Serbest Forum
July 22, 2024, 06:11:11 pm
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
  Home Help Gallery Staff List Login Register  

Честит празник Турция

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Честит празник Турция  (Read 282 times)
Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« on: August 30, 2019, 04:59:57 am »30 Август денят на победата и ден на Турските Въоръжени Сили

30 август е датата на която турския народ традиционно празнува триумфалния край на Националноосвободителната си война. Освободителната война е започнала с окупацията на Измир на 15 май 1919 година от гръцките войски и е завършила с изтласкването им от Измир на 9 септември 1922 година. 30 август 1922 е повратен момент в този процес- по-специално предвид прекратяването на гръцката окупация на Анадолските земи и по принцип от провалянето на империалистическите планове на Англия, Франция и Италия.
Победата на 30 август полага основите на турската национална държава, която се създава в края на Първата световна война. Тази война е последната война на османските анадолски мюсюлмани, общност съставена от тюрки, кюрди, араби и останалите етнически и културни елементи в османската държава.
Разбира се, че войната не е прекратена единствено с военната победа на 30 август, същевременно Лозанският договор, чийто преговори продължили девет месеца от ноември 1922 до юли 1923 година, поставя окончателния край на бойните действия.
Лозанският мирен договор по-късно става юридическата обосновка на обявената на 29 октомври 1923 година Република Турция. Ръководената от Мустафа Кемал Ататюрк освободителна война и мирното споразумение полагат основите на съвременната развиваща се Република Турция.
Report Spam   Logged

Share on Facebook Share on TwitterPages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy