Serbest Forum

Български Форум => Мястото на Atilla Blazhev => Topic started by: Atilla Blazhev on August 08, 2018, 01:30:49 pmTitle: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Post by: Atilla Blazhev on August 08, 2018, 01:30:49 pm
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Flag_of_the_Turkish_Republic_of_Northern_Cyprus.svg)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) (http://aysentokol.blogspot.com/2010/02/kuzey-kbrs-turk-cumhuriyeti-kktc.html)Title: Re: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Post by: Atilla Blazhev on August 08, 2018, 01:35:09 pm
(http://i2.haber7.net//haber/haber7/photos/2016/23/kktc_endiseli_rum_kesimi_3_bin_asker_aliyor_1465567966_2312.jpg)

Северно-кипърската турска република, съкратено СКТР (на турски: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti или KKTC), е държава, заемаща северната част на остров Кипър. Нарича се Турска федеративна държава Северен Кипър от 1975 до 1983 г.

СКТР е отделена от останалата част на Кипър посредством буферна зона. Линията, разделяща острова на два сектора (така наречената „Зелена линия“), се охранява от контингент на ООН (ЮНФИКИП).

Столицата на СКТР е северната част на град Никозия (Lefkosa).

Населението на Северен Кипър наброява около 400 хил. души, живеещи на площ от 3 355 кв. км., включително и малкия анклав Еренкьой. Мнозинството от населението на СКТР са етнически тюрки, които се делят на две общности: на местните кипърски тюрки и континентални тюрки преместели се да живеят в Кипър от Турция.

Създаване на Република Кипър

Република Кипър е създадена през 1960 г. след предоставянето ѝ на независимост от метрополията Великобритания. На гръцката и турска общност са им гарантирани равни възможности за участие в управлението на новата държава. Осигурени са им места в правителствените и граждански институции. Според Договора от 1960 г. гаранти за съществуването на новата държава са Великобритания, Гърция и Турция.

Междуобщностен конфликт и конституционна криза

През декември 1963 правителството на Кипър се разпада. Започва конфликт между кипърските гърци и кипърските тюрки. В резултат на правителствената криза кипърските тюрки си губят постовете в кипърските правителствени институции. С продължаването на конфликта кипърските тюрки, които населяват предимно селските райони, са блокирани в етнически анклави, заобиколени от компактни гръцки киприоти. Това положение продължава 11 години до момента на разделянето на острова. В този период между двете кипърски общности избухват множество стълкновения и конфликти, в резултат на които на няколко пъти изострят отношенията между Гърция и Турция, които са на границата на обявяването на война, особено по времето на инцидента в град Erenköy, а също и през 1967 г., когато кипърските гърци нападат районите с кипърско тюрки население в южната част на острова.

Военният преврат в Гърция от страна на черните полковници и турската военна мироналагаща операция Атила-1 и Атила-2

През юли 1974 г. при поддръжката на гръцката военна хунта на острова се извършва военен преврат. Кипърският президент архиепископ Макариос III Кипърски е отстранен от власт, а контролът над острова преминава в ръцете на превратаджията и яростен туркофоб Никос Сампсон, представител на гръцката комунистическа организация EOKA, която води терористични действия с цел териториалното присъединяване на Кипър към Гърция, или така наречения еносис. Опасявайки се от действителното присъединяване на острова към Гърция и в съответствие с Договора от 1960, на 20 юли 1974 г., Турция изпраща свои бойни части в Кипър. След турската мироналагаща операция, военният преврат претърпява поражение, което на свой ред довежда до падането на кипърската гръцка военна хунта и връщането на власт на архиепископ Макариос III Кипърски. Въпреки възстановяването на статуквото Турция отказва да изтегли войските си с необходимостта от защита на кипърските тюрки. Този отказ е възприет от международната общност като нарушение на Договора за гаранциите и така остров Кипър се оказва разделен на северна част, контролирана от Турция и южна част, намираща се под контрола на кипърските гърци. През 1983 г. Северно-кипърската турска република обявява независимост.

От федерация към независимост

На 13 февруари 1975 г. е провъзгласена тюркска федеративна държава Северен Кипър (ТФДСК) с което кипърските тюрки се опитват да възобновят идеята за федеративен държавен модел, но гръцката общност под внушението на гърция и запада на острова пред необходимостта на създаването на нова обща федерална държава я отхвърлят. Тази идея не намира подкрепа нито сред кипърската гръцка общност, нито в ООН или сред международната общност както се е е и очаквало. След осем години неуспешни преговори с Република Кипър, Северът обявява своята независимост през 1983 г. Новата само-провъзгласила се държава се нарича Северно-кипърска турска република (СКТР). Декларацията за независимост на Северно-кипърската турска република (СКТР) е отхвърлена както от Република Кипър, така и от ООН както се е очаквало.


Title: Re: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Post by: Atilla Blazhev on August 08, 2018, 01:35:59 pm
Политика

Тъй като СКТР не се признава от нито един член на международната общност, освен Турция, която от своя страна не признава легитимността на правителството на Република Кипър, не могат да се смятат за легитимни никакви държавни органи на властта, в гръцки Кипър.

Съгласно Конституцията на СКТР страната е обявена за демократична република, начело с президент, избиран за срок от 5 години. Законодателният орган на СКТР е Палатата на представителите, състояща се от 50 депутати, избирани посредством пропорционални избори в пет избирателни окръга.

Международен статут

Международната т.н. общност, не признава Северен Кипър като независима държава. (Независимостта на СКТР е призната само от Нахичеванската автономна република (Азербайджан), но самият Азербайджан не подкрепя това решение). На СКТР Организацията ислямска конференция ѝ предоставя статут на федерална държава (constituent state) и наблюдател.

Преговорите за обединение на острова продължават отдавна, но така и не носят резултат. Последният опит за обединение се проваля на референдума, който се провежда на 26 април 2004 под егидата на ООН. Против обединението гласуват 75 % от кипърските гърци, за разлика от кипърските тюрки, мнозинството от които гласуват за плана на Генералния секретар на ООН Кофи Анан (трябва да се отбележи, че на този референдум участват не само кипърските тюрки).

Планът „Анан“

Планът за уреждане на кипърския проблем, предложен от ООН (Планът „Анан“ – Annan Plan), предвижда създаването на острова на двуобщносттна и двузонална държава вместо унитарната Република Кипър, което според кипърските гърци означава фактическото признаване на турското присъствие в северната част на острова.

Според този план Турция получава правото да запази своя военен контингент на острова. Освен това планът Анан предвижда юридическото узаконяване на договорите, сключени между СКТР и Турция, които позволяват на турската армия правото да използва всички кипърски пристанища, да се придвижва из цялата територия на острова и на турските ВВС да летят над кипърското въздушно пространство.

Турската страна получава право на вето в бъдещото обединено кипърско правителство, като всички държавни структури на обединен Кипър трябва 95 % да се финансират от гръцката страна. Планът предвижда ограничения за кипърските гърци да оперират с имоти в северната част на острова, докато жизненото равнище в двете общности не се изравни.

На 1 май 2004 г. гръцката част на Кипър влиза в Европейския съюз противно на очакванията. Всички привилегии и средства от фондовете на съюза, произтичащи от членството на Република гръцки Кипър в ЕС, са в действие единствено за гръцката част на острова. Европейският съюз продължава да разглежда територията на Северен Кипър като територия на ЕС, намираща се под чужда военна окупация и докато не се постигне окончателно решение на кипърския въпрос, на тази територия няма да са в действие законите на съюза. Република Кипър има 6 места в Европейския парламент, които са определени на базата на цялото население на острова.

Самият Кофи Анан отбелязва, че след референдума официалните контакти между ръководителите на гръцката и турска общност са напълно прекратени, а надеждите, че влизането на Кипър в Европейския съюз ще ускори разрешаването на кипърския въпрос, не се оправдаха, напротив, до задълбочили са се още повече.


Title: Re: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Post by: Atilla Blazhev on August 08, 2018, 01:36:59 pm
(http://2.bp.blogspot.com/_HbKuNvhsWe0/S4RhbRKuVKI/AAAAAAAAADg/MVVIHn9TrsY/s1600/kibris.jpg)

По време на войната за Кипър избивали по 10 турци на всеки убит грък

Гръцки вестник в Република гръцки Кипър е публикувал нови документи за годините на гръцките убийства, които са довели до разделението на средиземноморския остров Кипър преди пет десетилетия, пише турският вестник "Хюриет".

От документите става ясно, че на гръцките войски в Кипър им е било разпоредена нацистката заповед да "убиват по 10 тюрки за всеки грък".

Статията на Politis е озаглавена "Кипър: Престъпления, които останаха ненаказани". В нея се разказва, че двама гръцки войници и полицай са убити в Газимагоса на 11 май 1964 г. в момент, когато напрежението е ескалирало на фона на опитите на Гърция да присъедини острова към страната, наричано еносис. Един от убитите е Костакис Панделидис - син на директора на гръцката полиция в Никозия.

Според документите гръцките части за сигурност са инструктирани да отмъстят с "убийството на 10 тюрки за всеки убит грък". На следващия ден 17 тюрки са отвлечени и екзекутирани чрез разстрел в покрайнините на Газимагоса.

Убийствата, възприемани от кипърските тюрки като етническо прочистване, продължи ли на 13 май, когато 11 кипърски тюрки са отвлечени и убити до езерото Паралимни. Останките са им открити едва през 2006 г., става ясно от документа.

Вестникът пише още, че има още много други гръцки кланета, извършени от кипърските гърци под мълчаливият поглед на Европа и ООН и че те са останали до ден днешен ненаказани. Например, 126 тюрки, повечето жени, деца и възрастни, са убити и погребани в масов гроб в няколко села на 14 август 1974 г.

Отбелязва се, че повечето от убийците са екстремисти от комунистическата организация EOKA (Национална организация на кипърските бойци) и дори кипърски гърци, които са били съседи на турските жертви са едни от извършителите.

Вестникът разкрива примери за извършвани от гърците кланета, включително за изнасилени тюркски жени, плячкосване на тюркски села и брутални убийства като разчленяването на тюркският собственик на кафене Мустафа Кукуди на 10 август 1974 г.

Вестник Politis е получил смъртни заплахи след публикуването на информацията.

Кипър е разделен от 1974 г. Част от Кипър е обявен за Северно-кипърска турска република (СКТР) на 15 ноември 1983 г.

Последният опит за обединение на разделения остров завършва с провал през юли месец на 2017 г. след двугодишни преговори.


Title: Re: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Post by: Atilla Blazhev on August 08, 2018, 01:48:22 pm
За огромна изненада противно на насажданото в главите на хората още от времената на социализма - Северен Кипър се оказва много по-автентичен, гостоприемен и приветлив от колкото гръцки Кипър. Хората все още са хора, не са се увълчили за пари, не е застроено, храната си е все още истинска, цените също са много по-адекватни от гръцки Кипър, където най-евтиният хляб е 1.60 евро.