци. Тази имитация само показва как злобата, завистта, наглостта, безочието, арогантността, лъжата са станали норма в Абсурдистан и са причина тази територийца да е ад под небето. Накратко : Аз от идиоти никога не съм искал и няма да поискам извинение. Това не е написано от мен.
 http://www.pomak.eu/board/archive.php?topic=2676.255
 
Report Spam   Logged
Serbest Korkmaz
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: +4/-0
Posts: 845


« Reply #74 on: November 21, 2013, 03:42:57 pm »

Помаците трябва да си върнат насила взетата им православна вера и всичко ще им е наред.

Явно горното "извинение" в форума на идиотите е написан от такива жалки мишоци. Smiley Smiley Smiley
Report Spam   Logged
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy