Serbest Forum
November 28, 2023, 05:25:00 pm
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
  Home Help Gallery Staff List Login Register  

Турция като геополитика и стремежи!

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Турция като геополитика и стремежи!  (Read 481 times)
teo
Jr. Member
**

Karma: +2/-0
Posts: 56


Turkum ve gururduyuyorum!


« on: June 05, 2010, 09:55:46 am »

Отдавна следя събитията в Турция....и аз като гражданин на тази държава, събитията там ме вълнуват и със затаен дъх следя на къде ще тръгне
Турция и разумът на съгражданите ми.
По природа ние турците сме малко или много вярващи ....въпреки тук в България сме  взели и от " качествата на съвременната европейска култура" ...тоест здраво да си попийваме.Мога да разделя селото ми  на две части:
1. вярващи и съобразяващи се по законите на исляма
2. и отдали се на пиенето и счтащи себе си пак за мюслюмани без да знаят да правят намаз.
Затова интереса ми към Турция ,след идването на по либерални в вижданията си ислямисти беше голям.Какво ще стане сега със светските виждания и" европейските ценност" на светския режим под контрола на военните. А и нечестно ще бъде и ако не питам до къде водеше тази политика на  тези "светски" управления в съседна Турция?
Под ръководството на Сюлейман Демиреловци и Месут Йълмазовци ,Турция освен да беше един послушен сателит на САЩ  ...и потънал  до гуша в корупция....не можеше повече.А и "добрите чичковци" винаги държаха Турция унижена.Тоест веднага се вдигаше кампания за "така наречения арменски геноцид".Турция не беше добре приет и при арабите, защото здравият военен съюз между Турция и Израел даваше основание на държавата Израел да "матира всяко положение в доста кръв".

Днес бившата Палестина като територия дала място за създаването на държавата Израел е окупирана от тази държава.Повече от половин век борба на палестинците се оказчестява като тероризъм.Израелските убийства и погроми в района даже не се коментирват.Те могат в името на един отвлечен войник да ликвидират цели градове и квартали със хиляди убити деца и цивилно население.

Аз  мисля,че политиката на Ердоганова Турция е именно в гео стратегическите размери и граници на Турция.
1.Едновременно със идването на власт на Ердогановата партия,най настоятелно поведе едно добросъседско отношение със всичките си съседи.
2.Най настоятелно поведе Турция в стремежите и да стане член на ЕС.
3.Подобри отношенията си със арабските страни.
4.Продължи политиката на един от най-активните участници в рамките на НАТО
5.За първи път взе самостоятелно решение да не допусне американски самолети от нейна територия да бомбардирват Ирак.Затова отношенияата и със Бушовото правителство охладняха
6.Но, трябва да отбележим , че Турция в течение на най суровите години на студената война беше верен страж и статегически съюзник в НАТО
7.Но днес,незачитана и не уважена от ЕС.

Идването на Ердоган, е именно противопоставяне срещу фалша на тези "демократични сили".Тоест в най трудния момент Турция вади "кестените от огъня" и ги дава в меките ръчички на Меркелова и Саркозиева Европа.....изведнъж кога вече е отминала опасноста те викат на добрия си приятел ти не си нужен,защото по нашите стандарти ти не си от нас.Ти си различен!!!!И отблъскването е толкова нахално ,че...
Те просто не искат да виждат или се правят че не виждат....защото скрват се зад това ,че Турция е мюслюманска държава.А въпроса опира в това че със влизането на Турция в съюза,ще намали тяхното господстващо влияние в разпределението на пайовете от "тортата"

Може би никой не очакваше, че Турция е способна да реши своите си проблеми сама...и че Турция е една сила и то стратегическа сила.Отговорът на Турция не закъсня и Турция обърна  много по голямо внимание на стратегическия си съсед Русия която беше отхвърляна като топка...именно от самовлюбените Меркеловци и Саркозиевци.Със стратегическите си позици и решения които ги приветствам,Турция много смело постави задача в стогодишнината от създаването на държавата Турция да заеме  място в челната икономическа десятка.Със своите енергийни проекти и развитие на икономиката Турция се превръща в един нов "играч ".Европейският Съюз който изхвърля Турция като "топка",след 5 години  вече ще бъде принудена да се събразява със исканията на Турция.Днес когато Турция се стреми да модернизира системата си наподобяващо на ЕС,....Е ОТХВЪРЛЕНА и поставена в все унижителни позиции.Само ,че Турция не е като българските власти набързо да харижат жизненоважни за страната им, като например Козлодуй проекти и да се предадат само и само да са в ЕС.ТОВА ГО ,ПРАВЯТ МАЛКИ страни.Само и само да са между големите и да се почувствата по този начин "важни"....а народът е влязъл в стегнация и гладува.Само ,че България не може да разбере ,че дадените милиони и милиарди не ги прави богати....а по вързани и по големи длъжници....на една система която служи на по големите в този съюз.Докато нашенеца в коментарите е крал и цар и всичко решава....и реве та се къса,че "Турция ще влезе в ЕС през макорон"...а не може да разбере ,че те вече са пъхнали главите в този макорон и от там не се разбира от заде ти кой застанали със какви намерения те "обслужва".
Турция за разлика от нашите власт имеещи, показва здрав разум на" истинска търговия" за облагите си и потерите си.

Турция казва така:за мене не важен този съюз,където ще съм в капана на Меркеловци Саркозиевци!Щом не ни искате със добро и то дошли на краката ви ,искайки да влезем в съюза.....вие ни отблъсквате и се подигравате.О.К. ТОГАВА ИМА ДРУГИ ВАРИАНТИ!Обаче стане ли късно.....вие ще дойдете на нашите крака и ще ни молите  да ви бъдем стратегически съюзници.Рабира се ний ще бъдем,но ще искаме равноправни отношения.Не като до този ден ...като едно куче чакащ кокалчето си.И тепърва Саркозиевци и Меркеловци ще си преразгледат свои
те си позици и ще разберат какво губят и печелят!!

По мое мнение ЕС съюз не е силен съюз и на Турция изобщо не и трябва да и влиза там.Според мен Турция само си играе!Защото,Турция е член на Ислямския съвет и постоянен участник в Арабската лига.От друга страна са в един много добър съюз на "отхвърление" Турция и Русия.Русия е огромен пазар и то на краката на Турция.
Със идването на власт на Ердоган ,Турция все повече взе да обръща внимание на неща които за самата Турция като че ли бяха неща които не и засягаха.Турция взед да обръща все повече внимание в Близкия свят....и Палестинския въпрос.

По отношение на нападението на Израел над кораби които се намират в неутрални води и да убиваш и то 5-има в челото показва ,че тези хора просто са свикнали да убиват и после да се оправдават ,че са го направили със саоотбрана.Тези кораби ако бяха влезли в Израелска територия и териториални води....окей да кажем ,че са се защищавали.Намеренита на корабите бяха да стигнат до границата със териоториалните води на Израел и да изчакват там за нови разрешения от Израелската държава ....обаче свикналият да убива...беше обладан от мисълта пак да убива.Предтекст за това че доброволците на кораба са били въоръжени със сопи,хвастики,прашки и камъни....не може да бъде предтеркст да убива.В света всеки ден стават демонстрации...значи трябва да се убива ли?Когато от самото начало нападаш със стрелба и сълзотворен газ и то в неутрални води....би поставил всеки в съмнение към израелските войски ,защото те там, където идват само убиват.Защо корабите не са спрени и със тях не проведен нормален разговор преговор на правителствено ниво.Убийствата решават ли проблема?Не !Но всеки сам отговаря на решенията си!Аз мисля ,че Израел си играе със съдбата си и трябва да се откаже от много,намерения.Турция дойде в този проблем със 9-има убити свои съграждани.И който вземе Турция "за мезе",ще трябва да се лиши от много свои удобства.
И като политика на Турция ...искам да отбележа много добрите и отношения със всичките си съседи.Те са стратегически със Азербайджан,Грузия,Русия.Добри отношения със всички балкански страни и особено със България.Именно Турция беше първа опора на България във влизането и в НАТО.Нека сега да питаме и това.....България как се обръща към този "подарък"?
Report Spam   Logged

Share on Facebook Share on Twitter

deniz
Full Member
***

Karma: +0/-0
Posts: 164


« Reply #1 on: June 05, 2010, 11:09:31 am »

Teo, внимателно прочетох това, което си написал. За една част, бих се съгласил, за друга - не. Разбира се, нормално е да има различни мнения, независимо за какво става реч.
Виж: съгласи се, че преди България да влезе в Нато и ЕС, някои политически сили, дума не даваха това да се случи в бг. А едни други политически сили, постфактум в лицето на правителството на ОДС за тия 4 години работеше активно за членството на бг в споменатите структури.
И после, СУПЕР, комунистите в лицето на Бсп, Дпс и сие почнаха да се тупат по гърдите- колко сме велики!
Не забравяй: Демирел, Йозал, Йълмаз, Еджевит са постигнали много за развитието на Турция- не отричай това. Корупция е имало, има и сега, не само в Турция, а и навсякъде. Разбира се, че не и отричам, успехите на това правителство на Ердоган, като имаш в предвид, че го познавам лично!
Но лично, аз бих се радвал Ердоган повече да набляга за членството на Турция в ЕС, без значение, че има удари над и под кръста от страна на повечето европейски държави по това отношение. Това трябва да е цел номер едно на турците. Турция по този начин няма да доказва, колко е била и иска да бъде имперска, а да покаже и да докаже, колко е светска държава!
Нека пак да си има контактите с арабския свят и с кавказките републики, те без туй си я имат.
Честно казано, стандарта на живот там е много по достоен за живеене отколкото и спрямо някои държави, които вече са и членове на ЕС. Коментарът е излишен! Нека, Турция, напук на турко-мразците, да води активна политика по отношение на всичко това.
Аз не, съм живял в Турция, като теб, може би ти имаш голям поглед спрямо вътрешно-политическите проблеми и сие на ТР, но ще кажа едно: не се заблуждавай, никъде официално българското правителство не е заявило, че не подкрепя Турция за нейното членство в ЕС.
Нищо че някои сили дори и тук в бг активно работят против Турция.
Но няма да е тяхното. Говорим за глобализация, за общ европейски дом. Дали някои го искат или не, това си е техен проблем, и преди всичко проблем на мозъците им!
Времето на ционазма изтича.......
И за да е всичко ок, поне повече отколкото сега, аз казвам: не на ционизма, не на комунизма, не на расизма......не и на дпс, атака, бсп....
достатъчен ли бях Тео? Smiley Няма смисъл от разтягане на локуми, нали?
Report Spam   Logged
teo
Jr. Member
**

Karma: +2/-0
Posts: 56


Turkum ve gururduyuyorum!


« Reply #2 on: June 05, 2010, 11:46:10 am »

Дениз пишеш досущ като Сербест!  Grin

Никога не съм казал че Турция при изброените от теб лидери не е имало развитие.Само си спомни така нареченит "лидер"  на светските интереси Байкал, беше намерен от камерите в интимна обстановка със една депутатка ....Именно това правителство взе да показва сили и старание и да не бъде вечен послушник на някои и да влага свои мисли..... и да дава нов облик на Турция.
Report Spam   Logged
deniz
Full Member
***

Karma: +0/-0
Posts: 164


« Reply #3 on: June 05, 2010, 11:58:33 am »

Вай бе, защо реши, че пиша, като Сербест? Smiley
Не, съм казал и аз, че си изброил имената на въпросните политици. Нямаше нужда.......ти така си написал всичко това, че едва ли след Ататюрк е нямало длуги правителства и управляващи освен АКП.
Байкал не го споменах, не случайно....гнус ми е от комунисти, като него Smiley
Report Spam   Logged
teo
Jr. Member
**

Karma: +2/-0
Posts: 56


Turkum ve gururduyuyorum!


« Reply #4 on: June 05, 2010, 12:36:56 pm »

Вай бе, защо реши, че пиша, като Сербест? Smiley
Не, съм казал и аз, че си изброил имената на въпросните политици. Нямаше нужда.......ти така си написал всичко това, че едва ли след Ататюрк е нямало длуги правителства и управляващи освен АКП.
Байкал не го споменах, не случайно....гнус ми е от комунисти, като него Smiley


Дениз,
кога дори казваш; вай бе приличаш на Сербест.Като че ли сте две капки! Grin Но нищо може и да греша! Grin
Report Spam   Logged
Serbest Korkmaz
Global Moderator
Hero Member
*****

Karma: +4/-0
Posts: 845


« Reply #5 on: June 05, 2010, 03:13:43 pm »


Дениз,
кога дори казваш; вай бе приличаш на Сербест.Като че ли сте две капки! Grin Но нищо може и да греша! Grin

 Някои хора май немогат да изложат мнението си без да споменат Сербест ...

 Тези хора обаче забравят, че например в двуличието си за ролята на ДПС само пречат на прогреса в България. Най ми са безинтересни неутралните и двуличещите хора. Те никога нищо за прогреса не допринасят. Те нямат смелостта да наозват пошлостта на шейтаните гласно.

Колкото за Турция може в момента мнението ми се различава с Дениз за нерадост на някои хора. ЕС е потънал до гуша в дългове. Докато външният дълг на САЩ например е 95 % от БВП ,то на Англия е 425 %, Германия 230 ", Холандия около 420 ,Белгия 320 % . Ирландия 1725 % от БВП. Докато на всеки американец се пада външен дълг от $ 43 000,то в държавата от ЕС с най голям стандарт на живот Люксебург всяко бебе се пръква с над $ 4 200 000 външен дълг.

За какво им е на Турция задлъжнал до гуша ЕС . Дълговете ли да им плаща ?

Не поддържам и мерака на бившите комунисти сега по принуда либерали  Grin за военно сближаване на Турция с Русия.
Русия е държава без бъдеще. Като им свършат природните залежи ще станат като Судан. Засега алъщ-верищ да , но не и военно сътрудничество. Русия неможе да бъде военен приятел на Турция. Прекалено много обичат Босфора. Да на приятелски икономически отношения , но не на военно-стратегически такива.

Турция не трябва да се обвързва силно с никого . По-добре да се отрива и нови хоризонти като Китай,Индия,Пакистан, Иран, Републиките от Туран,Бразилия, Виетнам,Австралия, Индонезия -все супер развиващи се икономики с бъдеще. Правейки това Турция не трябва да загърбва стабилните връзки с САЩ (мечтата на либералите по принуда  Cheesy ).
САЩ ще бъде световен лидер и този век въпреки омразата на горните господа. Страната вярвам ,ще намери решение на циносткият си проблем.

Геополитиката е сериозна тема и не е за поетично-"либерални" души.
Report Spam   Logged
teo
Jr. Member
**

Karma: +2/-0
Posts: 56


Turkum ve gururduyuyorum!


« Reply #6 on: June 06, 2010, 12:52:14 am »

FAZ.NET
05 Juni 2010

Koйто не се отмесва от пътя бива премахнат

Когато израелските морски командоси атакуват корабите от Газа флотилията, нашият репортер Mario Damolin е там. На кораба „Eleftheri Mesogeios“ той е свидетел как елитната команда се качва на кораба и се насочва с извадени оръжия срещу невъоръжените цивилни. Откъс от неговите преживявания, koито ще бъдат публикувани в Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung vom 6. Juni.

След като приключват с „Marmara“, „Challenger“ и „Sfendoni“ около 6:30 идва и нашият ред. Отнова започват бързоходните лодки да обикалят кораба. От високоговорителя: „ Вие трябва да обърнете и да се насочите на север“. Отговорът от нашия кораб: „Това е пиратски акт. Ние сме на 78 мили от израелския бряг. Това море е свободно.Това което се случи тук е едно престъпление. Срещу интернационалното право. Това е един гръцки кораб, от 4000 години ние пътуваме през това море. Това е едно свободно море.“ ...


Израелските командоси не са впечатлени, но са объркани заради връзката с НАТО, те чакат нови заповеди. Междувременно вече е светло. Ако командосите са се надявали всичко да свършат през нощта, това не можа да се осъществи. Забавянето при атаката на „Marmara“ ни позволи сега да видим всичко на светло.
С усилие се прехвърля елитната команда през борда. Те са много внимателни. Ние не спираме камерите, всички войници са вече на борда. Аз сменям запаметяващата карта. Ние всички се събирама на мостика. Когато вадя втората карта командосите са вече в долната част на мостика. С извадени оръжия насочени срещу невъоръжени хора.
Който не се отстранява от пътя, като например Michalis, 65г търговец, бива от близко разстояние отстранен от пътя. Michalis пада като ударен от гръм до мен, когато елитния войник с номер 14, всички войници имаха номера, от 10см разстояние го поразява с електорошок пистолет . Същият войник ме удря в гърдите и иска да вземе камерата ми от ръцете. В началото се съпротивлявах, но после пуснах камерата, за да не ми счупи ръката, и бях отведен долу. Въпреки че многократно обръщах внимание , че съм от пресата и показвах журналистическата си карта.
Mario Damolin е държан до сряда в затвора в Beerscheva. В четвъртък се връща през Турция в Германия.
 

Report Spam   Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy