Serbest Forum
July 18, 2024, 10:40:15 pm
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
  Home Help Gallery Staff List Login Register  

Кипърска мирна операция 1974 г.

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Кипърска мирна операция 1974 г.  (Read 368 times)
Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« on: July 20, 2020, 05:11:52 am »Kıbrıs Barış Harekatı - Кипърска Мирна Операция 1974 г.

Кипър, който има стратегическо значение през цялата история на човечеството поради своето разположение в Средиземноморието, е завладян от Османската държава през 1571 г. Кипър е османска държавна земя за повече от три века. Но всичко обаче се променя, тогава когато през руско-османската война, османската държава бива победена от руснаците. Османската държава, която е искала да получи подкрепата на Великобритания, подписва Берлинския договор през 1878 г. Според този договор, островната земя ще остане в Османската империя, но административният контрол ще бъде английски.

Създаване на Република Кипър

Османската държава взема страната на Германия срещу Англия и нейните съюзници през Първата световна война. Поражението засяга и Кипър. Великобритания обяви на 5 ноември 1914 г., че анексира острова. Със Лозанския мирен договор, сключен в края на Първата световна война, Кипър е напълно под контрола на британците.

Първите стъпки от процеса, водещ до операцията през 1974 г. на острова, са предприети още през 50-те години на 20-ти век. Гърците са предприели редица дейности, за да се присъединят към Гърция. Така Турция се включи във въпроса. Предприети са действия за установяване на двуобщностен Кипър на острова. Турция, Гърция и Великобритания в резултат на преговорите, проведени през 1959 г., ще управляват съвместните турският и гръцкият кипърски народ, приели създаването на държава Кипър. Според споразумението постигнато от Турция, Гърция и Великобритания, споразумелите се държави са страни-гаранти. С други думи, при всеки опит за нарушаване на конституционния ред в Кипър, тези три държави получават правомощието да се намесват.Кървавото коледно събитие

Държавата Кипър е създадена през 1960 г., но очакваният мир така и не установен на острова на Афродита. Защото гръцките крайни ултра-националистически политици, никога не са се отказвали от целта да присъединят Кипър към Гърция. Не отнема много време на гърците за да се организират в бойни терористични организации за предприемат действия по пътя на войната. Гръцката ултра-националистическа, и същевременно комунистическа организация EOKA, основана от Архиепископ Макариос, избран за първи президент на Република Кипър, започват нападения над кипърски тюрки.

Най-кървавото нападение от тези систематични атаки се провежда през декември 1963-та година. Нападението влиза в историята като "Кървавата кипърска Коледа". Стотици кипърски тюрки са убити в рамките на една нощ. Турция не остава безразлична към разрастващите се с всеки изминал ден гръцки убийства. Турски военни самолети летяха над Никозия и дават ясното послание на гърците че няма да ги търпят насилията над кипърските тюрки.

Поради нарастващото объркване на острова, Организацията на обединените нации (ООН) се намесва и се опитва да поддържа контрола. Въпреки намесата на ООН гърците продължават с нападенията си. Англия, една от държавите-гаранти, не се намесва в разгарящият се конфликт.Преследване на турския народ в Кипър и неговата самоотбрана

Военната операция на Турция под кодовото название "Адана", и започва подготовка заради увеличените гръцки нападения над кипърските тюрки в Кипър. През 1964 г. правителството на исмет йонюню получава правомощието да се намеси в Кипър от Великото национално събрание на Република Турция. Правителството обявява, че на 7 юни че ще се намеси на острова. Но и въпреки това, САЩ бързо се намесват. Президентът на сащ линдън джонсън пише до исмет йонюню на пети юни писмо с доста заплахи вътре в него по отношение на Турция. Писмото на джонсън е последното писмо което искат хората да видят, писмо на което се дължи отказа и на Турция от подготвяната от нея военна операция в Кипър. Планът за намеса в Кипър е отменен след откритата заплаха на САЩ.

С отказът и на Турция от военната операция по отношение на налагане на мир в Кипър, действията на EOKA стават още по-дръзки и смъртоносни. Особено след 1967 г. натискът срещу тюрките в Кипър постепенно се увеличава. Погромите и убийствата започват отново. Кипърският тюркски народ е притиснат до три процента от острова чрез принудителна имиграция. През 1974 г. гърция предприема действия за окупацията на Острова, тоест да бъде изцяло присъединен Кипър към гърция. Това развитие е последната капка на търпението и на Турция.Турска армия в Кипър

06.05 ч. в сутрешните часове на 20 юли 1974 г. Турция започва "Кипърската мирна операция. Като част от операцията турските парашутисти се появиха в небето на Кипър рано сутринта. Турската армия каца в покрайнините на Никозия, и Гирне. Около 3000 войници извършват най-първоначалният десант. Световната общественост разбира за турската военна операция от премиера Бюлент Еджевит.

"В действителност ние отиваме в Кипър не само за война, но и за да занесем мир и не само на тюрките, но и на гърците."

Новините за операцията са посрещнати от кипърските тюрки с огромна радост и облекчение. След сблъсъците на турската армия която успява да разбие съпротивата на гърците, и въпреки че турска военна интервенция е успешна, проблемът с Кипър не можа да бъде разрешен напълно.„Айше отива на почивка“

Мирната операция на Турция в Кипър. Съветът за сигурност на ООН (ССООН) приключва на 22 юли 1974-та година до изпълнение на решението. Отново според решението на Съвета за сигурност на ООН Турция, Гърция и Великобритания се събират за да започнат преговори за разрешаването на кипърския проблем. Първата конференция в Женева, проведена на 25 юли 1974 г., приключва със споразумение, подписано на 30 юли същата година. Страните признават, че в Република Кипър има две автономни администрации, турска и гръцка. Решено е да се проведе втора конференция в която да участват представители на страните-гаранти, и на турската и гръцката кипърски общности.

До женевската конференция, гръцките войници трябваше да се оттеглят от районите, където живеят компактни тюркски общности. Но те обаче продължават с упорството си да не се оттеглят и продължават с нападенията си и въпреки присъствието на турската армия на острова. Събрани в сянката на тези събития конференцията в Женева повторно започва на 8 август 1974-та година. Убедени, че няма да има резултати от разговорите, турските служители решиха да рестартират военната операция под кодово название Атила-2. Външният министър от този период Туран Гюнеш, веднага се обажда в Анкара. Думите, Айше отива на почивка, думи които Гюнеш изрича на другата страна по телефона, са записани в историята:

Айше от кодовото название е дъщерята на изреклият ги тези думи, Туран Гюнеш. В този разговор няма нищо общо с нея. „Айше отива на почивка“ беше паролата за започване на втората военна операция в Кипър. Турската армия успява да извърши втората операция за много кратко време. Почти 35 процента от острова е завладян от страна на Турция. Сигурността на турския народ, живеещ в региона, е напълно гарантиран този път.Създаване е Турска Република Северен Кипър (ТРСК)

По време на кипърската мирна операция, турската армия губи 498 свидни жертви-мъченици. Кипърската тюркска страна, губи 270 души, от които седемдесет са мъченици. Броят на загубите които кипърските тюрки дават като цяло, са 1672 човека през цялото време на гръцка окупация на Кипър.

В резултат на това, настоящите граници на Кипър са изтеглени благодарение на военната операция. На 13 февруари 1975 г. е създадена федеративна държава на кипърските тюрки с неин първи Президент и председател на кипърското, тюркско народно събрание, Рауф Рауф Денкташ. На 15 ноември 1983 г. на света е обявено създаването на Турската Република Северен Кипър (ТРСК).

Report Spam   Logged

Share on Facebook Share on TwitterPages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy