За жалост този наивен човек бидейки против създаването на нова партия попада в листата на бленуващите. Хем разбира какво е ДПС хем няма и хабер как да се пребори с този вирус.Хюсеин Юмер*: Доган е вирус, вкаран от самото начало в организма на ДПСВтора част
Каква част от хората, които създават нелегалната организация, са работили за ДС?
Това не знам, но все си мисля, че е бил само Ахмед.
Доколкото ви разбирам повечето от тези хора днес са в Турция. От всички тях само Ахмед Доган и Касим Дал ли останаха в българската политика?
Да. Останалите по един или друг начин бяха изтикани. Неджметин Хак ми разказа, че е бил принуден да се изсели заради заплахи за семейството, децата... Това се случва в края на март 1990 г., след като излиза от затвора. И той се изселва още през април, преди митингите за ВНС. Всички, които не бяхме агенти на ДС, бяхме изтикани по един или друг начин. Ахмед Доган направи пълна лустрация на неагентите в ръководството на ДПС.
Съдбата на Касим Дал опровергава това твърдение. Все пак той дълго време беше дясната ръка на Ахмед Доган.
Да, той го обясни така: „Всички имаме различни граници на морална търпимост”. Така каза и аз го разбирам донякъде. Моята граница на морална търпимост се изчерпа през 1991 г. На Касим вероятно е била по-висока и е издържал досега. Той да отговори. Аз разговарях с него много пъти. Той казва сега, че след като прочел досието на Ахмед, видял, че има предадени от него хора, които познава, че Ахмед е писал лично срещу него и сегашната му съпруга. И казва: „Повече не мога”.
Вероятно и много други неща е видял Касим Дал за тези 20 години след изчерпването на вашата граница на морална търпимост. Как си обяснявате факта, че Дал беше толкова дълго близо до Доган? Ето той например е човек, който не е имал нищо общо с ДС.
Възможно е Ахмед да е изкупвал пред него някаква вина и затова да го е държал.
Как гледате на това, което се случва сега в ДПС?
Като на оздравителен и необходим процес, и то не само за ДПС, но и за цяла България. Ако този оздравителен процес бъде доведен докрай, това ще е полезно за цялата страна. Инструментът за манипулиране на обществения живот в България, наречен Ахмед Доган, трябва да бъде премахнат.
Вие член ли сте все още на ДПС?
Да, и никой не може да ме изкара. Аз съм от основателите на ДПС и съм член на тази партия. Какво значи изключване? Тогава да не ми приема вота! Аз от 21 години гласувам за ДПС и така и ще продължа да правя. Нека да излезе с декларация и да каже: „На Хюсеин Юмер вота не го приемам”. Въпреки това аз ще гласувам за ДПС. Какво значи тогава изключване? ДПС е наша партия. Ахмед е внедрен, той е като кукувицата, която долетя в чуждо гнездо. Ние създадохме ДПС.
Как гледате на днешната върхушка в ДПС?
Като агенти на ДС. Да ви говоря ли за Юнал Лютфи – „Мурад”, за Рамадан Аталай – „Вергил”, за Кемал Еюп, който сега е в Комисията за защита от дискриминация и който също е агент на ДС. Много са. Така че ако ме питате за моето мнение – не само мен измами Ахмед Доган, човекът на ПГУ, той измами цялата общественост в България и удължи агонията на прехода. Вгледайте се в миналото – как падна правителството на Филип Димитров, как се създаде правителството на Симеон и ДПС, как след това беше създадено правителството на тройната коалиция... Всичко доказва тезата ми, че чрез Ахмед Доган ДПС държи едни 600 хиляди гласа, които се използват в интерес на БКП/БСП. Всичко това удължи агонията и стана по най-неморалния начин, с измами и лъжи.
След отстраняването ви от политиката поддържахте ли контакти с представители на ръководството на ДПС?
Не съм ходил в централата никога. Срещал съм се само с Касим Дал, при това рядко. Дал участваше на това заседание на Централния съвет, когато замразиха моя статут и статута на Яшар Шабан. Тогава Касим Дал беше член на Централния съвет, той беше там и само се подсмихваше. Той ги чуваше тези неща, които ги говоря аз – че Амхед Доган е човек без морал и т.н. Чуваше ги тези неща...
Но само се подсмихваше, така ли?
Да.
Тоест били са му необходими още близо 20 години, за да стигне границата на своята морална търпимост?
Така излиза. Оказа се, че моята граница е била ниска, а неговата с близо 20 години по-висока. Щом така го определя...
Вие присъствахте на срещата на Касим Дал с негови привърженици в Търговище. Какви са впечатленията ви?
По време на срещата на всички участници бяха раздадени анкетни листа с въпроси и мнения. 711 анкетни листа бяха попълнени и върнати обратно. Имаше хора, които не получиха анкетите или не успяха да ги върнат. Така че според мен на срещата имаше над 711 души. Освен залата бяха пълни и коридорите. Аз се изказах на това събиране и нарекох Ахмед Доган вирус АД0, сравних го с разновидност на птичия грип. Той си е вирус, който е вкаран от самото начало в организма на ДПС.
Как виждате бъдещето на това движение за оздравяване на ДПС? Какви би трябвало да бъдат следващите стъпки на Касим Дал и неговите привърженици?
Следващите стъпки са срещи на живо по места с хората и отваряне на очите на онези, които гласуват за ДПС. Оттам вече трябва да бъдат предизвикани нови общински конференции и избор на нови делегати за една национална конференция, но не делегати на Ахмед Демир и на ДС – поне 70% от новите делегати трябва да са свободни хора, а не вързани с Държавна сигурност. Целта е Ахмед Доган да остане с полуотворена уста и с празен поглед, както Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.
Тоест вие сте противник на идеята за създаване на нова партия?
Да, определено. ДПС има заболяване от вируса АД0. Ахмед Доган е разновидност на птичия грип. Ние трябва да излекуваме ДПС.
Смятате ли, че Касим Дал и неговите привърженици трябва да издигнат паралелни кандидатури по места на предстоящите кметски избори?
В интерес на истината в Търговище много хора станаха и изявиха желание за нова структура, за да могат да издигнат кандидати. Касим Дал също като мен каза, че не иска да разцепва партията и че борбата за оздравяване на ДПС трябва да се води отдолу нагоре. Но нали все пак става дума за политика, нещата могат да се развият и в друга посока.
Тоест не изключвате възможността за издигане на паралелни кандидатури?
Да, не я изключвам, особено като слушах какво искат хората. В крайна сметка само аз и Касим Дал сме нищо без подкрепата на хората и ако мнозинството иска това, ние как да го променим. В Търговище се оказа, че по-голямата част от хората искат това. Аз се изненадах, тъй като те не виждат начин как другояче да станат нещата. Начинът, който предлагаме ние, им се срува невъзможен, труден и дълъг. Те казаха, че вече нямат търпение, тъй като са мамени от 21 години. Такива дебати вървят в момента.
Вие живеете в Разград. Предполагам, че познавате настроенията сред обикновените хора, които гласуват за ДПС. Каква е тяхната граница на морална търпимост, стигнали ли са я вече, или все още са далеч от нея?
Те не са имали чак толкова нужда от търпимост, защото ние мълчахме през годините и те не знаеха истината.
Вие мълчахте през тези 20 години, така ли?
След 1991 година аз мълчах. Ще ви кажа защо. На турски има една приказка: “Кол кърълсън, йен ичинде калсън”. В превод на български означава: „Ръката може да се счупи, но да остане в ръкава”. По тази причина, както и от инстинкт за самоопазване, ние бяхме решили, че трябва да стоим на едно място и не трябва да даваме външен израз на вътрешните кавги, за да не разцепим общността и да не се случи пак нещо лошо с нас, защото усетихме, че като сме заедно, сме по-защитени. Това беше психологическата причина за мълчанието. Заради това хората не знаеха много от нещата, които се случваха, и затова нямаха и нужда от граница на морална търпимост. Сега нашата основна цел е да им отворим очите, вече умишлено, защото и без това ръкавът се скъса от износване и всичко лъсна пред цялото общество на България. Ахмед Доган стана милионер и милиардер и каква полза за мен и за комшията ми в Разград, че лидерът иска да си купи летяща чиния, след като нашите хора нямат нищичко в порцелановите си чинии? Каква полза?
* Хюсеин Юмер е основател на ДПС в Разградския район. Участвал е в учредителната конференция на движението в София на 26 и 27 март 1990 г. Депутат e във Великото народно събрание от Разград и председател на Централната контролно-ревизионна комисия на ДПС през 1990 и 1991 г. След излизането си от ръководството на ДПС е кмет на родното си село Прелез и за един мандат председател на общинския съвет в Завет.
С Хюсеин Юмер разговаря Димитрина Чернева.
http://www.glasove.com/article-13365.php