Serbest Forum

Български Форум => Мястото на Atilla Blazhev => Topic started by: Atilla Blazhev on August 21, 2022, 01:34:12 pmTitle: "Кое сърце Рустам не ще намрази?"
Post by: Atilla Blazhev on August 21, 2022, 01:34:12 pm
"...Но си мисля колко правдива картина е "Иван Грозни..." и колко много подхожда на повече от един случай. И гледай ти! Картината е руска! Класическа. От опит правена. Не, далеч не революцията изяжда децата си (и далеч не е вярно, че революциите не успяват). Революцията всъщност не е изяла нито холандските революционери, нито Джордж Уошингтън, нито дори Наполеон. Не българската национална революция "изяде" Стамболов. По дяволите, дори онзи мръсник Ленин за съжаление не умря от революция, а от сифилис.
Докато Иван Грозни всеки път сам убива децата си. Както Кронос сам си ги изяжда. Дугин сам уби дъщеря си. О, не е поставил бомбата в джипа ѝ. Но той такива безобразия проповяда и написа, че се превърна в жрец на касапи. Създаде им идеология - и личното ми разбиране е, че тя е не много добре прикрит, но осъзнат, кокетен сатанизъм. Оправда ги, научи ги какво да говорят. След това научи и дъщеря си да върви по неговите стъпки. Даде ѝ хляб в ръцете - хляб, купен с кървави пари. Право казано, и Дугин и загиналата му щерка обзаведоха дачите си с крадени украински перални и си поръчаха златни бижута, направени от избитите зъби на убити украинци. При това - още много преди войната да започне. Фючърсна сделка, един вид. Да, но войната не върви добре и главните консуматори на Дугиновия продукт не са доволни. Защото идеологията е голям инструмент за оправдаване на злото... но въпреки това не компенсира загубите на бойното поле. А работодателите на Дугин са гневливи хора, за които ничий живот няма значение, те нямат приятели. Не са благодарни никому и за нищо. Понякога изкрейзват. И ето - заговор. Бомба в джипа. А Дугин си къса брадата на улицата, където догаря трупът на собствената му плът и кръв. Отново - Иван Грозни убива сина си. Това е Русия, разбира се. Това са всички руски "майки" и "съпруги", които се ядосват, че синът им е оцелял в украински плен, защото няма да получат рубли за нова лада.
Но и в много по-общ смисъл: това са всички мутри, насилници, проповедници на откровено зло. Те се самоизяждат. Гьобелс накрая сам е дал цианкалий на собствените си дъщери. Дугин пък доведе своята до джипа с адската машина и любезно я подкани да запали. Не просто пушенето убива. Убива каденето пред мръсни идоли.
Но и това са дребни неща. Далеч по-важното е, че при Чернобаевка украинските лъвове пак са взривили съветски военен склад. И тая нощ над Севастопол имаше илюминации.
Да говорим ли за човещина и състрадание? Имам го, но съм отделил цялата наличност за украинците, които също загубиха синове и дъщери, при това без да имат вина. Накрая страдащите ще се утешат и дори ще ликуват, а касапите им има още дълго да киснат в това, което сами надробиха."
"Кое сърце Рустам не ще намрази?"
Manol Glishev