Serbest Forum

Помак Форум => Помак Форум => Topic started by: samvoin on July 09, 2010, 04:16:08 amTitle: Кои са помаците?
Post by: samvoin on July 09, 2010, 04:16:08 am
Филми за помаците:

 ( Изстрито от админ за рекламиране на фашистки организации като " Родина" и разпостранявяне на лъжи за помаците )


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on September 04, 2010, 11:53:51 pm
 България да престане да се подиграва с помаците. Поради факта, че няма мохамеданска религия вписването на графа "българи-мохамедани" е подигравка с тези наши съграждани и е напомняне за "възродитилните процеси" над тях. Факт е, че огромна част от помаците се имат именно за помаци. Това, че една малка част от тях се българеят не прави всички помаци българи.

 С грубата си намеса в помашките души България прогони много от тези мирни, трудолюбиви хора от територията си. Днес хиляди помаци с гордост се наричат и испанци и американци, но мнозинството от тях категорично поради натрапване отказват да се наричат българи.

 P.s.- Подигравка с помаците ще е отсъствието на графа помаци при преброяването на населението. От тази подигравка най-много ще загуби България, защото за сетен път ще докаже, че нищо старо не е забравено и че някои от нейните граждани са по маловажни и неравностойни от други.

Запишете графа : Помаци в преброяването. Не нарушавайте Конституционното право за самоопределение на тези граждани на България. Категорично, Не на подигравката с нашите съграждани и религиозни братя и сестри помаците.Родена съм в Босна, говоря африкански и съм от херцеговския етнос

Публикувано от Мариана Атанасова на 3 септември 2010 в категория Любопитни. RSS 2.0.

Много са гафовете в анкетите за пробното преброяване на населението. Много етноси, много вероизповедания, много възможни и невероятни въпроси, с още по-невъзможни отговори. Кампанията по преброяването стартира неподготвена, и завари преброяващите се още по-неподготвени.

Като най-голям гаф изпъква българо-мохамеданския етнос. Пред него дори и африканския език бледнее. Всъщност, противоречието в „българо-мохамеданин“ ражда най-много спорове. Те българи ли са или мохамедани? Това не означава ли просто „помак“? И как е възможно да са и двете едновременно?

Преди години познавах едно момиче от Мадан, скромно и тихо, с руса коса и сини очи. Грам турски не знаеше, казваше се Севда, родена беше в смолянската болница, говореше отличен български и въпреки това много държеше да уточни, че е туркиня. Противоположен пример на този са живущите около и в Шумен. Там български почти не се говори. Трябваше да питаме за пътя към едно село веднъж – забрадените и ошалварени жени мълчаха като пукали, а минаретата на джамиите цепеха небето като космически ракети. В крайна сметка стигам до логичния извод, че това са хора, които не са мохамедани, но не се определят и като българи.

Интересно, дали от невнимание или незнание съставителите на въпросната анкета са пропуснали простичкия факт, че етнос е едно, а народност – съвсем друго. И в никакъв случай едното не може да формира другото. Или казано направо – религията не може да формира етнос. По време на турското робство, продължило цели пет века е имало случай на насилствена смяна на религията, но това в никакъв случай не означава, че се е променил и етнос. Мисля, че не е необходимо да припомням какво точно значи етнос, но все пак ето едно кратко определение: Етнос – обособила се група от хора на базата на общ език, раса, клутура или религия. Религията е важен, но не е задължителен елемент за обособяването на един етнос.

Българо-мохамеданите са хора, чиито деди насилствено са приели исляма като религия. Но след като няма религия „мохамеданство“, защо не ги наричаме „българо-ислямци“? Алах е всичко за тях, Мохамед в просто пророк… И в крайна сметка, защо е необходимо да има разни сложни думи, когато в случая наистина става въпрос за „помаци“? Някои от по-младите „българо-мохамедани“ се сърдят, ако ги наречеш „помак“. Спомням си преди много години, в квартала ни живееше един господин – висок и светъл, със сини очи. Всички му викаха „Помака“. Уважавана и почитана личност беше. Така и не разбрах как всъщност се казваше, но нямам спомени да имал нещо против това обръщение…

Много сложно става. И прекалено абсурдно. И понеже явно кашата е пълна, ако продължа да я раздухвам, съвсем ще объркам положението. Признавам си, че се пробвах да попълня въпросната анкета. Отказах се. Не желая да преброявам пробно. Когато му дойде времето, тогава ще го мисля. А до тогава нека НСИ има грижата да коригира грешките и да оправи противоречията от рода на вероизповедание „дъновисти“. „Бялото братство“ наистина е религиозна общност, и като такава е регистрирана в България, но в нея могат да членуват хора, които вярват в Бог, Христос, Буда, Аллах, дори и такива, които абсолютно са убедени в съществуването на еднорози…Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on September 05, 2010, 01:23:34 pm
Иса пак бягаш по тъч линията.
1. Това, че една част от помаците в Златоград се имат за българи не е основние за лишаване на другите помаци от право на сомоопределение при преброяването.
2. Добуржанци, шопи ако има такива да се борят за графата си. Не замазвайте с бягане по тъч линията дискриминацията на помаците.
3. В Турция как е било ?!  ;D Нима нещо трябва да го има в Турция, за да го има в България. Това мислене е елементарно. Освен това техните малцинства да се борят за правата си. Ние за нашите не сме успяли да се преборим и за техните ли да се борим сега ?

4. Ако все пак ще трябва да сравняваме защо не сравниш с една шовинистична Сърбия където "сръбските българи" имат право да учат на своят език до осми клас или демократична Македония където има признати 17 малцинства и те учат и гимназия на своят език.

 P.s.- С тази арогантност България няма да стигне доникъде. Един ден когато българите останат малцинство нищо чудно тогавашните мнозинства да се отнесят към вас по съшият начин. Циганите вече се чувствуват като мнозинство в някои райони. Не разбирам защо се чудите когато: Каквото е повикало таково се обажда.Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on September 06, 2010, 10:55:25 am
Samotni voine

Ti si propit s ideite ot predi 30-40 godini. Ti si fosil (izkopaemo) Kolko tryabva da chaka balgarya za da svarshat takiva kato teb koito spirat rasteja i. Ne osaznavash li che tezi tvoi idei sa ne samo prechka no i bariera za demokratsiyata. Tazi sistema na diktaturata ya zalichiha predi 20 godini ot litseto na zemyata. Poslednite diktatori koito byaha ostanali gi obesiha.
Ne prevrashtay tozi forum v myasto za diktatorski idei. Kolkoto i da e svobodno myasto na svobodnata misal tuk ne se obsajdat ideite na diktaturata. Day na vtorichni surovini knigite koito imash.
Pregleday se pri psiholog.
Nauchi neshto novo. Pogledni nakade e otishal sveta. Tova koeto go pishesh e mnogo ostaryalo. Nyama da se varne BNA ili nyama da stane balgariya politseyska darjava za koeto blenuvash. Nyama da ima darjavata tvarda raka ot koeto se otarvaha mnogo darjavi i to otdavna.
Ostavi na horata sami da se samoosaznavat kakvi sa i da vidyat kak sa gi lagali s godini. znam che shte te zaboli no ot istinata vinagi boli. Stiskay zabi drugo nyama kakvo da pravish.
Ako gledash sas strah okolo sebe si nyama da napravish krachka kam badeshteto. Sveta se promeni priyatel.
Tezi tvoi idei ne stavat beche i za vitsove.

Tryabva da si dosta vazrasten komunist moje bi si bil prepodavatel po ideite na komubizma. Moje da si bil daje slujitel na DS i si ostanal bez rabota. Dori i da vnushish na forumtsite tezi tvoi komunisticheski idei samata sistema nyama da pozvoli da se realizirat nayave.
Ne moje da ima darjaven glava koyto da reshava sadebni vaprosi ili da se mesi v rabotata na politsiyata ili izobshto da se mesi v rabotite na otdelnite organizatsii.
Prezidentat tryabva da bade samo simvolichen i ne biva da ima nikakvi prava i ne biva nishto da reshava. Tova ne ti li go kazaha. Tova e demokratsiyata a tvoeto e mechta za monarhiya.
Stıga si pisal podobni tapizmi otblaskvash horata.
Otvori si blog kadeto da propovyadvash tezi idei. Ne si za tozi forum ne razbra li.
Levski ne e imal takiva idei. Nito Botev nito ostanalite. Te daje ne sa voyuvali protiv Osmanskata imperiya. Te sa iskali druga svoboda koyato e bila dadena navremeto si. Pomisli po vaprosa kakvo bi stanalo ako ya nyamashe rusko turskata voyna. 

Със съжаление трябва да се присъединя към констатацията на Оттоман , че Иса е фосил. Със съжаление, защото ми се искаше по форумите да срещна поне един разумно мислещ българин. Но уви ! И самвоин е пропит от българската истерия родена с много мъки по лабораториите на БАН. Той е жертва на истеричната пропаганда на Божидар Димитровци. Съжалявам за неговият живот минаващ в разпостранение на заблудите с които е зомбиран.

Може би един ден тзои млад човек ще разбере колко много е бил заблуден, но може да бъде твърде късно.

 ...Одринска Тракия е Българска, Ниш  и Пирот са български, Беломорска Тракия е българска, Македония е българска...Северна Добруджа също ... България навсякъде граничи със себе си ... Та и луната е Българска Иса и адаша ти Исус Христос е българин...
Абе няма що и индианците и маите са били  българи...

Самовоин смени си чипа. Направи поне една ескурзия до Турция и Западна Европа и постой малко там. Виж докато хората са се развиват с какви глупости ни занимавате в България.

Няма да отговоря на конкретните ти въпроси защото виждам, че няма смисъл да си губя времето. С радиото не сикам да споря. Жал ми е за теб Иса. Травматизиран си от лъжебългарската история и си загубил реален поглед върху живота приятелю. Казвам приятелю защото за разлика от смрадливите на шовинзъм чакали, които преди навестиха тук виждам, че донякъде имаш добро сърце.

Ти си просто заблуден поради липса на достатъчно информация. Намери я тази необходима информация и не се травматизирай поради лъжеинформацията втълпена на теб и милиони други българи. Желая ти успех !


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on September 06, 2010, 07:20:05 pm
Тоя дето ми изтри поста типично по - болшевико - ционистки, има наглостта да нарича мен комунист... ;D


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on September 06, 2010, 07:23:39 pm
Филми за помаците:

 ( Изстрито от админ за рекламиране на фашистки организации като " Родина" и разпостранявяне на лъжи за помаците )

А за гораните защо пропусна да изтриеш видеото? И те ли не са българи? И те ли искат паспорти от Турция, а не от България?!
И те ли са небългарски етнос? ;D
И да триеш, и да не триеш, истината няма да изчезне! Тя си стои такава, каквато е!


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on September 07, 2010, 09:53:41 am
А за гораните защо пропусна да изтриеш видеото? И те ли не са българи? И те ли искат паспорти от Турция, а не от България?!
И те ли са небългарски етнос? ;D
И да триеш, и да не триеш, истината няма да изчезне! Тя си стои такава, каквато е!

Естествено, че са от небългарски произхоод. Това са торбеши вид помаци. Ако бяха българи нямаше да правят сватбите си с тъпани и зурни както в Османката империя. Вие даже помаците си не ги уважавате като нарочно им приписвате несъщестуваща религия и подигравателно ги наричате българи-мохамедани, за да ги объркате. Мохамеданска религия няма. Те са нито българи, нито мохамедани. Те са помаци по етнос и мюсюлмани по религия. Такива са и горяните. Вид торбеши-"вземи торба и иди на работа".

  Това, че се опитвате да им пъхате в ръцете български паспорти както Бай Ганъо е пъхал преди в ръцете на хората  розовото масло не ги прави българи. Те си взимат българският паспорт и си заминават на гурбет в Европа. Много оттях точно по този начин са престанали да бъдат вече горяни. Уж искате да са българи, а им помагате да изчезнат от лицето на земята като се асимилират в Западна Европа. Колко оттях са дошли в България ? Всеки бяга от натрапвате като от чума.

  Дори за миг да допуснем, че горяните са българи Иса. Те са  останали около 15 000 души. Това ли е дерта на България ? Всяка година България чрез арогантната си политика губи стотици хиляди умни кадърни българи по-света. Вие бълагрите себе си неможете да оправяте а сте тръгнали 15 000 горянци да ги побългаряват и поробяват. С тях ще се подобри ли състоянието на България ?

   Кога самотни воийне ще започнеш да приотизираш нещата ? Кога ще започнеш да разделяш плявата от сеното ? Защо ли вие славяно-българите живеете в миналото ? Най-удобно май се чувствувате в Хан Кубратово и Хан Аспарухово време.

  Стига си ни натяквал лъжеисторията си с copy-paste тук в този форум никой не вярва на басните измислени от феодални старци от БАН. Сербест Форум е форум за актуална политика, икономика и обсъждане на настоящето и бъдещето. Тук не е място за разпостранение на лъжи за българската история. Ние тук отказваме да живеем в миналото.

  Имаш си блог там разпостранявай тези лъжи. Самотни войне или уважавай тематиката на форума или престани да пишеш тук.
Тук историята ни интересува само за общо култура. Ние не живеем и не искмае да жиеем в миналото както славяно-българите.

 Ти в случая се явяваш един български нихилист, който работи за комунистите защото занимавайки ни с несъществени проблеми от миналото и настоящето ни отклонява вниманието от съществените проблеми на България и помага на комунистите да си вършат далаверите си необеспокоявани. 

  Имаш сериозни проблеми с морално-ценностната си система. Ти си огромна жертва на българската лъжеистория Иса. Вярвайки в небивалици се психотрявматизираш ,затваряш се в себе си и мразиш околните и тези, които не мислят като теб. В твой интерес е да си намериш подходяща помощ и да избегнеш това неестесвено състояние. Иначе ще съсипеш живота и на себе и на околните.
Ако искаш от мен един съвет : Престани да живееш в миналото Иса. Живей в настоящето и се научи да категоризираш проблемите по важност. А в този форум престани с copy-paste и да ни връщаш в ненужното минало.

  Ние тук живеем в настоящето и гледаме в бъдещето. Миналото оставяме на професионални историци. Факта, че 90 и кусур % от славяно-българите, които идват тук живеят в с лъжеисторията си в миналото показва, че тези хора  имат огромни проблеми с изопаченото си мислене и много от тях намират спасение от тази лъжа в бягство в чужбина. България сама осакати своите граждани с голяма доза отровна лъжеистория.Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on September 07, 2010, 10:19:43 am
Естествено, че са от небългарски произхоод. Това са торбеши вид помаци. Ако бяха българи нямаше да правят сватбите си с тъпани и зурни както в Османката империя. Вие даже помаците си не ги уважавате като нарочно им приписвате несъщестуваща религия и подигравателно ги наричате българи-мохамедани, за да ги объркате. Мохамеданска религия няма. Те са нито българи, нито мохамедани. Те са помаци по етнос и мюсюлмани по религия. Такива са и горяните. Вид торбеши-"вземи торба и иди на работа".

  Това, че се опитвате да им пъхате в ръцете български паспорти както Бай Ганъо е пъхал преди в ръцете на хората  розовото масло не ги прави българи. Те си взимат българският паспорт и си заминават на гурбет в Европа. Много оттях точно по този начин са престанали да бъдат вече горяни. Уж искате да са българи, а им помагате да изчезнат от лицето на земята като се асимилират в Западна Европа. Колко оттях са дошли в България ? Всеки бяга от натрапвате като от чума.

  Дори за миг да допуснем, че горяните са българи Иса. Те са  останали около 15 000 души. Това ли е дерта на България ? Всяка година България чрез арогантната си политика губи стотици хиляди умни кадърни българи по-света. Вие бълагрите себе си неможете да оправяте а сте тръгнали 15 000 горянци да ги побългаряват и поробяват. С тях ще се подобри ли състоянието на България ?

   Кога самотни воийне ще започнеш да приотизираш нещата ? Кога ще започнеш да разделяш плявата от сеното ? Защо ли вие славяно-българите живеете в миналото ? Най-удобно май се чувствувате в Хан Кубратово и Хан Аспарухово време.

  Стига си ни натяквал лъжеисторията си с copy-paste тук в този форум никой не вярва на басните измислени от феодални старци от БАН. Сербест Форум е форум за актуална политика, икономика и обсъждане на настоящето и бъдещето. Тук не е място за разпостранение на лъжи за българската история. Ние тук отказваме да живеем в миналото.

  Имаш си блог там разпостранявай тези лъжи. Самотни войне или уважавай тематиката на форума или престани да пишеш тук.
Тук историята ни интересува само за общо култура. Ние не живеем и не искмае да жиеем в миналото както славяно-българите.

 Ти в случая се явяваш един български нихилист, който работи за комунистите защото занимавайки ни с несъществени проблеми от миналото и настоящето ни отклонява вниманието от съществените проблеми на България и помага на комунистите да си вършат далаверите си необеспокоявани. 

  Имаш сериозни проблеми с морално-ценностната си система. Ти си огромна жертва на българската лъжеистория Иса. Вярвайки в небивалици се психотрявматизираш ,затваряш се в себе си и мразиш околните и тези, които не мислят като теб. В твой интерес е да си намериш подходяща помощ и да избегнеш това неестесвено състояние. Иначе ще съсипеш живота и на себе и на околните.
Ако искаш от мен един съвет : Престани да живееш в миналото Иса. Живей в настоящето и се научи да категоризираш проблемите по важност. А в този форум престани с copy-paste и да ни връщаш в ненужното минало.

  Ние тук живеем в настоящето и гледаме в бъдещето. Миналото оставяме на професионални историци. Факта, че 90 и кусур % от славяно-българите, които идват тук живеят в с лъжеисторията си в миналото показва, че тези хора  имат огромни проблеми с изопаченото си мислене и много от тях намират спасение от тази лъжа в бягство в чужбина. България сама осакати своите граждани с голяма доза отровна лъжеистория.


Май ще останете тука всичко на всичко двама или трима да си пишете с по пет ника, като форумите на психичноболните псевдонационалисти - "Атака", МВРО и "бгдрисливци" и да "спориш" сам със себе си /т.е. не да спориши водиш монолог и да се "подкрепяш", с другия си ник/ като квазимодото, за жалост пребиваващо и заторващо прекрасният български град - Пловдив, който такива с мислене като вашето и неговото, унищожават и вече не е същия, на които всичко на всичко трима дегенерата с по точно от пет до десет ника си пишат сами и си "самопотвърждават", така наречените "истини", в които сами не си вярват...
Щом искаш да бъдеш "човека - форум", успех в това начинание. Ама преименувай един от многото си тоталитарни форуми на български език, в нашето интернет пространство от форум, на пропагандна страница, защото така ще си по - малко смешен пред свободомислещите.
Просто приятелски съвет.
Форума не може да бъде форум, когато не се толерира на него мнение извън това на твоите съмишленици и даже съпартийци и приятелски или роднински кръг. Тогава може да е всичко друго, но не и форум, щом на него звучат едни и същи мнения или се четат по - точно и нито едно различно.
Освен това, човек с елементарни познания по - психология и аналитична мисъл и поглед в това отношение, винаги може да разбере кой с колко ника пише и колко "уникални" ника има в един форум, като прочете доколко има разлика в терминологията и изразните средства, както и набора от думи на един беден речник и болен мозък, особено, ако ще и със сто ника да пише, самоличността му е установена от мен лично веднага.
Прочие, в заключение ще кажа че ти съществено не се различаваш въобще от тези срещу кито пишеш тукден и нощ, като изключим само това, че още не си ме напсувал на майка или заплашил...
Тоталитарната същност на форума ти, по - нищо не се различава от тази на другите - на онези които осъждаш тук ден и нощ.
Когато цензурираш и триеш, това показва само едно - безсилие да докажеш правотата си и опровергаеш фактите и доказателствата дадени от другата страна и с този похват си служат само ционистите и техните слуги!


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on September 07, 2010, 11:10:35 am
Май ще останете тука всичко на всичко двама или трима да си пишете с по пет ника, като форумите на психичноболните псевдонационалисти - "Атака", МВРО и "бгдрисливци" и да "спориш" сам със себе си /т.е. не да спориши водиш монолог и да се "подкрепяш", с другия си ник/ като квазимодото, за жалост пребиваващо и заторващо прекрасният български град - Пловдив, който такива с мислене като вашето и неговото, унищожават и вече не е същия, на които всичко на всичко трима дегенерата с по точно от пет до десет ника си пишат сами и си "самопотвърждават", така наречените "истини", в които сами не си вярват...
Щом искаш да бъдеш "човека - форум", успех в това начинание. Ама преименувай един от многото си тоталитарни форуми на български език, в нашето интернет пространство от форум, на пропагандна страница, защото така ще си по - малко смешен пред свободомислещите.
Просто приятелски съвет.
Форума не може да бъде форум, когато не се толерира на него мнение извън това на твоите съмишленици и даже съпартийци и приятелски или роднински кръг. Тогава може да е всичко друго, но не и форум, щом на него звучат едни и същи мнения или се четат по - точно и нито едно различно.
Освен това, човек с елементарни познания по - психология и аналитична мисъл и поглед в това отношение, винаги може да разбере кой с колко ника пише и колко "уникални" ника има в един форум, като прочете доколко има разлика в терминологията и изразните средства, както и набора от думи на един беден речник и болен мозък, особено, ако ще и със сто ника да пише, самоличността му е установена от мен лично веднага.
Прочие, в заключение ще кажа че ти съществено не се различаваш въобще от тези срещу кито пишеш тукден и нощ, като изключим само това, че още не си ме напсувал на майка или заплашил...
Тоталитарната същност на форума ти, по - нищо не се различава от тази на другите - на онези които осъждаш тук ден и нощ.
Когато цензурираш и триеш, това показва само едно - безсилие да докажеш правотата си и опровергаеш фактите и доказателствата дадени от другата страна и с този похват си служат само ционистите и техните слуги!

  Самвоин ти наистина имаш нужда от лечение ! Copy-paste неможе да бъде никакво доказателство за нишо. Ние не сме жертви на българската лъжеистория и не сме наследници на никакви еничери. Тези психопатизми са в твоята заблудена от българската истерия глава. Никой тук не пише в повече от един ник.

   Вие псевдонационлистите винаги, когато губите се опитвате да омаскарите опонента си с лъжите си. С какво се различаваш от Димитровградският психопат пайтар. Ако твърдиш, че някой тук пише с повече от един ник бъди мъж и кажи кои са. С лъжи и клевети до никъде няма да стигнете господа псевдонационлисти. Векът е 21 и много млади хора българи ви се смеят на лъжетантаниите ви.

 За Сербест форум не се притеснявай. Ние сме на няколко светлинни десетилятия напред от другите форуми по интелект и това, че живеещи в миналото не ни разбират само ни радва и в никакъв случай не ни притеснява.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on September 07, 2010, 11:30:14 am
  Самвоин ти наистина имаш нужда от лечение ! Copy-paste неможе да бъде никакво доказателство за нишо. Ние не сме жертви на българската лъжеистория и не сме наследници на никакви еничери. Тези психопатизми са в твоята заблудена от българската истерия глава. Никой тук не пише в повече от един ник.

   Вие псевдонационлистите винаги, когато губите се опитвате да омаскарите опонента си с лъжите си. С какво се различаваш от Димитровградският психопат пайтар. Ако твърдиш, че някой тук пише с повече от един ник бъди мъж и кажи кои са. С лъжи и клевети до никъде няма да стигнете господа псевдонационлисти. Векът е 21 и много млади хора българи ви се смеят на лъжетантаниите ви.

 За Сербест форум не се притеснявай. Ние сме на няколко светлинни десетилятия напред от другите форуми по интелект и това, че живеещи в миналото не ни разбират само ни радва и в никакъв случай не ни притеснява.

Да, плакането за юдео - талмудската империя, наречена Османска и носенето на фесове, е велик "поглед в бъдещето" или "невръщането в миналото".
Всъщност, онова "бъдеще" към което ни води днешния световен ред, твоята любима срана в която живееш и съветския ЕС, повече и от стария СССР, даже.
Не вървим към никакво друго "бъдеще", освен към това към което ни водеше Османската империя и СССР, но сега още по - стремглаво. Прав си.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: KARTAL on September 07, 2010, 05:55:47 pm
Помаците са си помаци. Вината е в Българската Държава. Да сте си ги наричали българи - мюсюлмани вместо да им сменяте вярата в началото на века като ги карате насила да отхапят парче свинско месо за да бъдат християни.

Аз и друг път съм писал във този форум, че моята покойна баба беше помакиня. Но ние в моето семейство не сме говорили по тези въпроси.

Другото което е - щом се приемат като помаци - помаци са. Точка. Никой няма правото да ги кара да се срамуват, че са такива и да ги кара да се възприемат като други.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: OTTOMAN on September 07, 2010, 06:51:22 pm
Mislya che si gubim vremeto cheteyki tapizmite na Samotniyatvoin. Sporeyki s nego pak si gubim vremeto v prazni nervi i prikazki.

İstoriyata e tolkova davkana che dumata izopachena moje da se obidi. V tozi forum se razglejda badeshteto.

Zatova predlagam prosto da go izklyuchim ot foruma.

Osnovnata prichina e razprostranyavane na neverna i lajliva informatsiya.

Vsyavane na ubejdeniya ostanali ot minaliya vek i po rano.
Negovite idei i misli nyamat nikakva razlika ot ostanalite forumi na psihopati i umstveno izostanali individi.
i
Kopirane na chujdi misli.

Povedenie i idei koito protivorechat na savremenniyat svyat i demokratsiyata.

Palen sas zloba i nenacist kam drugi etnicheski grupi uchastnik protivorechi na ğravilata i usloviyata na tozi forum.

Molya Agmina da razgleda moeto predlojenie.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on September 07, 2010, 07:39:17 pm
Mislya che si gubim vremeto cheteyki tapizmite na Samotniyatvoin. Sporeyki s nego pak si gubim vremeto v prazni nervi i prikazki.

İstoriyata e tolkova davkana che dumata izopachena moje da se obidi. V tozi forum se razglejda badeshteto.

Zatova predlagam prosto da go izklyuchim ot foruma.

Типично по болшевишко - ционистки, нали? Ще се радвам...

Osnovnata prichina e razprostranyavane na neverna i lajliva informatsiya.

Къде и кога беше опровергана с доказателства тази информация?

Vsyavane na ubejdeniya ostanali ot minaliya vek i po rano.

Напротив, не си се огледал. Моите убеждения пробиват в почти цяла Европа и управляват десетки страни от Латинска Америка и Азия, в една или друга степен.

Negovite idei i misli nyamat nikakva razlika ot ostanalite forumi na psihopati i umstveno izostanali individi.
i
Kopirane na chujdi misli.

Povedenie i idei koito protivorechat na savremenniyat svyat i demokratsiyata.

Да, прав си. Целия ваш форум противоречи на този съвременен свят и демокрацията, възхвалявайки една отречена от цялото човечество и особено от целия Балкански полуостров империя на злото.

Palen sas zloba i nenacist kam drugi etnicheski grupi uchastnik protivorechi na ğravilata i usloviyata na tozi forum.

Бъди сигурен, че и да бъда отстранен от тук, твоите постове в които ТИ си този който проявяваш злоба към определени етноси /като българският в Македония, над който подкрепяш етническите репресии или ги неглижираш и македонисткия антибългарски расизъм/, както и който всява етническо разделения в българската нация /а също и доказателствата че аз апелирам в поне няколко теми за точно обратното/ - нещо абсолютно противоречащо на настоящата Конституция на РБ, ще бъдат разпечатани и показвани където и когато трябва. Така както достатъчно антизаконни теми и постове в редица други провокаторски форуми, от които съм отстранен, са грижливо съхранени и особено от тези на определени политически сили, ще се погрижада станат достояние, когато дойдат избори и отидат на някои места "на лов за гласове"...
В същото време те предизвиквам да покажеш и един цитат, от този форум или от моя блог, в който аз всявам етническо или верско разделение в българската нация, като теб или в който съм използвал обидни или пренебрежителни квалификации към дадена етническа група. След това аз ако искаш, ще покажа твоите и моите които апелират за нещо в пълен противовес на това, към което ти.


Molya Agmina da razgleda moeto predlojenie.

Знаеш много добре, че ако България беше правова страна наистина и в нея нямаше масов отказ от правосъдие и същевременно масово обезправяване на честни и почтенни български граждани, за подобни клевети по - мойа дрес би поел съдебна отговорност, но сега използваш времената на днешния хаос и беззакония /особено спрямо българоненавистниците от всякакъв калибър/ и за това имаш щастливата възможност, да клеветиш и лъжеш безнаказано, както и твоите идейни сродници - ционистите.
Знаеш че ако Конституцията и Законите в тази страна, се съблюдаваха и прилагаха и на 1/10 - еднакво за всички, тогава това не би ти се разминало така.
Днес обаче, клеветата и лъжата в нашето "правосъдие", не значат нищо. Поради простата причина, че властващите си служат само с нея, за да ги има.
Това обаче няма нищо общо с демокрацията, а е завършена вече демоНОкрация...
Това са моите последни думи тук. Дерзай... Каквото трябва е записано, копирано, препечатано, защото аз никога и никъде не голословнича, когато твърдя нещо.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on September 07, 2010, 10:02:55 pm
Mislya che si gubim vremeto cheteyki tapizmite na Samotniyatvoin. Sporeyki s nego pak si gubim vremeto v prazni nervi i prikazki.

İstoriyata e tolkova davkana che dumata izopachena moje da se obidi. V tozi forum se razglejda badeshteto.

Zatova predlagam prosto da go izklyuchim ot foruma.

Osnovnata prichina e razprostranyavane na neverna i lajliva informatsiya.

Vsyavane na ubejdeniya ostanali ot minaliya vek i po rano.
Negovite idei i misli nyamat nikakva razlika ot ostanalite forumi na psihopati i umstveno izostanali individi.
i
Kopirane na chujdi misli.

Povedenie i idei koito protivorechat na savremenniyat svyat i demokratsiyata.

Palen sas zloba i nenacist kam drugi etnicheski grupi uchastnik protivorechi na ğravilata i usloviyata na tozi forum.

Molya Agmina da razgleda moeto predlojenie.

  Самвойна си пожелава България да бъде правова държава за да съди други, но хич не чува клеветите, които сам разпостранява. Типично по славянски би казал моят приятел Мустафа. Иса излъга читалтелите на форума, че тук някои хора пишат с много никове. Това е гнусна клевета. Той има още 24 часа да докаже това си твърдение като заяви и докаже кои потребители са едни и същи.

  Вярно, че България не е правова държава и никога не е била такава. Но Американският Сербест Форум винаги е бил правов форум с строго спазвани правила. Аз винаги съм бил затова да се дава свобода на словото, но с copy-paste и реклама на фашистки организации като тероризиралата помаците Родина и сега клевети, че тук се пише с много никове самвоина се изплю на метенето и подадената ръка.

  Тук той помести коментари, които приятелчетата му от псевдонационалистическите форуми му истриха. Запазихме ги !  Уважихме му свободата на словото. Но нашият колега взема това право като право да клевети когото си иска ,както си поиска. И започна да ни взима за мезе като започна да ни бомбардира с българската лъжеистория.

  Заради правото му да пише свободно аз обтегнах отношенията си с един уважаван форумец Оттоман. Самовоин след това само дето не ни пусна тук "Боят настана тупкат сърца ни ..." . По полека Иса . Ние турците винаги сме били много толерантен народ. Какво пише в твоята лъжеистория не ме интересува. Няма друга Империя, която след 500 години да е запазила народността и вярата на своите поданници.

  За справка испанците са разкътали фамилията на Латиноамериканските индианци за само няколко години. Твоят чип може да е развален от четене на буломачи за лъжеисторията, но моят не е. Една стара поговорка гласи :" Уважавай, за да те уважават" .

  Не арогантвай в този форум ! Както вече казах Сербест форум  е под юрисдикцията на Американските закони. САЩ е правова държава. Ако мислиш, че някой ти е нарушил правата ти можеш да заведеш дело в Америка. Да ти намеря ли адвокат евреин ? Взимат по $ 500 на час като сам определят колко часа са работили за теб и искат $ 10 000 retainer fee (предпата)  :D . Разбира се винаги може сам да се защитиш или да поискаш служебна защита.

 Самвоин, чакам да докажеш твърдението, че тук някои хора пишат с много никове...  Имаш 24 часа затова. Само ще напомня в този форум разпостранението на лъжи е забранено ...

 Сербест Коркмаз винаги се е борил за чест, достойснтво и справедливост и не ще допусне в Сербест Форум тези основни качества и положение да бъдат така лесно смачквани ! Свободата на словото, спира там където започва свободата на друго частно лице.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: MISHOK on September 16, 2010, 11:35:08 am
Помаците трябва да си върнат насила взетата им православна вера и всичко ще им е наред.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on September 16, 2010, 11:58:07 am
Помаците трябва да си върнат насила взетата им православна вера и всичко ще им е наред.
Да, за да може да ги прогоним и турцизираме завинаги от България, нали?
Аз те посъветвах, ако беше православен, първо да вземеш да себориш за възраждането на БПЦ и за нейната ребългаризация, пък после да мислиш как да налагаш с насилие религии...
За сега е по - важно, у нас да се създаде и утвърди отделна - българоезична Ислямска диаспора /както например има отделна Православна - Руска и Арменска?!/.


Title: Ние, християните, сме виновни за помашкия е&#
Post by: asker on November 26, 2010, 03:53:03 am
Ние, християните, сме виновни за помашкия етнос

С доц. Илона ТОМОВА от Института за населението и човека към БАН разговаря Светослав Метанов

- Доц. Томова, преброителните карти в интернет предизвикаха оживена дискусия. Там са записани американски и африкански етнос. Има ли такива?

- Няма, разбира се! По принцип при преброяванията, когато отиде преброителят и попита каква е вашата етническа принадлежност, е длъжен да запише точно отговора на преброяваните лица. След това вече идва класификацията. Тогава вече отговорите ще бъдат представени по един или друг начин. След 1992 г. редовно между 60 000 и 70 000 души на въпроса не за религиозната, а за етническата принадлежност, казват “българо-мюсюлманин”, “помак”, “ахрянин”. Това са големи натрупвания. 60 000 това са повече, отколкото всички евреи, арменци, руснаци, гагаузи, каракачани и власи, взети заедно.

- Това достатъчно ли е, за да приемем, че има българо-мохамедански етнос?

- Не. Колегите от НСИ са длъжни да запишат така. Когато после те подават информацията в официален вид, тази графа не излиза като “българо-мохамедани”. Ако са се самоопределили твърдо като “турци”, въпреки всички колебания на преброителите, се записват като турци. Записаните като “българо-мохамедани” отиват в графата “българи”. Тази специфична информация от анкетите може да отиде при политици и учени. За нас това е много важно.

Какво всъщност ни казват хората, когато посочат - “аз не съм българин, аз съм помак, мюсюлманин”. Те дават няколко знака. Единият е - аз държа на своята мюсюлманска група и на различията, които имаме. А за това има куп причини - чувство за подцененост, изключване от обществото, от управленски позиции, кариерно развитие, равноправно отношение. Това е знак, че има проблем.

- Записването на графа “българо-мохамедани” като алтернатива на “българи” не задълбочава ли проблема?

- В НСИ по този начин просто си облекчават работата, вместо после да ги вадят от графа “други”. Става дума за последваща обработка. Това вероятно е и причината да запишат формулировки като “американец” и “африканец”. У нас идват малко хора от различни африкански страни и се търси обединителния признак континент. Иначе сте абсолютно прав - няма нито африкански етнос, нито африкански език. Абсурдна е и формулировката “херцеговски” етнос. Бялото братство също не може да е религия. Колкото до българо-мохамеданите, това наистина е много чувствителен въпрос. След първата Балканска война се присъединяват обширни територии в Родопите, по поречието на Места и Струма, където има мюсюлманско население, което говори български. Македонските чети там са изпращали своите юнаци и се осъществява първото им покръстване. След това десетилетия наред, като погледнем как върви идентификацията на тези хора, ще забележим, че там, където е имало най-голямо насилие, те не са станали българи. Правят се опити още през 1912 г., след това през 1940 г. отновоняма никакъв успех, през 1968 г. пак им се сменят имената. И какъв е ефектът - там, където е имало най-голямо насилие и кръв, тези хора отказват да се признаят за българи. Страшимиров казва: “Насилието върху тях беше толкова жестоко и беше подтикнато преди всичко от алчност и после от глупост и лошота. И после тези хора казват - да ни вземе който и да е, да не ни вземат българи.” Това той го пише през 1913 г. като потресен интелектуалец. Насилието тогава е родило отказа от българска идентичност. За мен е много важно като учен да получа данните каква част от хората в Родопите, Пирин, а и в Ловешко са се самоопределили като помаци, за да мога да видя динамиката на групата. Колко от тях се самоопределят като турци? Какво е станало с тях? Дали са напуснали страната, или вече се самоопределят просто като мюсюлмани. Възможно е да установим, че една голяма част все повече се идентифицира като българи, доколко силни са миграционните процеси сред тях и т.н.

- След катобезработицата в тези региони е висока, вероятно става въпрос за икономическа емиграция?

- Емиграцията винаги започва като икономическа. Но трябва да се изследват групите, които дават най-голяма емиграция. При българите мюсюлмани наблюдаваме висока миграция. През 90-те години именно те най-много подаваха документи за американска зелена карта.

Когато сега преброителите ги срещнат по родните места, една голяма част могат да се самоопределят като американци. Преди време имах любопитен случай. Аз това “американец съм, не съм българин” преди време го чух от едно българче от Пловдив, което правеше докторантура в САЩ. Четири години бе прекарал там и напетата бе дошъл на колегиум в Будапеща и твърдеше, че е американец българофон. Бяха му достатъчни 4 години докторантура, за да престане да бъде българин, каквито са били предците му поколения наред.

- Какво доказва това?

- Тези българи мюсюлмани, които са се чувствали жертва на много силен натиск и на социално изключване, лесно стават испанци, португалци и т. н. В много по-голяма степен децата им ще останат в чужбина и няма да се върнат. А това е изключително лоялно население. Много дисциплинирано и трудолюбиво. Когато те казват - помак съм, те дават знак, че държавата не прави нужното, за да ги приобщи. Това трябва да имат предвид политиците.

- През 70-те години в Югославия Тито създаде националност мюсюлмани и видяхме 20 г. по-късно до какви кръвопролития доведе това?

- При преброяванията навсякъде по света на въпроса за етнос се записва начинът, по който човек се самоидентифицира. Но пак казвам, тези данни не са за публична, а за чисто научна употреба. По този начин могат да се набележат и ефективни политики за приобщаване. Трябва да престане лейбълизирането и заклеймяването на тези хора като нелоялни български граждани, родоотстъпници и предатели. Вчера четох форума на “Труд” и там един българин мюсюлманин бе написал, че винаги с гордост се е самоопределял като такъв и че всичките му усилия са били отдадени на тази страна. Тези хора се боят от говоренето в медиите и от политици като Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Яне Янев - само могат да доведат до нов натиск върху групата. Когато ние ги изключваме, те се самозатварят.

- Какво е решението?

- Просто трябва да бъдат равноправно включени във всички сфери на социалния живот и на всички нива. Те не трябва да чувстват пречки в професионалното си израстване заради това, че са мюсюлмани. Не трябва да мислят, че няма да бъдат избрани на високи постове заради религията си. Не трябва да бъдат обиждани в детската градина, в училището и в университета за това, че са такива. Не трябва да срещат административни трудности. Не може чиновник от Гоце Делчев да отсъди и да казва - няма да правим средно училище в Корница, Брезница и Лъжница, защото искаме децата ви да слязат в града, а не да получават образование в затворени ниско културни общности. Ние искаме да махнем децата оттам, за да можем да им повлияем. Това обижда. Там има над 2000 деца. Когато ти им кажеш, че няма да направиш училище, ефектът е обратен. Тези деца просто няма да получат никакво образование. Ще спрат да учат след 8-и клас. Всички тези, които крещят: помаците не са добри българи, пращат децата си да учат в чужбина и може би те никога няма да се върнат.

- Добре, но ако използваме термина “българо-мохамедани”, би трябвало да има етноси “българо-православни”, “българо-католици”, а аз може би трябва да се самоопределя като “българо-атеист”?

- Пак казвам, това е голяма група от хора, около 70 хиляди души. Идентичността не е фиксирана категория. Тя е променлива. Когато Гърция започна да полага грижи за каракачаните, те престанаха да се пишат като българи и все по-често се самоопределят като каракачани или гърци. Същото може да се каже за македонците. През 1992 г. за такива се обявиха 10 000 души, а през 2001 г. - само 5000. Тези процеси трябва да се следят внимателно. Ако в тези райони има засилени инвестиции, изграждане на инфраструктура и повече работа, това води до промяна на идентичността и до приобщаване.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=600082


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on November 26, 2010, 06:46:00 am
 Българите със своята брутална арогантност създадоха от малцинствата свои врагове. Хубаво, че има интелигентни сред тях, който сами разбират тази истина.


Ние, християните, сме виновни за помашкия етносС доц. Илона ТОМОВА от Института за населението и човека към БАН разговаря Светослав Метанов

- Доц. Томова, преброителните карти в интернет предизвикаха оживена дискусия. Там са записани американски и африкански етнос. Има ли такива?

- Няма, разбира се! По принцип при преброяванията, когато отиде преброителят и попита каква е вашата етническа принадлежност, е длъжен да запише точно отговора на преброяваните лица. След това вече идва класификацията. Тогава вече отговорите ще бъдат представени по един или друг начин. След 1992 г. редовно между 60 000 и 70 000 души на въпроса не за религиозната, а за етническата принадлежност, казват “българо-мюсюлманин”, “помак”, “ахрянин”. Това са големи натрупвания. 60 000 това са повече, отколкото всички евреи, арменци, руснаци, гагаузи, каракачани и власи, взети заедно.

- Това достатъчно ли е, за да приемем, че има българо-мохамедански етнос?

- Не. Колегите от НСИ са длъжни да запишат така. Когато после те подават информацията в официален вид, тази графа не излиза като “българо-мохамедани”. Ако са се самоопределили твърдо като “турци”, въпреки всички колебания на преброителите, се записват като турци. Записаните като “българо-мохамедани” отиват в графата “българи”. Тази специфична информация от анкетите може да отиде при политици и учени. За нас това е много важно.

Какво всъщност ни казват хората, когато посочат - “аз не съм българин, аз съм помак, мюсюлманин”. Те дават няколко знака. Единият е - аз държа на своята мюсюлманска група и на различията, които имаме. А за това има куп причини - чувство за подцененост, изключване от обществото, от управленски позиции, кариерно развитие, равноправно отношение. Това е знак, че има проблем.

- Записването на графа “българо-мохамедани” като алтернатива на “българи” не задълбочава ли проблема?

- В НСИ по този начин просто си облекчават работата, вместо после да ги вадят от графа “други”. Става дума за последваща обработка. Това вероятно е и причината да запишат формулировки като “американец” и “африканец”. У нас идват малко хора от различни африкански страни и се търси обединителния признак континент. Иначе сте абсолютно прав - няма нито африкански етнос, нито африкански език. Абсурдна е и формулировката “херцеговски” етнос. Бялото братство също не може да е религия. Колкото до българо-мохамеданите, това наистина е много чувствителен въпрос. След първата Балканска война се присъединяват обширни територии в Родопите, по поречието на Места и Струма, където има мюсюлманско население, което говори български. Македонските чети там са изпращали своите юнаци и се осъществява първото им покръстване. След това десетилетия наред, като погледнем как върви идентификацията на тези хора, ще забележим, че там, където е имало най-голямо насилие, те не са станали българи. Правят се опити още през 1912 г., след това през 1940 г. отновоняма никакъв успех, през 1968 г. пак им се сменят имената. И какъв е ефектът - там, където е имало най-голямо насилие и кръв, тези хора отказват да се признаят за българи. Страшимиров казва: “Насилието върху тях беше толкова жестоко и беше подтикнато преди всичко от алчност и после от глупост и лошота. И после тези хора казват - да ни вземе който и да е, да не ни вземат българи.” Това той го пише през 1913 г. като потресен интелектуалец. Насилието тогава е родило отказа от българска идентичност. За мен е много важно като учен да получа данните каква част от хората в Родопите, Пирин, а и в Ловешко са се самоопределили като помаци, за да мога да видя динамиката на групата. Колко от тях се самоопределят като турци? Какво е станало с тях? Дали са напуснали страната, или вече се самоопределят просто като мюсюлмани. Възможно е да установим, че една голяма част все повече се идентифицира като българи, доколко силни са миграционните процеси сред тях и т.н.

- След катобезработицата в тези региони е висока, вероятно става въпрос за икономическа емиграция?

- Емиграцията винаги започва като икономическа. Но трябва да се изследват групите, които дават най-голяма емиграция. При българите мюсюлмани наблюдаваме висока миграция. През 90-те години именно те най-много подаваха документи за американска зелена карта.

Когато сега преброителите ги срещнат по родните места, една голяма част могат да се самоопределят като американци. Преди време имах любопитен случай. Аз това “американец съм, не съм българин” преди време го чух от едно българче от Пловдив, което правеше докторантура в САЩ. Четири години бе прекарал там и напетата бе дошъл на колегиум в Будапеща и твърдеше, че е американец българофон. Бяха му достатъчни 4 години докторантура, за да престане да бъде българин, каквито са били предците му поколения наред.

- Какво доказва това?

- Тези българи мюсюлмани, които са се чувствали жертва на много силен натиск и на социално изключване, лесно стават испанци, португалци и т. н. В много по-голяма степен децата им ще останат в чужбина и няма да се върнат. А това е изключително лоялно население. Много дисциплинирано и трудолюбиво. Когато те казват - помак съм, те дават знак, че държавата не прави нужното, за да ги приобщи. Това трябва да имат предвид политиците.

- През 70-те години в Югославия Тито създаде националност мюсюлмани и видяхме 20 г. по-късно до какви кръвопролития доведе това?

- При преброяванията навсякъде по света на въпроса за етнос се записва начинът, по който човек се самоидентифицира. Но пак казвам, тези данни не са за публична, а за чисто научна употреба. По този начин могат да се набележат и ефективни политики за приобщаване. Трябва да престане лейбълизирането и заклеймяването на тези хора като нелоялни български граждани, родоотстъпници и предатели. Вчера четох форума на “Труд” и там един българин мюсюлманин бе написал, че винаги с гордост се е самоопределял като такъв и че всичките му усилия са били отдадени на тази страна. Тези хора се боят от говоренето в медиите и от политици като Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Яне Янев - само могат да доведат до нов натиск върху групата. Когато ние ги изключваме, те се самозатварят.

- Какво е решението?

- Просто трябва да бъдат равноправно включени във всички сфери на социалния живот и на всички нива. Те не трябва да чувстват пречки в професионалното си израстване заради това, че са мюсюлмани. Не трябва да мислят, че няма да бъдат избрани на високи постове заради религията си. Не трябва да бъдат обиждани в детската градина, в училището и в университета за това, че са такива. Не трябва да срещат административни трудности. Не може чиновник от Гоце Делчев да отсъди и да казва - няма да правим средно училище в Корница, Брезница и Лъжница, защото искаме децата ви да слязат в града, а не да получават образование в затворени ниско културни общности. Ние искаме да махнем децата оттам, за да можем да им повлияем. Това обижда. Там има над 2000 деца. Когато ти им кажеш, че няма да направиш училище, ефектът е обратен. Тези деца просто няма да получат никакво образование. Ще спрат да учат след 8-и клас. Всички тези, които крещят: помаците не са добри българи, пращат децата си да учат в чужбина и може би те никога няма да се върнат.

- Добре, но ако използваме термина “българо-мохамедани”, би трябвало да има етноси “българо-православни”, “българо-католици”, а аз може би трябва да се самоопределя като “българо-атеист”?

- Пак казвам, това е голяма група от хора, около 70 хиляди души. Идентичността не е фиксирана категория. Тя е променлива. Когато Гърция започна да полага грижи за каракачаните, те престанаха да се пишат като българи и все по-често се самоопределят като каракачани или гърци. Същото може да се каже за македонците. През 1992 г. за такива се обявиха 10 000 души, а през 2001 г. - само 5000. Тези процеси трябва да се следят внимателно. Ако в тези райони има засилени инвестиции, изграждане на инфраструктура и повече работа, това води до промяна на идентичността и до приобщаване.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=600082


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: ADEM 1 on November 26, 2010, 11:37:49 am
   
 V ijte koi sa pomatsite,za sijalenie e na turski...


  Bulgaristan Müslümanlarının tarihinde bir ilk yaşandı.
Lıjnitsa köyü Müslümanları imamlarına sahip çıktılar.

2010 yılının ikinci yarısı Bulgaristan Müslümanları için zorlu bir dönem oldu. Yaklaşık on yıllık Bulgaristan hizmetinden sonra İstanbul’a avdet etmiş, gelişmeleri internet üzerinden takip etmeye devam ediyordum.
Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında Bulgaristan Müslümanlarını rahatsız eden olaylar olmuş, Nedim Gencev denilen ve komünist dönemin asimilasyon politikasının maşası olarak kullanılmış bu hain, yine Bulgar derin devletinin kendisine yüklediği vazifeyi yerine getirmek için seçilmiş Bulgaristan Müslümanları cemaati idaresine karşı açtığı davalar hep lehine sonuçlanmış ve nihayetinde Yüksek Temyiz Mahkemesi tarafından resmi Yüksek İslam Şurası Başkanı olarak tanınmıştı. Bunun neticesinde Dr. Mustafa Hacı önderliğinde Bulgaristan Müslümanlarının temsilcileri başta başkent Sofya olmak üzere ülkenin her köşesinde bu kararı protesto ettiler. Ancak, Nedim Gencev’in zor kullanarak başta Başmüftülük makamı olmak üzere bölge müftülüklerine, cami idarelerine girmek istemesine Müslümanlar karşı koymuş ve Ramazan gibi mübarek bir ayda Filibe Cuma camisinde yaşanan kavga bu sorunu ülkenin bir sorunu olarak gündeme oturtmuştu.

Bulgar basını meseleyi ilk başlarda algılamakta zorlandı. Bu şundan ileri gelmekteydi. Bulgar Ortodoks Kilisesi’nde de demokrasiden sonra iki başlılık zuhur etmiş ve her iki tarafın da belli sayıda taraftarı bulunmakta idi. Yani buradaki çekişme iki grup arasında bir çekişme idi. Bir tarafta komünizm döneminde Bulgar Patriği olan Maksim diğer tarafta demokrat siyasi partilerin desteğini alan İnokentiy. Ancak Nedim Gencev – Mustafa Hacı çekişmesi iki grup arasında bir çekişme değil, Nedim Gencev’in bütün Bulgaristan Müslümanlarına karşı bir çekişmesidir. Nedim Gencev’i destekleyen beslediği 20-30 kişiden başkası değildi. Yaklaşık bin civarındaki imam ve cami encümeni ise Mustafa Hacı başkanlığındaki idareyi tasvip ettiklerini defalarca teyit etmişlerdi. Mahkeme kararının tek Nedim Gencev’in lehine olmasına rağmen arkasında halk desteği olmadığını gören insaflı basın onun haklılığından ciddi ciddi şüphe etmeye başladı.
Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin 2001-2009 yılları arasında sekiz yıl süre ile iktidar ortağı olması Türk düşmanlığını körüklemiş, milliyetçilik duygularını had safhaya çıkarmıştı. Bulgar milliyetçiliği ile Türk düşmanlığını bayrak yapan partilerin oylarında patlama olmuş, bunun neticesinde Boyko Borisov başkanlığındaki GERB Partisi, aşırı milliyetçi ATAKA Partisinin şartsız desteği ile güvenoyu alarak hükümet kurmuş idi. Seçim gecesi gelecek dört yılın Başbakanı Boyko Borisov, “Bulgaristan Müslümanlarının kendilerini güvende hissetmelerini istemesine” rağmen olaylar tam aksi yönde gelişmiştir.

Bu olaylar Türk ve Arap basınında da yer almış ve milyonlarca Bulgaristan muhacirini topraklarına kabul etmiş olan Ana Vatan Türkiye Cumhuriyetinin Ak Parti iktidarı da din ve vicdan özgürlüğü ile demokratik seçim gibi evrensel ilkelerin ihlaline taalluk eden bu meseleye bigane kalmayıp Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan ve Yurtdışı Türklerden sorumlu Devlet Bakanı ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik Bulgaristan Başbakanı Sayın Boyko Borisov’u ziyaret ederek meselenin nasıl çözülebileceği yönünde bir görüşme yapmış idi. Bu görüşmeden belli bir müddet sonra Başbakan Borisov, Nedim Gencev ile Mustafa Hacı’yı makamına davet etmiş ve aralarındaki sorunu çözmelerini istemişti. Ancak bu toplantıdan da bir netice çıkmamış ve gözler T.C. Başbakanı Sn. R. Tayyip Erdoğan’ın 4 Ekimde gerçekleştireceği ziyarete çevrilmişti. Bu ziyaret önemliydi, çünkü Başbakan Borisov, Bakan Çelikle görüşmesinden sonra “eğer bu ikisi aralarında anlaşamazsa, biz Sn. Erdoğan’la bu meseleyi çözeriz” demesiydi.

12 Eylül Referandumu sebebiyle Bulgaristan gezisini 4 Ekime erteleyen Başbakan R. Tayyip Erdoğan, “% 58 Evet” sonucuyla Sofya havaalanına indiğinde yağmura rağmen uçağın merdivenlerine kadar kendisini karşılamaya gelmiş Başbakan Borisovu karşısında buldu. Görüşmeler yapıldı, beyanatlar verildi. Müftülük meselesinin görüşmelerde önemli bir noktayı teşkil ettiği apaçık ortadaydı. İki başbakan da “Bu Bulgaristan Müslümanlarının bir iç meselesidir, biz buna karışmıyoruz, ancak yeni bir seçimin yapılmasına ortam hazırlayacağız” dediler. Kaldığı otele çekilen Başbakan Erdoğan burada seçilmiş Başmüftü Mustafa Hacı ve heyetini kabul ederek kısa bir görüşme gerçekleştirdi.
Bu önemli ziyaretten ve olumlu havadan henüz iki gün geçmişti ki, 6 Ekim Çarşamba günü bütün Bulgaristan’ı şoka sokan bir haber ortalığı kasıp kavurdu. Bulgar Polisi ile İç İstihbarat Teşkilatı Pomak Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Rodop ve Pirin dağları bölgesinde 12 eve baskın düzenledi. Bu 12 kişiden 2’sinin Bölge müftüsü 8 tanesinin imam 2’sinin de sıradan Müslüman olduğunu bilahare öğrendik. Bu masum Müslümanlara isnat edilen suç terörist faaliyetleri desteklediği iddia edilen el-Vakful-İslami adlı kuruluşa üye olmak, devletin nizamını değiştirmek için propaganda yapmak v.s.

Bu baskından akıllarda geriye kalan ve tarihe geçen bir olay oldu. Olay da şu idi: Gotse Delçev ilçesine bağlı Lıjnitsa köyü imamı Muhammed Kamber’in evine savcılıktan alınan arama kararıyla giren polisler kitap, bilgisayar, kaset, cd ne varsa el koymuş ve polis arabalarına bir kısmını yüklemiş oldukları halde haber nasılsa köyde yayılmış ve galeyana gelen kadın erkek yaklaşık 500 kişi imamın evi ile polis arabalarını çevreleyerek imamlarına sahip çıkmış, polislerin kitapları geri teslim etmesini istemiştir. Halkın toplandığını gören yüzleri kapalı siyah bereli polisler, halk dağılmayıncaya kadar evden çıkmayacaklarını söylemişler, ve altı saat halkın dağılmasını beklemişlerdir. Yağan yağmura rağmen köylülerin dağılmaması ve daha büyük olayların çıkmasına meydan verilmemesi için bizzat suçlanan köy imamı ile Gotse Delçev müftüsü araya girmiş ve halkı sakinleştirmeye çalışmıştır. Durumun uygun olduğunu gören polisler evden çıkarak acele ile arabalarına binerek köyden ayrılmışlardır. Ülkenin saygın gazetelerinden 24 Çasa (24 Saat) bunu “İç istihbarat ajanları hocanın evinde sıkıştırıldı” başlığıyla vermiş, Trud (Emek) gazetesi “300 kişi İç istihbarat ajanlarını rehin olarak tutuyor”, Dnevnik (Günlük) gazetesi ise “İmamlar, İstihbarat teşkilatının baskınlarından dolayı iktidarın özür dilemesini isteyecekler” demiştir.
Bulgaristan Müslümanlarının Osmanlı’dan sonra çeşitli dönemlerde uğradıkları baskı ve zulümlere tepki gösterdikleri, direndikleri ilgililerin malumdur. Ancak, bir Müslüman din adamına, hocalarına, imamlarına böyle sahip çıktıklarını ben ne bir ağızdan duydum ne bir kitapta okudum. Kadın erkek, Lıjnitsa köyü Müslümanları büyük bir cesaret göstererek baştan aşağıya silahlarla donatılmış istihbarat ekiplerine karşı masum olduğuna inandıkları imamlarına sahip çıkması tarihi bir olay olmuştur, bir ilk ve bir örnek olmuştur. Böyle bir vukuatı beklemeyen Bulgar basını yapılan operasyonun haklılığını ve istihbaratta İslam uzmanlarının olup olmadığını sorgulamaya başlamıştır. Çünkü önemli iddialardan birisi de şu idi: radikal fikirleri yayan kitap bulundurmak. Baskıcı rejimlerde kitap ne yazık en önemli suç unsuru olabilmektedir, işte 2010 yılında da Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan’da böyle bir garabet yaşanmıştır.

Netice-i kelam, Lıjnitsa köyü Müslümanlardın imamlarına sahip çıkması Bulgar İç İstihbaratının keyfi “radikal İslam operasyonlarının” kamuoyu tarafından sorgulanması ve tartışılmasına yol açmış, bu yapılanın İslam ve Müslümanlara karşı bir korkutma ve sindirme politikası olduğu seçilmiş Başmüftülük idaresi tarafından belirtilmiş ve en önemlisi olarak diğer Müslümanlara bir örnek olmuştur. Bin yıldır İslam’ın bayraktarlığını yapan bir milletin ferdi, bir Bulgaristan Türkü olarak bu olaydan payıma düşen şu soru oldu: Türklerle dopdolu olan Deliorman ve Kırcaali havalisinde polis bir imamı almaya geldiğinde aynı tavrı Müslüman Türkler gösterebilecek midir?
Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on November 26, 2010, 03:17:27 pm
Смелостта на помаците в Лъжница съм отбелязял тук в специална тема за тях. http://turknet.freesmfhosting.com/index.php/topic,204.0.html Това са помаците по селата в Гоце Делчевско. За съжаление трябва да бъдем реалисти и да признаем, че много от помаците попаднали сред българи крият, че са такива или се натягат на българи както в оня пишман "помак" форум.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Peter on January 20, 2011, 01:05:06 pm
Я дайте един официален исторически документ, в който помак се причислява към турските племена?
Интересно като помаците са турци къде са тези българи, които са приели исляма през времето на османското управление? Някой може ли да отговори на този въпрос къде е тази група от няколко десетки хиляди българи?

Само от това питане става ясно какви са и какви не са помаците.

Интересни ще са ми отговорите Ви.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on January 20, 2011, 01:25:40 pm

Я дайте един официален исторически документ, в който помак се причислява към българските племена?

Я дайте един официален исторически документ, в който помак се причислява към турските племена?
Интересно като помаците са турци къде са тези българи, които са приели исляма през времето на османското управление? Някой може ли да отговори на този въпрос къде е тази група от няколко десетки хиляди българи?

Само от това питане става ясно какви са и какви не са помаците.

Интересни ще са ми отговорите Ви.Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Analizator on January 23, 2011, 06:27:22 am
Защо сина на Кубрат се казва Атилкес ( с прякор Аспарух): Защото Булгарите са от Хунския сююз т.e. Тюрки т.е. Турци
Защо най-големия син на Кубрат се казва Батбаян ( така се казваше и неговия прадядо каган ( хакан) на Аварите): Защото Булгарите са Тюрки т.е. Турци.
Защо основната част на Булгарите които сега живеят в Приволжско говорят Турски и се чувстват Турци: Защото Булгарите са Турци.
Защо през 11 век Махмут от Кашгар ( сътворил е първия Турско-Арабски речник) е категоризирал Булгарския език като Турски?
Защо сегашните историци започнаха да си признават че Турците в северна България са бившите Булгари ( Турци)
Защо през 1300 година Булгария се управлява от Татарина ( Турчин) Чака Хан?
Защо по същите времена друг Чака Хан превзема Измир: Защото Булгарите са от Турско потекло.
В сегашните земи на БГ са се заселвали многобройни племена на Авари,Печенеги, Кумани,Узи и др.Къдe са те сега. Историците казват че само за един ден 22000 Печенеги приели Християнството и се заселили в земите на Византия. Кои са те сега?
Знам че никой булгаро-фашист няма да ми отговори на тези въпроси защото целта им е изкуственно да увеличaт броя на българската нация която в момента е в силен демогравски срив което е сигнал за пълното изчезване на българската нация. Очевидно е че празното пространство ще се запълни от Роми, Турци и Помаци.
Разбирам страха им но този страх няма да е пречка пред съдбата която неминуемо ще ги сполети.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: OTTOMAN on January 23, 2011, 11:01:13 am
Я дайте един официален исторически документ, в който помак се причислява към турските племена?
Интересно като помаците са турци къде са тези българи, които са приели исляма през времето на османското управление? Някой може ли да отговори на този въпрос къде е тази група от няколко десетки хиляди българи?

Само от това питане става ясно какви са и какви не са помаците.

Интересни ще са ми отговорите Ви.

Petre

Zashto pak otvaryash tazi tema? Mislya che tuk vav foruma beshe nadalgo i nashiroko obsajdana.
Ne razbra li ili pak tryabva da ti go kazvam, taka narechenite balgari v balgariya sa plod na slavyano shovinistichnite politicheski intrigi na tsarska rusiya datirashti ot 1700 inte godini. Dneshnite samozvani balgari v balgariya  nyamat nishto obshto sas istinskite Asparuhovi balgari doshli po tezi zemi i sazdali darjava. Slavyanite sa im izmenili i sa zapochnali onezi protsesi na hristiyanizatsiya slujeyki na vizantiya.
Taka che slavyanite sa bili vinagi pod nyakoe robstvo. Vinagi sa bili robi. Ako ne na drugi te sa pogubvali i sebepodobnite si prez vekovete.

Asparuhovite balgari sa dobrudjanskite turtsi v balgariya, turtsite v rumaniya i moldova ta chak do ukrayna. Tezi hora sa ednakvi po genetichen kod. Koda koyto nosyat i voljskite balgari.

Ako se samnyavash v tova tragni ot shumen prez dobrudja ta chak do ukraina i shte vidish edni i sashti hora.

V rodopite osobeno v Kardjaliysko jiveyat turtsi doshli ot anadola prez vremeto na osmanskata imperiya. Tehnite geni sa ot genite na anadolskite turtsi okolo Konya i otchasti Ankara.

Nikakvi balgari ne sa priemali musulmanstvoto v rodopite. Tragikomediya e filma Vreme razdelno stsenariy pisatelya na koyto si nyama i hal habe ot istoriya a prosto go e napisal po porachka na BKP.

Predpolagam che ne si tolkova naiven che da se smyatash za otomak na Asparuhovite balgari. Veche ima DNK i mojesh da razberesh otkade sa tvoite pradedi. Zapitay se zashto govorish makedonski ezik a ne balgarski. I zashto tozi ezik v balgariya se naricha balgarski a v Makedoniya makedonski. Adjaba koe e pravilnoto? Ubejdavayte makedontsite che te sa balgari i govoryat balgarski ezik che da te tsunat.

A za turtsite ot dobrudja vseki moje da razbere svoeto rodoslovno darvo koeto stiga chak do Kazan Velikiya grad na edna velika Imperiya.
Ne sadeno na slavyanite da sazdadat darjava a kamo li da ya upravlyavat.

Petre sas smyana na religiya ne se stava turchin. 
 


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Analizator on January 24, 2011, 05:51:54 am
За да се отдаде на Помаците необходимото внимание от страна на държавата и правителствата единственият изход е те да се самоопределят като етнически Турци. Така ще се приключи с гаврите на управляващия елитен етнос-т.е. етническите булгари които още не са разбрали че няма таково животно като българо-мохамеданин. Впрочем и те го знаят но нали целта е подигравка, уронване на авторитета и престижа на мусулманите и гавра с човешкото им достойнство.
Сега някои са се сетили за тях поради демогравския срив и ронят крокодилски сълзи. Драги политолози, социлози и тем подобни научни профани, разберете най-после че Помаците са хора и не се старайте да ги определяте защото те си знаят кои са. Не напразно европейските норми осигоряват правото на самоопределение на индивида но пустите му балканци никак не искат да стават аврупейци.  ;)


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on January 27, 2011, 07:44:28 pm
Я дайте един официален исторически документ, в който помак се причислява към турските племена?
Интересно като помаците са турци къде са тези българи, които са приели исляма през времето на османското управление? Някой може ли да отговори на този въпрос къде е тази група от няколко десетки хиляди българи?

Само от това питане става ясно какви са и какви не са помаците.

Интересни ще са ми отговорите Ви.
..............
................
Колкото можаха тук да ми покажат и документ за някой самоопределял се до 1945 - а година като "етнически македонец", в която и да е точка на света, та камо ли във Вардарска Македония, толкова чакам да ми покажат такъв и за настоящо наличие на "помашки етнос"... ;D


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on January 27, 2011, 07:48:48 pm
За да се отдаде на Помаците необходимото внимание от страна на държавата и правителствата единственият изход е те да се самоопределят като етнически Турци. Така ще се приключи с гаврите на управляващия елитен етнос-т.е. етническите булгари които още не са разбрали че няма таково животно като българо-мохамеданин. Впрочем и те го знаят но нали целта е подигравка, уронване на авторитета и престижа на мусулманите и гавра с човешкото им достойнство.
Сега някои са се сетили за тях поради демогравския срив и ронят крокодилски сълзи. Драги политолози, социлози и тем подобни научни профани, разберете най-после че Помаците са хора и не се старайте да ги определяте защото те си знаят кои са. Не напразно европейските норми осигоряват правото на самоопределение на индивида но пустите му балканци никак не искат да стават аврупейци.  ;)
............... духа на Мустафа - Маню Шарков е още жив в Родопите!
Такава беше и интимната мисъл на сърбиманите в Македония, приветствайки коминтерновата македонизация и до днес и предпочитайки я пред Българщината - изконна за онези земи... ;)
Знаем че вашия ход е от "македонизация - към сърбизация" или югословенизация и титова безродна манкрутизация, ама там югоболшеиците почти удариха на камък, а вие - колегите и съюзниците им с общите световни господари пък съвсем в схемата "от помацизация - към турцизация" или османизация...
И ако пилеете паричките, които разбира се са жълти стотинки за него де на чиско ви Сорос тук... ;)


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Analizator on January 31, 2011, 06:12:49 am
Населението поне в Благоевградската околия е носило до 1944 пасапорти със
Националност: Македонец
Откаде ще го знае това самвойна който разследва социологията на БГ само ампирически. Четене и само четене самвойне, само така можеш да се избавиш от ксенофобията която постоянно те гази и е превърналo ежедневието ti в кошмар.
Поразкарай се по Pодопите но те съвeтвaм да не казваш кой си и за какво се бориш че пуст лобут дебне зад всяка врата там.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on January 31, 2011, 06:44:37 am
Населението поне в Благоевградската околия е носило до 1944 пасапорти със
Националност: Македонец
Откаде ще го знае това самвойна който разследва социологията на БГ само ампирически. Четене и само четене самвойне, само така можеш да се избавиш от ксенофобията която постоянно те гази и е превърналo ежедневието ti в кошмар.
Поразкарай се по Pодопите но те съвeтвaм да не казваш кой си и за какво се бориш че пуст лобут дебне зад всяка врата там.

Зависи в коя част на Родопите... Ако говорим за Кърджалийско - да.
Ама в Златоградско от къде знаеш, че не съм го казвал и не съм бил подкрепян от доста хора?
В Тетевенско от къде знаеш, че не мога да го кажа и няма да бъда подкрепен, а?
Сигурен ли си?
С всички "помаци" с които съм разговарял (Аз тази дума не я употребявам, защото доста от тях ги обижда! И знам че заради нея можеш да изядеш пердах някъде, защото тя е сходна на "гяур".), ди един се определят като българи с Ислямско вероизповедание и на доста пък от по - възрастните които съм виждал, потомството е женено за българи - християни и в повечето случаи приема Християнството, при такова положение...
Не говорим сега за "македонците", а за атака наречените "помаци". Колко определили се така има в преброяването от 2001 - а, където определянето беше напълно свободно, а? Я ми покажи статистика и брой на определилите се като "помаци" конкрено?
За 5 000 еничара, нарекли се "македонци" знам вече.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Analizator on February 01, 2011, 03:41:12 am
Клонират нова нация от българската?
След изкуствено създадената македонска „нация” с език и история, при това „древна”, сега на дневен ред е опитът за формиране на нова националност в Гърция – помашка. В Сърбия също не липсва желание за създаване на националност от шопи, се казва в декларация на ВМРО-НИЕ.
В Северна Гърция (Западна Тракия) живее население, което говори български диалект. То обаче не може да бъде наричано с истинското си име като българи-мохамедани например, а трябва да бъде разграничено от каквито и да било български корени. Този проблем стои пред Гърция от години и тя явно е намерила начин да го разреши. За да не се стигне до искания от страна на българската държава за признаването на това малцинство за българско, нещо, което официалните власти нямат и намерение да правят, се изфабрикуват нови етнически принадлежности.
Успешната македонизация подсказва „правилния” подход и към другите български общности зад граница – етносоциално инженерство. Освен гръцко-помашки речник и помашка граматика, за които ВМРО-НИЕ предупреди, в Гърция вече има и телевизия с излъчвания на т.нар. помашки език.
„Език”, който българите в Родопите разбират и не защото са с гръцки корени, а защото това е българско население, изповядващо исляма, останало в южната ни съседка след двете световни войни. След опитите със „славяногласните елини” гръцката държава роди „помацки” вариант на асимилация.
Случващото се явно не безпокои българския политически елит, защото така и не се появи официална позиция от страна на властите у нас по повод експериментите на съседите ни. Освен македонското искане за признаване на македонско малцинство на наша територия скоро може да постъпи и искане от Гърция за „помашко” малцинство в България, чиито права и свободи да бъдат „признати” и „защитени”.
На подобни етнически експерименти, провеждани сега, по време на националното преброяване в България, властите трябва да дадат категоричен отпор. Само преди седмица Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност – Национален Идеал за Единство (ВМРО-НИЕ) изпрати сигнал до прокуратурата заради опитите на нерегистрираната ОМО Илинден да търси македонско малцинство у нас.
Преди няколко месеца след наш сигнал бе освободено ръководството на Националната статистика заради появата на графа „македонец” и „българомохамеданин” като отделен етнос в анкетните карти. Ако държавата не реагира твърдо и последователно на подобни опити за търсене на несъществуващи национални малцинства у нас, те ще продължават.
ВМРО-НИЕ иска от Министерството на външните работи в най-кратък срок да реагира адекватно на този нов опит за посегателство към единството на българската нация. Ако това не се случи, ние ще поискаме оставката на външния министър Младенов.
За нас като българи приоритетите на българската външна политика трябва да бъдат на първо място защита на българските национални интереси и тези на сънародниците ни извън границите на Република България.
От ВМРО-НИЕ неколкократно поискахме среща с Николай Младенов относно правата на българите в Сърбия и Македония. Смятаме, че има сериозен дефицит на смелост и твърдост в отстояването на българските национални интереси, се заключава в декларацията им.
http://www.dnes.bg/balkani/2011/02/01/klonirat-nova-naciia-ot-bylgarskata.110172,2#comment-newest
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Гръцка телевизия пусна "новини на помашки"

http://www.dnes.bg/balkani/2011/01/31/grycka-televiziia-pusna-novini-na-pomashki.110104
---------------------------------------------------------------------------------------------
Na men mi e interesno zashto nikoy ne obicha bylgarite. Vreme e upravnicite v BG da se pozamislyat po tozi vypros vypreki che may e mnogo kysno. Opasyavam se che vlakyt veche si e trygnal i nikakvi usiliya nyama da pomognat. Takyv e zakona na prirodata t.e. kakvoto si nadrobil tova shte si i syrbash ;)


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on February 01, 2011, 09:50:03 am
Клонират нова нация от българската?
След изкуствено създадената македонска „нация” с език и история, при това „древна”, сега на дневен ред е опитът за формиране на нова националност в Гърция – помашка. В Сърбия също не липсва желание за създаване на националност от шопи, се казва в декларация на ВМРО-НИЕ.
В Северна Гърция (Западна Тракия) живее население, което говори български диалект. То обаче не може да бъде наричано с истинското си име като българи-мохамедани например, а трябва да бъде разграничено от каквито и да било български корени. Този проблем стои пред Гърция от години и тя явно е намерила начин да го разреши. За да не се стигне до искания от страна на българската държава за признаването на това малцинство за българско, нещо, което официалните власти нямат и намерение да правят, се изфабрикуват нови етнически принадлежности.
Успешната македонизация подсказва „правилния” подход и към другите български общности зад граница – етносоциално инженерство. Освен гръцко-помашки речник и помашка граматика, за които ВМРО-НИЕ предупреди, в Гърция вече има и телевизия с излъчвания на т.нар. помашки език.
„Език”, който българите в Родопите разбират и не защото са с гръцки корени, а защото това е българско население, изповядващо исляма, останало в южната ни съседка след двете световни войни. След опитите със „славяногласните елини” гръцката държава роди „помацки” вариант на асимилация.
Случващото се явно не безпокои българския политически елит, защото така и не се появи официална позиция от страна на властите у нас по повод експериментите на съседите ни. Освен македонското искане за признаване на македонско малцинство на наша територия скоро може да постъпи и искане от Гърция за „помашко” малцинство в България, чиито права и свободи да бъдат „признати” и „защитени”.
На подобни етнически експерименти, провеждани сега, по време на националното преброяване в България, властите трябва да дадат категоричен отпор. Само преди седмица Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност – Национален Идеал за Единство (ВМРО-НИЕ) изпрати сигнал до прокуратурата заради опитите на нерегистрираната ОМО Илинден да търси македонско малцинство у нас.
Преди няколко месеца след наш сигнал бе освободено ръководството на Националната статистика заради появата на графа „македонец” и „българомохамеданин” като отделен етнос в анкетните карти. Ако държавата не реагира твърдо и последователно на подобни опити за търсене на несъществуващи национални малцинства у нас, те ще продължават.
ВМРО-НИЕ иска от Министерството на външните работи в най-кратък срок да реагира адекватно на този нов опит за посегателство към единството на българската нация. Ако това не се случи, ние ще поискаме оставката на външния министър Младенов.
За нас като българи приоритетите на българската външна политика трябва да бъдат на първо място защита на българските национални интереси и тези на сънародниците ни извън границите на Република България.
От ВМРО-НИЕ неколкократно поискахме среща с Николай Младенов относно правата на българите в Сърбия и Македония. Смятаме, че има сериозен дефицит на смелост и твърдост в отстояването на българските национални интереси, се заключава в декларацията им.
http://www.dnes.bg/balkani/2011/02/01/klonirat-nova-naciia-ot-bylgarskata.110172,2#comment-newest
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Гръцка телевизия пусна "новини на помашки"

http://www.dnes.bg/balkani/2011/01/31/grycka-televiziia-pusna-novini-na-pomashki.110104
---------------------------------------------------------------------------------------------
Na men mi e interesno zashto nikoy ne obicha bylgarite. Vreme e upravnicite v BG da se pozamislyat po tozi vypros vypreki che may e mnogo kysno. Opasyavam se che vlakyt veche si e trygnal i nikakvi usiliya nyama da pomognat. Takyv e zakona na prirodata t.e. kakvoto si nadrobil tova shte si i syrbash ;)
Гледах репортажи от Ксанти, в които бяха интервюирани мюсюлмани, от които нито един не се определи като "помак" или какъвто и да е небългарин...


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on February 01, 2011, 09:50:57 am
Лъжите на масона Славчо Атанасов, който сегрегира населението на "Столипиново" от българите, с цел да го дотурцизира, нямат край!...


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: samvoin on February 01, 2011, 09:51:55 am
И който допусна Пловдив да бъде съсипан икономически, стопански и социално като един патриотично - консервативен град и населението на Раковски да бъде отровено от ГЕРБ с шопските отпадъци!


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Analizator on October 16, 2011, 04:25:08 am
Stoyan Dinkov:

Помаците са наследници на печенегите-шаманисти. Няма нормален историк, който да отрече това. Ако някой го отрича, значи е или лаик, или платен от някакви интереси!
  Обърнете внимание на сватбените обреди и до ден-днешен! Символиката е от печенегите-шаманисти! Печенегите, особено тези от Родопите, стават богомили, а по-късно и мюсюлмани! Печенегите са родствен народ на трьок-булгар, но не са идентични. До края на 9-ти век, езикът е един и същ, после т.н. "славянски" навлиза в Дунавска България, наложен със силата на диктата и оръжието. Родопските печенеги възприемат по-късно "славянския" език от трьок-булгарите, чиято аристокрация е избита от Борис Първи! Обърнете внимание на днешна Босна и Херцеговина. Бошняците, родствени с куманите, и до ден-днешен се разграничават от местните торбеши. Защо? Ами защото, босненските торбеши, са преки наследници на печенегите-шаманисти! Въпреки това, те заедно стават богомили, а по-късно и мюсюлмани!

Na tova mnenie i az se podpisvam s dvete si race ;)


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Analizator on January 20, 2012, 04:21:56 pm
Stoyan Dinkov:
Помаците са наследници на печенегите-шаманисти. След като са принудени от Източната Римска империя да сложат оръжие, печенегите се заселват предимно в Родопите. Те са родствен народ на хуно-българите, говорят на един и същи език, вярват в един бог, имат еднакви символи и митология, а също – и азбука. Разликата между хуно-българите и печенегите е единствено в териториалното разположение на огурите им (общините), както съответно и в номерацията им. Оттегляйки се в Родопите, печенегите като най-известните шаманисти сред тюркските народи, трудно възприемат ортодоксалното византийско християнство. Ето защо, по-късно те стават богомили, веднага след възникването на тази „ерес”. По-късно, част от тях се изселва в Босна и Херцеговина, където се свързват с местните торбеши. Разликата между помаците и торбешите е, че последните имат кумански произход, но куманите са също тюркски народ, както и печенегите, т.е., родствени са на Аспаруховите българи. Следователно, отхвърляйки византийския националистически ортодокс, печенегите стават богомили. Останалите в Родопите богомили веднага стават мюсюлмани, още след първата си среща с новата религия. Същото се случва и с богомилите в Босна и Херцеговина по-късно.
  Ислямът навлиза в Туна Булгар още през 9-ти век в Добруджа, чрез армията на генерал Мардан, изпратен от Волжка България да воюва срещу византийските инвазии в Туна Булгар. В Родопите новата религия навлиза в средата на 12-ти век под влиянието на търговци от узите, а през 13-ти век – и чрез татарите, които вече имат над 500 селища на територията на Второто Българско царство, известно по това време като Държавата Загора. Дори България-Загора си има и владетел-мюсюлманин в лицето на Чака (1299-1300). Османлиите идват едва през втората половина на ХІV век и нямат пряко отношение към мюсюлманството в Родопите.
  Имам копия от немалка част от османските архиви, свързани с Румели. Османлиите са били наистина големи педанти в архивирането. Налице са невероятни подробности. Имена, дати, кой кога се е родил, какво е работил, за кого се е женил, кога е умрял... Подробности, подробности... Толкова много, че няма как да сгрешиш, ако си безпристрастен изследовател. Питам се, защо в България не се публикуват официално тези архиви! Просто да се публикуват в издателството на БАН и всичките празнословия биха се прекратили.
  Нека завърша отново с два реда за Булгарската идея. Ще споделя съвсем накратко.
Преди 7000 години, една маса северни народи – европеиди, мигрира на юг и изток.Предполага се, че центърът на миграционния процес е в Скандинавия, Дания, Северна Германия и Прибалтика. Тези маси се насочват на юг и изток, заселвайки пространствата на Централна и Източна Европа, а също и Балканите. След това, около 4000г.пр.н.е. тези огромни маси се насочват на изток. Един малък миграционен вектор от тях, се прехвърля в земите, известни по-късно като Шумер, а един още по-малък вектор – в Египет. Останалите се разполагат от Рейн до Амур и от Северния Ледовит океан до Индийския. Най-източните им поселения осъществяват контакти с монголоидните народи в Далечния изток и, преди всичко – с китайците. През 3000г.пр.н.е. започва, поради редица исторически причини, втора велика миграция, но този път от изток на запад. Тези огромни племенни масиви, наречени по-късно со, саки и скити, бавно поемат в западна посока. Тази миграция поражда т.нар. „турански” геополитически вектор, който създава множество племенни съюзи и конфигурации. Това е епохата на оформяне на общините – огурите и огузите.
  В края на първото хилядолетие преди новата ера, нов огромен съюз, наречен „сюнну” от китайците осъществява една трета миграция от изток на запад. Политическата лексика заменя скито-сармати с хунну, хуни, хони...Едва ли по това време някой представител на този човешки масив е знаел, че е скит, сармат, хун или нещо друго, защото това са политически термини, възникнали много по-късно. Тези човешки масиви се делят на определен брой общини със съответната им номерация. Ето защо етнонимите произлизат от това разделение. Например, огуз произлиза от ок-стрела. Три огуза означава уч-огуз. Три по три уч-огуза, т.е. девет огуза,  означава токуз-огуз, и т.н., и т.н.....
  Около 3-ти в.пр.н.е. за тези племенни масиви започва да се говори като за „булгари”. Причини за това могат да се намерят както в Тангризма, така и в Библията , но нека за сега не изпадаме в излишни подробности.
Следователно „булгари” е световна принадлежност, една идея за еволюционна съпричастност. Когато саберските хуни налагат своята династия като управленска по волята на Тангра, родът Дуло-Зияджи става владетелски и признат от всички т.нар. скито-сармати. Това става през 150г. от н.е. и, както знаем, тази година е начало и на „Именник на българските ханове”. Например Авитохол в превод от старотюркски означава „наследник на дедите”, т.е. наследниците на дедите управляват 300 години, а именно до смъртта на Атила през 453г. Името Авитохол дава основание на псевдо-историците да твърдят, че няма такъв човек, защото е невероятно един човек да живее 300г., но те спират до тук, без да тълкуват това име. Виждаме колко е простичко. Най-велик сред „авитохолите” е безспорно Атила – Атиле Туки Колън Кобландъ. Негов пра-пра-правнук е Аспарух. Друг негов пра-правнук е Бумин, основателят на Гьоктюрк Хаганат. Ето, отново виждаме колко е простичко всичко.
  Историята е интересна, но не е така сложна наука, ако се проследят геополитическите миграции. Политическите наименования са следните: скити-сармати-хуни-булгари-тюрки-германи и т.н. Наименованието германи е по-ранно от тюрки, но наименованието тюкю, от което произлиза неговият западен еквивалент тюрки, е по-ранно от германи. Всичко останало са общините им – огури и огузи, чиято номерация ражда по-късно повечето от етнонимите. Основните езици на този човешки масив са седем. Нещо сложно има ли дотук?
  Когато Аспарух основава Туна Булгар, неговата Орда е хуно-тюркска в политически смисъл. Езикът на Аспаруховите хора е тюрк-булгар, т.е. старотюркски, а в конкретния случай като производен от езика на пост-атиловите хуни, той е базиран върху сянбийския език. Това го свързва директно с езика на първата тюркска аристокрация на Нушибите от първата половина на Vв. в Алтай. Аспаруховите българи вярват в Тангра, пишат с алански руни, родствени на орхонските, символиката им е тюркска в политически смисъл, както и митологията им. Ето защо, българите на Аспарух са политически тюрки, тъй като времето отговаря на политическия вектор на епохата. След хуните и булгарите идват политическите тюрки, в лицено на Ашина – Асена. Братът на бабата на Аспарух е Бу – Урган (Органа), който е бил Върховен Боке – хан на Гьоктюркския хаганат, известен в историята като Кайлюг Сибир Хан. В този смисъл, основателят на Гьоктюркската империя Бумин хан, като пра-внук на първородния син на Атила – Елак Бирули, се явява първи братовчед на Заберган, който е чичо на дядото на Кубрат. Нещо неясно има ли?
  Бихме могли да уточним всичко това с подробности, имена, години, брачни съюзи, кой на кого е син, брат, племенник, чичо, и т.н. Би било абсурдно да проследяваме генеалогията на всички племенни групи, тъй като това е практически невъзможно, защото те са конструирани на база общини именно върху териториалните формати, където са разположени огромните масиви, осъществили тези няколко миграции от запад на изток и обратно. Това са все същите народи, произлезли от историческия генезис на скито-сарматите, плюс една осмоза на изток с монголоидни народности.
  Ето това е накратко! Хуб


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 18, 2012, 07:29:33 am
Stoyan Dinkov:

Помаците са наследници на печенегите-шаманисти. Няма нормален историк, който да отрече това. Ако някой го отрича, значи е или лаик, или платен от някакви интереси!
  Обърнете внимание на сватбените обреди и до ден-днешен! Символиката е от печенегите-шаманисти! Печенегите, особено тези от Родопите, стават богомили, а по-късно и мюсюлмани! Печенегите са родствен народ на трьок-булгар, но не са идентични. До края на 9-ти век, езикът е един и същ, после т.н. "славянски" навлиза в Дунавска България, наложен със силата на диктата и оръжието. Родопските печенеги възприемат по-късно "славянския" език от трьок-булгарите, чиято аристокрация е избита от Борис Първи! Обърнете внимание на днешна Босна и Херцеговина. Бошняците, родствени с куманите, и до ден-днешен се разграничават от местните торбеши. Защо? Ами защото, босненските торбеши, са преки наследници на печенегите-шаманисти! Въпреки това, те заедно стават богомили, а по-късно и мюсюлмани!

Na tova mnenie i az se podpisvam s dvete si race ;)
Помаците и  бошняците са потомци на потурчени славяни, и нямат нищо общо с печенегите, а още по малко с куманите. Потомците на печенеги, кумани, а и на Аспаруховите българи са гагаузите, които са християни.Гореспоменатите племена са тюркски но не са турци.Същото важи и за прабългари, хазари,маджари, хуни, сармати и монголци.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: OTTOMAN on March 18, 2012, 09:34:51 am
Uvajaemi GAGAUZ

Kakto se vijda ne si razbral che poturcheni SLAVYANI nyama. Daje SLAVYANI nyama po zemyata. Ima SLAVYANIZIRANI turtsi. kakto GAGAUZITE sa istinskite turtsi na koito i ezika im e turski taka i vsichki sarbi i drugi narekli sebe si slavyanski narodi sa po priroda tyurkski plemena. TURCHIN NE MOJE DA BADE POTURCHEN UVAJAEMI GAGAUZ. AKO TI SI GAGAUZ TO TOVA OZNACHAVA CHE TI SI NASILSTVENO HRISITIYANIZIRAN TURCHIN. NE SMESVAY RELIGIYA SAS ETNOS.
KOGATO YADEM PARVO OTHAPVAME ZALAKA I POSLE GO DAVCHEM. IZGLEJDA TI NAPRAVO GALTASH. VNIMAVAY MOJESH DA POLUCHISH GASTRIT ILI YAZVA NA STOMAHA.   


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 18, 2012, 11:16:00 am
Уважаеми OTTOMAN аз съм етнически гагауз, и се гордея че съм потомък на печенеги, кумани и прабългари.Но мисля че руснаци, сърби, бошняци, чехи, словаци, украинци, черногорци са си славяни отвсякъде, те не са турци. Вярно е че езика ни е близък до турския, но не е точно турски.Съпругата ми е туркиня, но не разбира голяма част от езика ни.Лично аз се смятам за тюркогуз.  


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: OTTOMAN on March 18, 2012, 11:33:24 am
Uvajaemi Gagauz,

Etnicheski Rusnatsi nikoga ne e imalo. Pri upravlenieto na Petar I kogato se e obrazuvala Ruskata darjava Tyurkoezichni etnicheski grupi sa prieli hristiyanstvoto ot Vizantiya. Religioznata literatura e bila na tozi ezik narechen slavyanski i sledovatelno te se narekli SLAVYANI. No do predi 200 godini a na mesta vse oshte si prikazvat na turski ezik. T.e. kakto Gagauzite sa istinskite Turtsi na OGUZ Han taka i vsichki rusnatsi daje i evreite sa brazuvani ot tyurkoezichni narodi.Sashtoto vaji i za drugite za koito si spomenal.

Slavyani nyama a tozi ezik na koyto govoryat e izmislen ezik za prevejdane na religiozna literatura t.e. tsarkoven ezik koyto na praktika ne se e polzval.

S uvajenie 


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 18, 2012, 01:28:05 pm
Uvajaemi Gagauz,

Etnicheski Rusnatsi nikoga ne e imalo. Pri upravlenieto na Petar I kogato se e obrazuvala Ruskata darjava Tyurkoezichni etnicheski grupi sa prieli hristiyanstvoto ot Vizantiya. Religioznata literatura e bila na tozi ezik narechen slavyanski i sledovatelno te se narekli SLAVYANI. No do predi 200 godini a na mesta vse oshte si prikazvat na turski ezik. T.e. kakto Gagauzite sa istinskite Turtsi na OGUZ Han taka i vsichki rusnatsi daje i evreite sa brazuvani ot tyurkoezichni narodi.Sashtoto vaji i za drugite za koito si spomenal.

Slavyani nyama a tozi ezik na koyto govoryat e izmislen ezik za prevejdane na religiozna literatura t.e. tsarkoven ezik koyto na praktika ne se e polzval.

S uvajenie 
Etniheski Rusi e imalo, te sa bili varyajko pleme koeto podhinyava slavyanite, i e osnovopolojnik na Ruskata durjava.Religioznata literatura v Vizantiya e bila na romeiski(grucki)ezik, ne na slavyanski.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Analizator on March 18, 2012, 03:13:32 pm
Уважаеми OTTOMAN аз съм етнически гагауз, и се гордея че съм потомък на печенеги, кумани и прабългари.Но мисля че руснаци, сърби, бошняци, чехи, словаци, украинци, черногорци са си славяни отвсякъде, те не са турци. Вярно е че езика ни е близък до турския, но не е точно турски.Съпругата ми е туркиня, но не разбира голяма част от езика ни.Лично аз се смятам за тюркогуз.  

Уважаеми Гагауз, радвам се че си тук за да си беседваме. Относно езика искам да споделя че следя гагаузкият и го намирам изцяло сходен  с езика който се говори в Северна БГ и по Турските села в Родопите. Знаеш че тези Турци бяха откъснати от ''майчиното'' им тяло поради което езикът им не можа да влезе в крак т.е. не се разви литературно. Мога да твърдя че майчиният ми език е гагаузки защото не виждам никаква разлика.  За разликата която споменаваш съм съгласен, но това показва само че този език е по-Турски от езика който се говори в ТР. В ТР се говори литературен Турски а нашият майчин Турски език още си се говори но по селата особенно в планинските раёни на Торос, областта Бяло море, Караманско, Денизли, Испарта и др. Убеден съм че езикът ни е Огузки и че няма да имаме никакви проблеми за да се разберем на майчините ни езици които са ни общи та дори и песните. Oglan oglan kalk gidelim, cigaranı, fenerini yak gidelim, ne güzel oglan yalabık  çoban. Поздрави!!!


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Atilla Blazhev on March 20, 2012, 07:39:06 pm
Племенета са тюркски, а не са турски. И как да те разбира човек накрая.

А нека все пак OTTOMAN паша, да вземе и да те светне, всъшност кой са истинските етнически турци, че да се самохипнотизираш от изненада след това, точно защото си гагуз.

И че в Турция сега в съвременността, говорят точно на гагузки турски език, официално. Ама хайде нека той да допродължи. Все пак, той е силен в тази област, и не искам да го засягам на тази тема.

И хубаво че си го казваш че си тюрк-огуз, е здравей брат, от един тюрк-булгур. Потомък на Кан Aтилкасъ, от родът Дуло IYI.

Където е Ашина, там е и Дуло! Амин...


Помаците и  бошняците са потомци на потурчени славяни, и нямат нищо общо с печенегите, а още по малко с куманите. Потомците на печенеги, кумани, а и на Аспаруховите българи са гагаузите, които са християни.Гореспоменатите племена са тюркски но не са турци.Същото важи и за прабългари, хазари,маджари, хуни, сармати и монголци.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 21, 2012, 02:08:56 pm
Турците говорят турски. Но тюрките не, монголи, чуваши, маджари, киргизи, волжски българи,татари тея народи говорят тюркски.Сега остана и да ми кажеш че всички тюрки говорят турски. ;D ;D  Няма как да си потомък на Кан Aтила от родът Дуло, поради факта че не си българин. Относно гагаузкия турски език, ще ми обясниш ли как така гагаузкия турски език, който е официален в Турция. Сьпругата ми и нейните роднини, а и зет ми не го разбират. Като се има в предвид, че съпругата ми умее да говори и разбира диалекта тюркче.Сьпругата ми е от Турция. И имат много странно отношение към нашенските турци.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Suleyman on March 21, 2012, 02:39:00 pm
Турците говорят турски. Но тюрките не, монголи, чуваши, маджари, киргизи, волжски българи,татари тея народи говорят тюркски.Сега остана и да ми кажеш че всички тюрки говорят турски. ;D ;D  Няма как да си потомък на Кан Aтила от родът Дуло, поради факта че не си българин. Относно гагаузкия турски език, ще ми обясниш ли как така гагаузкия турски език, който е официален в Турция. Сьпругата ми и нейните роднини, а и зет ми не го разбират. Като се има в предвид, че съпругата ми умее да говори и разбира диалекта тюркче.Сьпругата ми е от Турция. И имат много странно отношение към нашенските турци.

Гагаузкият турски много прилича на турският който се говори в Делиормана:
Soram = Sonra

Lääzım = Lâzım

Birliindä = Birliğinde

Büük = Büyük

Çoğul ad yapımlarında çoğul eki Türkçedeki gibi ler - lardır. Ancak sözcüğün son harfi n ise, çoğul ekindeki l harfi düşürülüp, sondaki n sesi yinelenir.

Günnerindä = Günlerinde

Onnar = Onlar

Hayvannar = Hayvanlar

http://tr.wikipedia.org/wiki/Gagavuzca

Quote
The Gagauz language (Gagauz dili) is a name given to turkish, spoken mainly by the Gagauz people and the official language of the autonomous Moldovan region of Gagauzia. Gagauz has two dialects: Bulgar Gagauzi and Maritime Gagauzi. Gagauz is classified as a distinct language from Balkan Gagauz Turkish.[1]
http://en.wikipedia.org/wiki/Gagauz_language


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 21, 2012, 02:58:32 pm
Гагаузка има две диалекти: Прабългарски Gagauzi и морски Gagauzi.Май диалектите са два.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Suleyman on March 21, 2012, 03:07:39 pm
Гагаузка има две диалекти: Прабългарски Gagauzi и морски Gagauzi.Май диалектите са два.
Така пише в Уикипедята да. Напиши ми нещо на гагаузки да видим дали ще разбера  :)


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 21, 2012, 03:49:37 pm
на моя език- вери тутма югич сусускорубалчь  :)


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Suleyman on March 21, 2012, 04:04:38 pm
на моя език- вери тутма югич сусускорубалчь  :)
И какво означава това понеже изобщо не прилича на Гагаузки.
За пример Укипедия на Гагаузки:
http://gag.wikipedia.org/wiki/Baş_yaprak
Виж какво пише отдолу:
BAŞKA TÜRK DİLLERİNDEKİ VİKİPEDİYALAR
Уикипедия на други тюркски езици


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Atilla Blazhev on March 21, 2012, 06:53:31 pm
Започваш да ми звучиш наистина на славяно-шовинист, опитващ се да се криеш зад гагаузството.

Ти няма да си еди какъв си, ако не си еди онакъв си. Това е крадено, онова е присвоено, алооо последната инстанция, докажи нагледно, с исторически извори, с някакви автентични документи, че тогава води диспути. Просто няма начин да си тюрк.

Защото не търсиш общото, а гледаш да разделяш.

Поздравих те, и отговорът ти не е приятелски, а е враждебен. А славяните точно с това се занимават, да сеят раздор и интриги, и да се представят за други.

Не те знам кой си,?!от къде си, и коя е жена ти. Но през годините съм си изградил, такава интуиция покрай тази славянска мърша, че не може да ме излъже човек, кога е искрен, и кога е злонамерен в намеренията си, а ти сега, си точно злонамерен.

Може да се каже, че съм един недипломиран психолог. Така че когато решиш да лицемерничиш за нещо, не забравяй, че има кой да те чете, и наблюдава.

Останалите момчета няма да ти кажат нищо рязко, защото са културни, и се опитват да водят разговор, макар че на тях не им се дава тази възможност по останалите WC форуми, и форумни клоаки, но аз не съм такъв, който да премълчава неща, който са в разрез със добрият тон, и взаимното уважение. И никак не обичам хората, държащи се супер надуто и надменно, и винаги намирам начин, как да ги смъкна на земята.

Поздравявам те приятелска, ти ме ругаеш. Ще те изтрая още малко, и ще ти заритам псевдо гагаузкият ти задник, че няма да те черпя с бира.

И когато си направиш шибани ДНК изследвания на геномът си, е тогава приказвай какъв си по произход. Защото аз вече си го направих изследването, и мога да твърдя че съм тюрк, от рода Дуло, и ако се видим на живо, ще те бия със изследванията си през лицето, и ще ти ги набия в мозъчните ти гънки, за да не ме обиждаш по този начин славянино, и фалшив гагаузино.

И ако държиш, върви и оборвай науката, хайде да те видим тогава безумецо, до къде ще стигнеш. ДНК експертизата не лъже и не мами, като славянски историк.

Тази шовинистична сган, пак ли се активира бе. Почина си, и пак започна с опитите да си налага отровите си, относно историята по много подъл и долен начин, представящи се за такива, кавито не могат да бъдат, и си личат от другият край на галактиката, че са славяни под прикритие.


Турците говорят турски. Но тюрките не, монголи, чуваши, маджари, киргизи, волжски българи,татари тея народи говорят тюркски.Сега остана и да ми кажеш че всички тюрки говорят турски. ;D ;D  Няма как да си потомък на Кан Aтила от родът Дуло, поради факта че не си българин. Относно гагаузкия турски език, ще ми обясниш ли как така гагаузкия турски език, който е официален в Турция. Сьпругата ми и нейните роднини, а и зет ми не го разбират. Като се има в предвид, че съпругата ми умее да говори и разбира диалекта тюркче.Сьпругата ми е от Турция. И имат много странно отношение към нашенските турци.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 21, 2012, 10:59:32 pm
Започваш да ми звучиш наистина на славяно-шовинист, опитващ се да се криеш зад гагаузството.

Ти няма да си еди какъв си, ако не си еди онакъв си. Това е крадено, онова е присвоено, алооо последната инстанция, докажи нагледно, с исторически извори, с някакви автентични документи, че тогава води диспути. Просто няма начин да си тюрк.

Защото не търсиш общото, а гледаш да разделяш.

Поздравих те, и отговорът ти не е приятелски, а е враждебен. А славяните точно с това се занимават, да сеят раздор и интриги, и да се представят за други.

Не те знам кой си,?!от къде си, и коя е жена ти. Но през годините съм си изградил, такава интуиция покрай тази славянска мърша, че не може да ме излъже човек, кога е искрен, и кога е злонамерен в намеренията си, а ти сега, си точно злонамерен.

Може да се каже, че съм един недипломиран психолог. Така че когато решиш да лицемерничиш за нещо, не забравяй, че има кой да те чете, и наблюдава.

Останалите момчета няма да ти кажат нищо рязко, защото са културни, и се опитват да водят разговор, макар че на тях не им се дава тази възможност по останалите WC форуми, и форумни клоаки, но аз не съм такъв, който да премълчава неща, който са в разрез със добрият тон, и взаимното уважение. И никак не обичам хората, държащи се супер надуто и надменно, и винаги намирам начин, как да ги смъкна на земята.

Поздравявам те приятелска, ти ме ругаеш. Ще те изтрая още малко, и ще ти заритам псевдо гагаузкият ти задник, че няма да те черпя с бира.

И когато си направиш шибани ДНК изследвания на геномът си, е тогава приказвай какъв си по произход. Защото аз вече си го направих изследването, и мога да твърдя че съм тюрк, от рода Дуло, и ако се видим на живо, ще те бия със изследванията си през лицето, и ще ти ги набия в мозъчните ти гънки, за да не ме обиждаш по този начин славянино, и фалшив гагаузино.

И ако държиш, върви и оборвай науката, хайде да те видим тогава безумецо, до къде ще стигнеш. ДНК експертизата не лъже и не мами, като славянски историк.

Тази шовинистична сган, пак ли се активира бе. Почина си, и пак започна с опитите да си налага отровите си, относно историята по много подъл и долен начин, представящи се за такива, кавито не могат да бъдат, и си личат от другият край на галактиката, че са славяни под прикритие.


Добро утро приятелю. Напротив не те ругая, нито имам такова намерение, и не се държа супер надуто и надменно. А родата на жена ми е от Истанбул, живеят в квартал улус. И за разлика от повечето хора по форумите, не съм националист. Междудругото имам много приятели турци, татари и българи.Аз не деля хората по етнос, а по характер.Лек ден.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 21, 2012, 11:04:30 pm
И какво означава това понеже изобщо не прилича на Гагаузки.
За пример Укипедия на Гагаузки:
http://gag.wikipedia.org/wiki/Baş_yaprak
Виж какво пише отдолу:
BAŞKA TÜRK DİLLERİNDEKİ VİKİPEDİYALAR
Уикипедия на други тюркски езици
Вълка хвана овена, в върбовата гора край блатото- това значи.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Analizator on March 22, 2012, 07:24:40 am
Вълка хвана овена, в върбовата гора край блатото- това значи.

Здравей Гагауз, опитах се да анализирам даденото от тeб изречение.


Вълка хвана овена, в върбовата гора край блатото

вери ( бöри ( böri) е вълк на старотюркски - eski Türkçe)
тутма ( хваща )  -
югич е  три но да речем че е и коч
сусус е безводно или сухo
кору ( koru )е малка горичка
балчь = балчък = блато

Предполагам че не владeeш добре гагаузкият защото няма никакво членуване в изречението ти.

Предполагам също че тутма би трябвало да е тутту за минало време. Бих искал да те помоля да се посъветваш c тези които знаят и да ни изпратиш правилното изречение за което ти благодаря предварително. Поздрави!!!


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Atilla Blazhev on March 22, 2012, 07:30:05 am
Странна работа. Еди кой си не са еди какви си, гагаузите не са турци, а са еди какви си, а сам казваш че жена ти и роднините и живеят в Истанбул, а не Варна. Знака IYI казваш че е бил краден, а като заприказваш на езикът си, и този символ го използваш в ежедневната си употреба.

Значи едно нещо го презираш, но и въпреки всичко го използваш. Хайде сега ми обясни от къде се появяват тези жестоки несъотвествия, и буквално двуличие.

И форумът не е националистически, а е демократичен. Тук са все хора с демократични убеждения.

Това че си отстояват етническата и верска идентичност, изобщо не означава че са националисти, но може да се каже че те са РОДОЛЮБЦИ в пълният смисъл на думата. Но симптомите ти са точно националистически, и безспорен факта че е така, само по държанието ти.

Държал съмс е надменно и надуто.

Че пак го повтарям. Поздравих те, побърза да ме обидиш, казвайки че не съм булгур, понеже булгурите не били тюрки, а са от произхода на черната врана.

И сега аз съм надменият и надутият, че го казах, че ще те изтрая още малко, и ще ти заритам псевдо гагаузкият ти задник, понеже се чувствам засегнат на произход, произход доказан с ДНК изследване, и че не търсиш допирни точки, а разделителни линии чертаеш.

Не те знам гагузин ли си? какъв си? макар че аз силно се съмнявам в гагузството ти. Но знам от къде ти произхожда проблемът, да делиш хората на наши и ваши, определено не е от турският ти произходът, а от съвсем друго място е. Но ще си замълча, за да те преценят хората сами все пак.

И когато му дойде времето, ще го кажа източникът ти на деление какъв е.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 22, 2012, 12:22:19 pm
Добър ден аз съм от Виница, както и родът на баща ми е от там, родата на майка ми е от Българево. Гагаузкият наистина не го владея много добре. У дома говорим на български живеем и работим в чужбина. Гагаузки в селото говорят само старите хора, младите говорят български. Моята баба например говори само гагаузки, не знае български.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Suleyman on March 22, 2012, 12:37:44 pm
Добър ден аз съм от Виница, както и родът на баща ми е от там, родата на майка ми е от Българево. Гагаузкият наистина не го владея много добре. У дома говорим на български живеем и работим в чужбина. Гагаузки в селото говорят само старите хора, младите говорят български. Моята баба например говори само гагаузки, не знае български.
Хубаво е да поговориш с баба си и да научиш малко езика си щом си Гагауз.

Quote
Gagauz etnik adı, gagauz dili, dil bilimindä türk dili aylesinin Oguz (Üülen-batı yada batı Hun) koluna baalı. Gagauz dili içinä erken türk dili, bulgarca hem kıpçak dilindän kimi özellikleri alêr. Üzyıllar boyunca devam edän, karşılıklı etnik hem kultura kaynaşmakları sebepinnän, gagauzçada arabça, persça, rusça, romınca, bulgarca hem başka dillerdän çok alıntı yapılmış.

http://gag.wikipedia.org/wiki/Gagauzlar

Аз не съм гагауз но разбирам всичко което пише в текста.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 22, 2012, 12:59:07 pm
Странна работа. Еди кой си не са еди какви си, гагаузите не са турци, а са еди какви си, а сам казваш че жена ти и роднините и живеят в Истанбул, а не Варна. Знака IYI казваш че е бил краден, а като заприказваш на езикът си, и този символ го използваш в ежедневната си употреба.

Значи едно нещо го презираш, но и въпреки всичко го използваш. Хайде сега ми обясни от къде се появяват тези жестоки несъотвествия, и буквално двуличие.

И форумът не е националистически, а е демократичен. Тук са все хора с демократични убеждения.

Това че си отстояват етническата и верска идентичност, изобщо не означава че са националисти, но може да се каже че те са РОДОЛЮБЦИ в пълният смисъл на думата. Но симптомите ти са точно националистически, и безспорен факта че е така, само по държанието ти.

Държал съмс е надменно и надуто.

Че пак го повтарям. Поздравих те, побърза да ме обидиш, казвайки че не съм булгур, понеже булгурите не били тюрки, а са от произхода на черната врана.

И сега аз съм надменият и надутият, че го казах, че ще те изтрая още малко, и ще ти заритам псевдо гагаузкият ти задник, понеже се чувствам засегнат на произход, произход доказан с ДНК изследване, и че не търсиш допирни точки, а разделителни линии чертаеш.

Не те знам гагузин ли си? какъв си? макар че аз силно се съмнявам в гагузството ти. Но знам от къде ти произхожда проблемът, да делиш хората на наши и ваши, определено не е от турският ти произходът, а от съвсем друго място е. Но ще си замълча, за да те преценят хората сами все пак.

И когато му дойде времето, ще го кажа източникът ти на деление какъв е.

Я виж първо, народните носии и обичаи на гагаузите. Аз не съм виждал още турци да играят хоро, и да са с български обичаи и носии. Знака IYI e на Дуло, на Кайь е IVI. Май нещо не съвпада, когато фактите говорят и боговете мълчат.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е негов пророк


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Suleyman on March 22, 2012, 01:26:05 pm
Не се заяждай с Мустафа. С нищо не те е заплашвал. Ако продължаваш да се заяждаш с него ще си помисля, че си лудия Пасков, Миро или Самвоина. Тук никой никого не заплашва. Ти си мери приказките.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on March 22, 2012, 02:05:46 pm
С жената се запознахме в чужбина. А ти си мери малко приказките и не заплашвай. Че има и по луди от теб, анъдънмо шинди.Я виж първо, народните носии и обичаи на гагаузите. Аз не съм виждал още турци да играят хоро, и да са с български обичаи и носии.Булгур е пшеница на турски. Ти не си българин ,минал си покрай рода дуло, но не си закачил, дьонме.Знака IYI e на Дуло, на Кайь е IVI. Май нещо не съвпада, когато фактите говорят и боговете мълчат.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е негов пророк


 За асимилираният "гагаузин", който не знае родният си език и не е виждал турци да играят хоро. Има ли  по-голяма трагедия от това да не знаеш езика на предците си, да се асимирираш в натрапена идентичност, да станеш роб на тази нова идентичност и да се дървиш на хората, които при адски трудни условия държат на своята идентичност. Не спорете с момчето. Съжалете го. Как мислите баба му дали е горда с него ?

http://www.youtube.com/watch?v=9YNLy4tmN4Q


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Deli kurt on March 22, 2012, 02:50:49 pm
Gagauz. Pridarzhai se kam dobriat ton, i ne se zaiazhdai s ostanalite potrebiteli. Predupredihte na LS nehaesh, shte te predlozha za izgonvane!!! prdoylzhish li da zaplashvshvash, i da obozhdash.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Suleyman on March 22, 2012, 02:59:19 pm
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е негов пророк
Гагаузите са християни.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Suleyman on March 22, 2012, 03:00:47 pm
Това е тема за Помаците защо спамим тук?


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Gagauz on March 24, 2012, 03:13:46 am
Гагаузите са християни.
Извинявам се за спама за 1.год в Сребреница и 2 по цяла Босна, малко съм си променил мнението към исляма, но все още не го изповядвам.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: e_fatihan on April 07, 2012, 10:50:34 am
Здравейте на всички !

Турците говорят турски. Но тюрките не, монголи, чуваши, маджари, киргизи, волжски българи,татари тея народи говорят тюркски.

Нито маджарите нито  монголите имат нещо общо с тюрките в расово отношение. Първите са фино-угорци и са първи братовчеди на финландците. Монголците са си монголци. Може да се говори за определени съотношения монголска кръв сред различните тюркски народи, както за тюркси примеси в маджарския /унгарски народ/, но в никакъв случай нито монголите, нито маджарите са тюрки.
Общо е може би това че са не-индоевропейци. Иначе исторически връзки по между им има още от хунски времена с което се обеснява езиковият обмен макар и да не е кой знае колко мащабен.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: e_fatihan on April 07, 2012, 03:10:41 pm
По темата: Помаците вероятно са "Помага / Помагачи" на завоювателите. Тази теория ми звучи най-логична.
А да се твърди че са насилствено или доброволно ислямизирани "българи" някак си е разминаване на терминология и история. Силно се съмнявам населението на родопите например, да се е самоопределяло като "българи" преди идването на османлиите. Нещо повече исляма е изиграл разграничаваща роля и едва тогава може би у християните са се породили по-силни чувства за принадлежност към дадена идентичност.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: OTTOMAN on April 09, 2012, 04:56:24 am
Извинявам се за спама за 1.год в Сребреница и 2 по цяла Босна, малко съм си променил мнението към исляма, но все още не го изповядвам.

Gagauz,

Religiyata se izpovyadva po izbor na dushata i sartseto. Nikoy nikogo nasila ne moje da nakara da izpovyadva tazi ili onazi religiya, no za sajalenie znaem takava dosta tragichna istiriya imenno spryamo gagauzite. Vizantiyskata karvava intriga za tyahnoto pokrastvane. Razbira se tova e druga tema na razgovor. Zatova iskam da ti kaja izpovyadvay religiya koyato dushata ti prieme.
Nay vajnoto e da ya izpovyadvash a ne da si mislish che ya izpovyadvash.

S uvajenie


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: OTTOMAN on April 09, 2012, 04:58:08 am
Здравейте на всички !

Нито маджарите нито  монголите  нямат нищо общо с тюрките в расово отношение. Първите са фино-угорци и са първи братовчеди на финландците. Монголците са си монголци. Може да се говори за определени съотношения монголска кръв сред различните тюркски народи, както за тюркси примеси в маджарския /унгарски народ/, но в никакъв случай нито монголите, нито маджарите са тюрки.
Общо е може би това че са не-индоевропейци. Иначе исторически връзки по между им има още от хунски времена с което се обеснява езикия обмен макар и не кой знае колко мащабен.

Uvajaemi e_fatihan,

Yavno ne si zapoznat s tazi tema. Predlagam ti da ne ya komentirash.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: OTTOMAN on April 09, 2012, 05:01:33 am
По темата: Помаците вероятно са "Помага / Погамачи" на завоювателите. Тази теория ми звучи най-логична.
А да се твърди че са насилствено или доброволно ислямизирани "българи" някак си е разминаване на терминология и история. Силно се съмнявам населението на родопите например да се е самоопределяло като "българи" преди идването на османлиите. Нещо повече исляма е изиграл разграничаваща роля и едва тогава може би у християните са се породили по-силни чувства за принадлежност към дадена идентичност.

Tvoite veroyatnosti za pomagachite bi tryabvalo da ima i nyakakva osnova. Kak mislish po kakav nachin sa pomagali na  завоювателите? Kakvo e oznachavalo da pomagat i kak se e osashtestvilo tova na praktika? Prilika na dumi ili igra na dumi moje da se pravi po mnogo nachini nali?


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: e_fatihan on April 09, 2012, 11:12:55 am
Uvajaemi e_fatihan,

Yavno ne si zapoznat s tazi tema. Predlagam ti da ne ya komentirash.

Tvoite veroyatnosti za pomagachite bi tryabvalo da ima i nyakakva osnova. Kak mislish po kakav nachin sa pomagali na  завоювателите? Kakvo e oznachavalo da pomagat i kak se e osashtestvilo tova na praktika? Prilika na dumi ili igra na dumi moje da se pravi po mnogo nachini nali?

Следя от години форума и с интерес наблюдавам развоя на нещата. Няма как да не спомена че съм впечатлен от идеите и познанията на няколко потребители, които споделят интересни постинги и извън настоящия форум. В интерес на истината не успях да се привържа към тази платформа. Сега вероятно идва въпроса, от къде идва тая не-мотивираност и защо не ми се пише, и дори не ми се чете. Ами отговора е много елементарен: Убеден съм че много читатели са забелязали невежеството в коментарите написани от някои потребители и особено просташките мнения на лицето с ника "OTTOMAN". Наистина не мислех да го казвам направо но провокиран от начина му на посрещане за "Добре дошъл" ме накара да си излея душата. Турците в СИ България били пра-българи, ДНК-то им еди какво си. Доста му е объркана главата и акъла му е останал в посланията на "възродителния процес". Наистина няма смисъл да се спори и пише с хора които ме съмнява да имат завършен 8-сми клас. Жалкото е че шовинистите макар и злобни, са със много по-голям интелект от такива палячовци и на върха на всичко се изгражда грозна картина за турския елемент в България. Предполагам че просто от добри намерения се толерира от администратора смешното или по-скоро малоумно поведение на такива лица. И все пак не ми е ясно за какъв "чомак" такъв индивид е модератор във форум. Не е ли ясно че това само отдалечава от идеята за нашата кауза която има нужда от подкрепата на широка маса, но не и водачеството на представител без интелектуален багаж. Имаме нужда от финансиране, широка пропаганда и най-вече от действия. Обратно, видимо непросвтенени "чешити" само наливат масло в кандилото на булгаристанските служби водени от Държавна сигурност /ДС/ и техните пипала като ДпС. Целта е да се преспи турската маса и в края на краищата да се унищожи духовно и физически всичко турско, било с асимилация или изселване. Може би звуча грубо но не намирам смисъл да се мълчи че в случай ми се е отдал повод от поредна провокация от кух източник. Просто все някой трябва да каже че форума се грози и така се пропъждат доста случайно попаднали читатели.Title: Re: Кои са помаците?
Post by: e_fatihan on April 09, 2012, 11:19:20 am
Tvoite veroyatnosti za pomagachite bi tryabvalo da ima i nyakakva osnova. Kak mislish po kakav nachin sa pomagali na  завоювателите? Kakvo e oznachavalo da pomagat i kak se e osashtestvilo tova na praktika? Prilika na dumi ili igra na dumi moje da se pravi po mnogo nachini nali?

За помаците:
Pomakların yakın ataları, Osmanlı devrinin "Voynuk" asker organizasyonu içinde yer alan Trak asıllı Bulgarlardır. Türklerin hizmetinde olmaları sebebiyle, diğer Bulgarların yardımcı anlamında onlara "Pomagaçi" demeleri sonucunda, ortaya zamanla "Pomak"a dönüşecek bir söz çıkmıştır ki, bu da onların daha sonraki etnik isimleri olacaktır. Hiç bir zaman Voynuk mensubu olmamış Torbeş ve Goranların da Pomak gösterilmeleriyse esastan yanlıştır. Bunun altında, Pomakların sayıca çok gösterilmek istenmesi yatmaktadır. Pomaklar ve diğerleri birbirlerine yakın Bulgar ağızlarını konuşurlar. İşte, ortaklık da ancak ve zaten bundan ve İslam inancından ibarettir. Makedonca denilen dil dahi, aynen bugünkü Makedonların çoğu gibi Bulgar aslından gelmektedir.

Kaynak http://tr.wikipedia.org/wiki/Pomaklar  (http://tr.wikipedia.org/wiki/Pomaklar) /Söylecek söz var mı ?/


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: OTTOMAN on April 09, 2012, 11:44:38 am
Следя от години форума и с интерес наблюдавам развоя на нещата. Няма как да не спомена че съм впечатлен от идеите и познанията на няколко потребители, които споделят интересни постинги и извън настоящия форум. В интерес на истината не успях да се привържа към тази платформа. Сега вероятно идва въпроса, от къде идва тая не-мотивираност и защо не ми се пише, и дори не ми се чете. Ами отговора е много елементарен: Убеден съм че много читатели са забелязали невежеството в коментарите написани от някои потребители и особено просташките мнения на лицето с ника "OTTOMAN". Наистина не мислех да го казвам направо но провокиран от начина му на посрещане за "Добре дошъл" ме накара да си излея душата. Турците в СИ България били пра-българи, ДНК-то им еди какво си. Доста му е объркана главата и акъла му е останал в посланията на "възродителния процес". Наистина няма смисъл да се спори и пише с хора които ме съмнява да имат завършен 8-сми клас. Жалкото е че шовинистите макар и злобни, са със много по-голям интелект от такива палячовци и на върха на всичко се изгражда грозна картина за турския елемент в България. Предполагам че просто от добри намерения се толерира от администратора смешното или по-скоро малоумно поведение на такива лица. И все пак не ми е ясно за какъв "чомак" такъв индивид е модератор във форум. Не е ли ясно че това само отдалечава от идеята за нашата кауза която има нужда от подкрепата на широка маса, но не и водачеството на представител без интелектуален багаж. Имаме нужда от финансиране, широка пропаганда и най-вече от действия. Обратно, видимо непросвтенени "чешити" само наливат масло в кандилото на булгаристанските служби водени от Държавна сигурност /ДС/ и техните пипала като ДпС. Целта е да се преспи турската маса и в края на краищата да се унищожи духовно и физически всичко турско, било с асимилация или изселване. Може би звуча грубо но не намирам смисъл да се мълчи че в случай ми се е отдал повод от поредна провокация от кух източник. Просто все някой трябва да каже че форума се грози и така се пропъждат доста случайно попаднали читатели.Uvajaemi e_fatihan,

Imash kristalni kachestva na analitik. Tryabva da pomislish da gi izpolzvash za po dohodni neshta. Naistina za obrazivanieto mi az imam edva 6 klas moga da kaja che e kiliyno. Uchih tseli 10 godini no uspyah da zavarsha edva 6 klas. Kak stanah tuk moderator li (uspyah da se vredya s vrazki no tova da si ostane mejdu nas.) Za DNAto ima veriga apteki ima gi i vav vashiyat grad prodavat DNA test paketi idi si kupi i si  napravi test i kato poluchish koda si ela da pogovorim tuk. A dotogava mojesh spokoyno da chetesh no ne komentiray tozi vapros v protiven sluchay moje da se okajesh porednata provokatsiya na fosilski organizatsii ili prodajnik na svoya rod.
Ako ne si napravish tozi test ili te e strah ot rezultatite shte te pomolya da ne komentirash pismata na edin neuk chovek kato men. Az pone samo si pisha tova koeto sa mi kazali testovete a ne lajeistoritsite.

moite nay dalboki pochitaniya.

Bilmemek ayip degil ogrenmemek gunah.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Analizator on May 17, 2012, 03:44:35 am
За помаците:
Pomakların yakın ataları, Osmanlı devrinin "Voynuk" asker organizasyonu içinde yer alan Trak asıllı Bulgarlardır. Türklerin hizmetinde olmaları sebebiyle, diğer Bulgarların yardımcı anlamında onlara "Pomagaçi" demeleri sonucunda, ortaya zamanla "Pomak"a dönüşecek bir söz çıkmıştır ki, bu da onların daha sonraki etnik isimleri olacaktır. Hiç bir zaman Voynuk mensubu olmamış Torbeş ve Goranların da Pomak gösterilmeleriyse esastan yanlıştır. Bunun altında, Pomakların sayıca çok gösterilmek istenmesi yatmaktadır. Pomaklar ve diğerleri birbirlerine yakın Bulgar ağızlarını konuşurlar. İşte, ortaklık da ancak ve zaten bundan ve İslam inancından ibarettir. Makedonca denilen dil dahi, aynen bugünkü Makedonların çoğu gibi Bulgar aslından gelmektedir.

Kaynak http://tr.wikipedia.org/wiki/Pomaklar  (http://tr.wikipedia.org/wiki/Pomaklar) /Söylecek söz var mı ?/


Bu konu tartışılmaya açık. Senin bakış açın şimdiki ''bulgar'''ların bakış açısına benzer, yani pomaklar, makedonlar, goranlar, traklar, torbeşler, gagauzlar v.s., hepsi bulgardır ve dilleri de bulgarcadır. Acaba böyle mi? Bulgarca dili ne zamandan beri vardır? Kaşgarlı Mahmt bundan 1000 sene önce Bulgarca dilini Türk dil gurubuna dahil etmiştir ve şimdi de çoğu tarihçi ve dil bilimcisi eski bulgarların dilini Türkik olarak kabul eder. Velhasıl bakış açısı çok önemlidir fakat daha da önemlisi olaylara tarafsız bakabilmektir. Şimdiki Volga İtil, Kazan Bulgarları ve dieğrleri Türkçe konuşurlar. Onlardan bir çoğu Türkiye'ye de göç etmişler. Gagauzlar, biz eski Bulgarlarız diyorlar. Dolayısıyla Pomakların Bulgarlarla hiç bir bağlantıları yoktur. Bulgarlar kendi dillerini unutup hrisiyanlıktan sonra tedricen slavcaya geçmişler çünkü slavca konuşanlar çok daha kalabalıkmış. Burada Han Omurtag'ın  Tanrıya olan duasını da hatırlayalım '' Ulu Tanrım, Slavlara ve Bizansa karşı beni muzaffer kıl''
Saygılar


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: e_fatihan on May 17, 2012, 06:48:28 am
Bu konu tartışılmaya açık. Senin bakış açın şimdiki ''bulgar'''ların bakış açısına benzer, yani pomaklar, makedonlar, goranlar, traklar, torbeşler, gagauzlar v.s., hepsi bulgardır ve dilleri de bulgarcadır. Acaba böyle mi? Bulgarca dili ne zamandan beri vardır? Kaşgarlı Mahmt bundan 1000 sene önce Bulgarca dilini Türk dil gurubuna dahil etmiştir ve şimdi de çoğu tarihçi ve dil bilimcisi eski bulgarların dilini Türkik olarak kabul eder. Velhasıl bakış açısı çok önemlidir fakat daha da önemlisi olaylara tarafsız bakabilmektir. Şimdiki Volga İtil, Kazan Bulgarları ve dieğrleri Türkçe konuşurlar. Onlardan bir çoğu Türkiye'ye de göç etmişler. Gagauzlar, biz eski Bulgarlarız diyorlar. Dolayısıyla Pomakların Bulgarlarla hiç bir bağlantıları yoktur. Bulgarlar kendi dillerini unutup hrisiyanlıktan sonra tedricen slavcaya geçmişler çünkü slavca konuşanlar çok daha kalabalıkmış. Burada Han Omurtag'ın  Tanrıya olan duasını da hatırlayalım '' Ulu Tanrım, Slavlara ve Bizansa karşı beni muzaffer kıl''
Saygılar

Kesinlikle bu konu tartışılmaya açık. Yalnız bu bakış, benim bakışım değil. Slavca "Pomaga" kelimesinden türetilmiş olma ihtimali, Gerek Türkiye, gerek Bulgaristan'da en fazla kabul gören varsayım niteliğinde, ortaya atılmış bir tezdir. Bu doğru olduğu anlamına da gelmez.

Nitekim "Pomak" dediğimiz millet, kendini bölgeye göre farklı adlarla isimlendirmektedir.
Lofça bölgesindeki Bulgarca konuşan Müslümanları tanımlamak için kullanılan terim daha sonraları, bir genelleme olarak tüm benzer gruplara verilmiştir.

Bulgarlara gelince, evet tarihte aynı isimle, Türkçe konuşan bir kavimin mevcudiyetini hepimiz biliriz. Bu halk varlığını bundan bin sene öncesi yitirmiştir. Bu anlamda dilini, kimliğini ve Türk dünyasıyla her çeşit bağını kaybetmiş bir topluluğu, Türk olarak sınıflandırmak gayretleri anlamsızdır.

Kast ettiğim günümüzdeki Bulgaristan Bulgarlarıdır. Bundan bir adım daha da ileri gidip, bu halk hem ulus bilinci olarak, hem de devlet politikası olarak genelde Türk düşmanlığı yapmaktadır. Kaldı ki bu milleti "akraba" ve "dost" kabul etmek yanlıştır. Her türlü yakınlık bulma ve barış kurma çabaları boşunadır.

Pomakların ataları kendilerini ne bildikleri muamma, ancak Slav dili konuştukları kesindir. Şimdiki Bulgarların milliyet hüviyeti, esasen Osmanlı döneminde kendilerini din ve dil temelinde ayırt edebilmek için oluşmuştur. Böylece aynı topraklarda yaşayan, aynı dili konuşan, fakat İslam inancındaki insanların farklı isimler (Goran, Torbeş, Pomak, Ahryan v.s) almış olmaları muhtemeldir.

Son olarak elbette ki Pomaklar, Bulgar değildir ama Türk de değildir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde 600.000 Pomağın Türkleşmesi hemen hemen tamamlanmıştır.


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Analizator on May 18, 2012, 05:35:14 am
Hiç bir ulus devleti kendini o ulusa yakın gören bir halkı ve ya etnisiteyi dışlamaz, bilakis,onlarla yakın ilişkide bulunmaya gayret eder. Özellikle Balkanlarda görüoruz ki her devlet azınlıklara kendilerindenmiş gibi gösterme çabası içerisindeler. Hatta Yunanlılar Gagauzları dahi kendilerinden sayarlar. Böyle  çabalar ulus devletlerin istikrarı ve gücü bakımından önemlidir. Şu bir gerçek ki Balkanlardaki Müslümanlar Osmanlı döneminde iyi yaşamışlar ve bundan dolayı da Türkiye'ye karşı sıcak duygular beslemektedirler. Tabi ki kendini bilen her devlet böyle bir durumu kendi lehine çevirmek ister. Soy sop tartışmaları ikinci plandadır ve ya hiç gündeme gelmez, çünkü üniter devlet açısından bakıldığında böyle tartışmaların kimseye hiç bir fayda getirmeyeceği gibi ayrışmayı tetikler. Böyle tartışmalrın cılız ve zayıf kalmış devletlerde olur ki bitap düşmüş insanların oyalanması amaçlanmaktadır. Nazilerin 1929 dünya ekonomik buhranından sonra ortaya çıkmaları tesadüf değildir.
Türkiyenin bu konudaki tutumu birleştirici ve kucaklayıcı olması gerektiğine inanıyorum. Saygılar!


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on November 21, 2013, 03:40:56 pm
Днес случайно открих, че някои пишман-патриотарчета преди три години са използвали моето име, за да се извинят на идиотите от Помак.еу. :) :) :) . Искам всички нормални хора да знаят, че аз на пъклени идиоти предатели не се извинявам и никога няма да се извиня. Явно текста е написан от някой пиман-патриотарите, които хванали българизираните помаци там за балъци. Тази имитация само показва как злобата, завистта, наглостта, безочието, арогантността, лъжата са станали норма в Абсурдистан и са причина тази територийца да е ад под небето. Накратко : Аз от идиоти никога не съм искал и няма да поискам извинение. Това не е написано от мен.
 http://www.pomak.eu/board/archive.php?topic=2676.255
 


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: Serbest Korkmaz on November 21, 2013, 03:42:57 pm
Помаците трябва да си върнат насила взетата им православна вера и всичко ще им е наред.

Явно горното "извинение" в форума на идиотите е написан от такива жалки мишоци. :) :) :)


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: tana68 on December 22, 2013, 03:43:04 pm
 ;) Шок ! Шок ! Шок !
Помаците , които са потомци на славянското племе смоляни , не са кои да е , а са преки потомци на хипербореите и "братя" на етруските .

http://www.youtube.com/watch?v=DYdG8mwfpp4


Территория заблуждений с Игорем Прокопенко №29 (28.05.2013)

За тези , които имат проблеми с руският или просто не им се чете : Намерен е славянски календар на повече от 8 000 години . От който заедно с други артефакти се заключава , че преди Всемирната катастрофа  е съществувала северната страна Хиперборея от която произлизат два големи народа хуните и славяните / в т.ч. и атлантите /. Сред славянските народи най-многобройни към 4500 г. пр.н.е се оказват племената кривичи и смоляни живеещи на територията на днешен Урал . Смоляните , по-точно част от тях тръгват на юг и населяват Апенинският полуостров много преди римляните ... А друга част са се заселили на Балканският полуостров . И така вицът за планинските джентълмени всъщност не е виц . А си е истина и английските джентълмени могат само да им завиждат тъй като хиперборейският им произхот е в пъти по-малко .

И изли


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: tana68 on February 16, 2014, 12:56:30 am
Продължаваме с етруските , които както казахме по-горе са едно и също племе с помаците .

http://www.youtube.com/watch?v=Ew0k_mKTQ4s&list=PLX94qsyzswKSR9ba5FhFv8Mf3tWcidx9P

История: наука или вымысел? Фильм 23 Этруски - это русские

Те са били час от Троянският съюз . Троянският съюз да не си помисли някой си , че се е занимавал с крадене на жени , както ги представят елините ....Не  това е измислица .
Истината е , че троянският съюз е събирал налози от корабите преминаващи през Дарданелите и бая забогатели , което е и причината за Троянската война ... както и да е ...
Та как се превежда и пише на етруски открил полският учен Тадеуш Волански и после е имал и други последователи ... Оказва се , че Тоскана , Рим , Венеция , Лайпциг и много други италиански и германски градове са построени от тях т.е. от помаци  ;D . А най-често назовавали селищата си Белгорд . В Европа има 80 бели града .
Това племе е живяло от Сибир до Анадола , На Апенините и на Балканите .
Има артефакти разбира се във филма ще ги видите .
Края на етруското господство сложил Рим . И по времето на Реформацията / написана е фалшива хронология и история от Йосиф Скалигер в полза на узорпиралите властта фамилии/ етруските ги записват за изчезнал народ .../ ;D до тука спирам , че няма да ви е интересен филма /

..............................

А който го интересува може да изгледа и 22 серия .
Оказва се , че срещу узурпиралите властта в Русия , Романови се е сражавал с ордата си /орда е конна войска/ верният на Рюриковичи /истинските владетели на империята / някой си граф Черкаски . Неговите хора са нарачани черкасци ...
Ако някой си е дал трудът да прочете че султан  Махмуд II (1808-1839) след ликвидирането на еничарският корпус приел изгонените от Руският император черкези и ги заселил в дн. Черкезкьой и те започнали служба при него ... Да знае , че за едната буква е станала голяма фалшификация и големи сакатлъци  ;D
т.е. излиза , че башибозука не са турци , кюрди и черкези  ...а са руснаци и албанци
После горките истински черкези в пл. Кавказ много са го отнесли заради "подвизите" на черказците . Сталин ги е почти унищожил ...и така една буква и днес над два милиона си мислят , че са черкези ...а такива като мен гледат генетическата карта на Европа и се чудят като как така турците са по европейци от испанците  ???


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: tana68 on August 28, 2014, 01:28:08 pm
 ;D Тука една буля посъбрала сведения за предаспаруховите времена

http://bgistoria.jimdo.com/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B0/
СПОМЕНИ ВЪВ ФОЛКЛОРА ОТПРЕДИ АСПАРУХ

От началото става дума и за помаците . Което ме навежда на следната мисъл : имало е местно население с примес от древни египтяни , но после са дошли смоляните и така тяхната (на местното население) природа е станала двойнствена , което хвърля в недоумение всички техни изследователи  ;D


Title: Re: Кои са помаците?
Post by: tana68 on September 10, 2014, 12:51:42 pm
А това е отново във връзка с Хиперборея

https://www.youtube.com/watch?v=TNPd_Ce1gXI
Тайны мира с Анной Чапман. "Завещание древних славян" (23.02.2014)Title: Re: Кои са помаците?
Post by: tana68 on September 23, 2014, 02:04:06 pm
На няколко места четох , че Ататюрк бил помак , но се преструвал на турчин , защото баща му или дядо му били избягали от България ... Всички тези теории/предположения са предизвикани от това , че той е имал сини очи и светлокестенява коса ....Да ама не !
Той не е бил помак , а е бил руснак ( дали го е знаел не е сигурно)
И така как се е случило това : В далечният петнадесети век цар Иван Грозни от династията Рюриковичи се жени за Анастасия Романова - фатална грешка преобърнала цялата световна история ...И Имали двама сина . Иван и Димитрий ...Иван царя го дал на възпитание при негов близък приятел със строгата заповед да не дава достъп на Романови до момчето ...Но починал от болест когато Иван бил на 4 , а Димитрий на 2 години ...Романови (някои предполагат , че са отровили Иван Грозни , защото той е умрял на 32 години ) веднага вземали Димитрий . А Иван Втори властвал посредством майка си и опекунът си цели 6 години ( после и той се "разболял" или "удавил" още не е установено . А в  официалната версия баща му го е убил с тояга на 25 години) ...И настъпил Великият смут дирижиран от Романови и техни западни съюзници . През това време на престолът се изредили и чичото на Иван грозни - Симеон и Димитрий ...Романови обаче написали , че през цялото това време управлявал Иван Грозни , а чичото го представили като татарин .
Доказано е , че е нямало монголско-татарско завоюване на Русия , само орда кипчаги са били на служба при Романови ...
Трудно се докопали до престолът , но все пак станали царски род ( благодарение на стрина си Анастасия)....Единствено верен на стария царски род останал граф Черкасов .
Но Романови и с него се справили , а хората му били принудени да бягат ...Точно в това време в Истанбул еничарският корпус е бил разтурен и султана се е чудил кой да сложи на негово място ...И чекасците били на точното място в точното време . Станали поданици на падишаха , а той понеже вече имал горчив опит с еничарите ги заселил на един ден път от столицата ( за да има време да реагира , ако стане нещо) ...Това бил днешният Черкез кьой ....
т.е. за едната буква ...и сега хората се чудят защо са черкези , а черкезки не знаят , защо са кавказци , а са светли