Serbest Forum
November 28, 2023, 05:10:09 pm
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
  Home Help Gallery Staff List Login Register  

Руската империя - главен враг на България

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Руската империя - главен враг на България  (Read 1223 times)
Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« on: May 25, 2015, 07:15:12 am »

Райхщадско споразумениеДокумент №1.

РАЙХЩАДСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ (на руски: Рейхштадтское соглашение) е дипломатическо и стратегическо споразумение между Русия и Австро-Унгария, част от подготовката на Руско-османската война (1877-1878). На 26 юни/8 юли 1876-та година. Руският император Александър II и министърът на външните работи княз Александър Горчаков, се срещат с австро-унгарския император Франц Йосиф, и министъра на външните работи граф Дюла Андраши. Срещата се провежда в замъка „Райхщад“. Страните подписват тайно споразумение.
Съгласно руския текст на това споразумение, ако се постигне победа над османската империя, АВСТРО-УНГАРИЯ И РУСИЯ СЕ СЪГЛАСЯВАТ, ЧЕ НА БАЛКАНИТЕ НЯМА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ГОЛЯМА СЛАВЯНСКА ДЪРЖАВА (т. 2, б.Б), а БЪЛГАРИЯ И РУМЕЛИЯ ДА ОБРАЗУВАТ НЕЗАВИСИМИ КНЯЖЕСТВА. Това съгласие на Русия означава, че още през 1876-та година. Преди т.нар. „освободителна война” е ОТРЕЧЕНО като възможност създаването на Санстефанска България.

Документ №2.

БУДАПЕЩЕНСКАТА КОНВЕНЦИЯ е дипломатическо и стратегическо споразумение между Русия и Австро-Унгария, част от подготовката на Руско-османската война (1877-1878). На 3/15 януари 1877 година, малко преди да завърши Цариградската конференция, в Будапеща се подписва ТАЙНА КОНВЕНЦИЯ МЕЖДУ РУСИЯ И АВСТРО-УНГАРИЯ - резултат от преговорите между руския посланик Новиков, и министъра на външните работи Гюла Андраши. Конвенцията потвърждава Райхщадското споразумение, с което СТРАНИТЕ СА СЕ СЪГЛАСИЛИ НА БАЛКАНИТЕ ДА НЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕНА ГОЛЯМА ДЪРЖАВА.

Документ №3.

ЛОНДОНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ е дипломатическо и стратегическо споразумение между Русия и Великобритания, част от подготовката за Берлинския конгрес. По-важните точки на споразумението са включени, както следва в:

1. На юг БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ РАЗГРАНИЧЕНА ТАКА, ЧЕ ДА НЯМА ИЗЛАЗ НА ЕГЕЙСКО МОРЕ.

2. България ще бъде разделена на две провинции - едната от тях, на север от Балкана, ще получи автономия под княжеско правителство, а другата - на юг от Балкана, ще получи широка административна автономия с губернатор-християнин, назначаван в съгласие с Европа. Във втори Меморандум директно се говори за „ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА И ХАРАКТЕРА НА РУСКАТА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ”.
Report Spam   Logged

Share on Facebook Share on Twitter

Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« Reply #1 on: May 25, 2015, 07:55:54 am »

А след това, другарите русофили ми обясняват. Как благодарение на Русия, България е била освободена. И че непризнаването на тези исторически фалшификации, били израз на неблагодарност, че и на русофобия. И че българина е било трябвало винаги да и бъде благодарен на вековната агресорка и окупаторка Русия на чужди земи, поробила не малко народи, за да им усвоява сега природните им залежи и богатства.

А ето какви са ги планували руснаците срещу България, и благодарение на президенти като Удроу Уйлсън, с неговите четиринадесет точки, България се е разминала с този направо пъклен руски замисъл, България да бъде разпокъсана между съседите и.

Южна България и Тракия да бъдат дадени на Гърция и на Турция сега.

Северна България и Добруджа да бъде дадена на Румъния.

А София, софийско, северозападна България, и Пиринска Македония да бъдат дадени на Сърбия.

И нека след това пак да ми се обяснява. АЗ колко съм бил трябвало да бъда благодарен, че ме били освободили от турското им робство, на тези считащи се себе си за роби, и изискващи и аз да се считам за роб като тях, а като не се считам за такъв. А се считам за свободен човек, необременен от историческите фалшификации на Москва.

Но не мисля да пиша повече. А смятам да дам думата на един виден русофил, при това православен духовник, изрекъл рефрена. (Има православие, има я България. Няма православие, няма я България). И този същият духовник, който е имал определени симпатии към Русия. Но с времето изстива към тази империя Русия заради действията и, който са си били направо открито враждебни към УЖ славянските им събратя в България, който били ги освбодили. Но нека все пак на трибуната да заповяда Митрополит Методий Кусев...
Report Spam   Logged

Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« Reply #2 on: May 25, 2015, 08:01:04 am »

Решението на Русия да освободи България с умисъл да я присъедини на Руската империя, не представляваше тогава престъпна мисъл за интересите на българите, според тяхното тогавашно робско положение. Ето затова планът на руската дипломация е бил и е. България да си стане руска губерния. Първият княз, Александър Батенберг, руски човек, пожела да бъде независим княз на независима държава. Той се показа неблагонадежден за изпълнение на руския план за присъединението на България - под руски протекторат.

Съединението на Източна Румелия с България порази руската дипломация. Тоя жест осуетяваше планът за присъединението на България съгласно Рейхщадското споразумение (между Русия и Австро-Унгария от 1876 г. - б.м., П.М.). Уголемяването на България оправдаваше опасенията на руското правителство да не би да се отвори апетит на България и тя да пожелае един ден и посегне да тури ръка на Проливите и на Цариград.

Сърбия ни отвори война. Търсеше компенсация за изместеното равновесие: да вземе от България толкова, колкото последната взе от Източна Румелия. Мислехме тогава, че Сърбия беше подбудена от Австро-Унгария. После се оказа, че и Русия имала пръст. Щом се отвори войната, Русия си повика офицерите и ги оттегли от нашата армия. Желанието на Русия да бъдем победени и ограбени от Сърбия, стана явно: само слепите русофили не можеха или, по-скоро, не желаеха да го видят.

Бог закрили България. Сърбите не успяха. Руският план - за ограбването, за намалението на България - не успя.

"Девизът" на руското правтелство за намалението и отслабването на България за сметка уголемяването и засилването на Сърбия и Гърция се оформи окончателно, в държавна политика на Руската империя, през 1889 година. С посредството на руската дипломация се постигна едно съглашение между Сърбия и Гърция чрез Патриаршията за подялбата на Македония. При това положение в Македония се образува една съюзна пропаганда със значение на заговор против българската народност. В нейния състав влизаха консулите руски, сръбски, и гръцки власти, гръцко-сръбските владици и терористите: андарти със сръбските чети. Оръдията на консулите и владиците бяха терористите. Като отражение, като отговор на тая изтребителна за българите деятелност на неговите съюзени врагове, българските революционни комитети развиха своите знамена, усилиха своята деятелност. Земаха се мерки за едно всеобщо сериозно въстание. Четите заработиха по-усилено.

Мисълта, че при тия движения и при едно по-сериозно въстание, Европа, за да тури край на тоя тревожен живот, може от Македония да образува една автономна област, разтревожи руската дипломация. Последната знаеше твърде добре, че ако се образуваше от Македония автономна област, нямаше да остане нито сърбин, нито грък, нямаше да се мине много време, за да се присъединеше тая област на България. В такъв случай всичкия план на руската дипломация рухнуваше.

Страхът пред мисълта за образуването от Македония на една автономна област, застави Зиновиева, руския тогава посланик в Цариград, да подбуди сръбското правителство, за да вземе мерки за унищожението на тия български комитети. Известно е, че той даде "карт бланш" на сърбите да употребят всичките усилия и средства за одушването на всяко движение за придобиване политическо право на Македония. сърбите не закъсняха да използуват това желание на руската дипломация. Разорението и унищожаването с топове на 150 села български в Македония се дължи на милосердието на Зиновиева. Руските консули в Македония, съюзници на сърби, гърци против българите, в своите рапорти, които публикуваха в Петербургския "Държавен вестник", обвиняваха българите и оправдаваха сърбите.

Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия; "погромът ни дойде от Австро-Унгария; 16 юний е катастрофалната дата". Така казваме.

Руският император, който, както се види, не държи сметка за чувствата на самите нас, русофилите, дойде на поклонение в Кюстенджа, за да изкаже своята признателност и благодарност на Румъния, оръдието за нанесения погром на България.

Да видим как тия наши държавници и умни мъже съдействаха за изпълнението на планът за погрома. Известно е, че България се готвеше 30 години за освобождението на угнетените ни братя. Нейният идеал беше: обединението на българския народ. Възползвана от тоя стремеж на България... руската дипломация устрои една клопка (капан), в който да попадне България во глава със своя цар. Устроения от руската дипломация Балкански съюз беше уредения капан... Подир детронирането на княз Ал. Батемберга, известно е, че Русия, чрез изпращането в България на своя комисар, като в област, находяща се в неин протекторат, се опита да тури ръка на България. Стамболов, в своята неимоверна решителност, извика: "долу ръцете" и, като развя знамето на независимостта, отвори ожесточена борба против посегателството на независимостта на България. Тогава, в тая борба, Австро-Унгария се яви поборница, в защита каузата на независимостта на България, а с Австро-Унгария - почти цяла Европа.

С образуването на Балканския съюз се целеше разгрома на България. В такъв случай се мислеше, че, при опита за погрома, пак Австро-Унгария ще се яви застъпница, да защищава България. Ето за това в договора на тоя Балкански съюз, се помести клауза, враждебна на Австро-Унгария, т.е. България се задължаваше да даде на Сърбия 200 000 щика против Австро-Унгария. Се целеше с тая клауза да се предизвика смъртна враждебност на Тройния съюз против България.
Report Spam   Logged

Atilla Blazhev
Hero Member
*****

Karma: +7/-1
Posts: 996


Севлиево


« Reply #3 on: May 25, 2015, 08:01:38 am »

Тоя съюз със Сърбия беше едно крайно глупаво дело за България. И най-простият българин знаеше, че сърбите са подли и вероломни; че те отдавна планират и действат открито, за да ни ограбят; че искат да ни вземат не само Македония, но още - Кюстендил, и София, и Видин; че те за Сливница има да си отмъщават на България, и че те, най-после, са били всякога в съюз с враговете на България - сърбите и гърците. И децата в България знаеха, че гърците са най-големите врагове на България и на българщината. На турчин може да имаш доверие, но не и на грък.

България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство. Погромът се дължи на тоя недъг. Кабинетите Гешов - Данев приеха съюза и подписаха договорът със Сърбия по искането и посредството на руската дипломация и под гаранцията на императора. Тия кабинети бяха чисто русофилски.

Подир погрома руският посланик Неклюдов побягна от София. Чичо Петър, сръбският крал, го награди с най-голям орден за заслуга към сръбските интереси. Защо кралят на Сърбия награждава един пълномощен министър, който действувал в друга държава, в София?... По заповед от своето началство той, Неклюдов, дирижираше нашите русофилски кабинети, които му служеха за кукли, дирижирани от него, слепи оръдия. Всяко утро той се осведомяваше от нашите министри за състоянието на нашите войски, где кои части се намират, где е голямата страна и где се намира слабата ни страна. Всеки ден Неклюдов чрез Хартвига държеше сръбското правителство в знание за движението и положението на частите на нашата армия. Значи Руското дипломатическо агентство в София е служило за шпионско отделение на сръбската армия. Но не е само тази заслугата на Неклюдов. Той издавал заповедите за отстъпленията и настъпленията на нашата армия. В помощника на главнокомандващия, в генерала Савов, се съзряло и посрещнало едно препятствие за правилното командуване на армията ни от Неклюдов. Затова генерал Савов се замести от генерал Радко Димитриев, най-благонадеждния, послушен русофил. Где ги не сееш, тамо не поникнуват руските дипломати. Не 16 юний, а 18 юний създаде погрома на България, когато Неклюдов заповяда да отстъпи нашата армия по всички линии. Ако не беше тая заповед, т.е. ако не беше се извършило това отстъпление, цялата сръбска армия щеше да попадне в плен. Тогава и гърците щяха да бъдат унищожени.

Руската дипломация, во главе със своя император, протестираха ли за тия свирепости и нечути жестокости, вършени над българите в поробените земи от сърби, гърци и румъни, угрозиха ли тия зверове да престанат да унищожават един в нищо невинен народ? Драконовския, най-свирепия закон, който издаде Сърбия за унищожение на българите в Македония, руския вестник "Новое време" намери, че е много мек, трябва да бъде много по-жесток, за да смаже главата на тая змия - българския елемент.

За тия страшни грехове (против България), погромът на Русия ще бъде много страшен. Не като оня във време на Руско-японската война. Много по-страшен. Във време на Руско-японската война, за греховете, извършени (1903 г.) от руската дипломация против българите в Македония, извършени чрез Зиновиева и Ламздорфа, Бог я наказа със загубата на флотата, на Порт Артур, на Манджурия и на Корея. Сибирската железница, за която се изхабиха милиарди, остана сега излишна. Отгоре на това, пожертвуваха се напразно стотина-двесте хиляди храбри руски мъже.

За греха с погрома на България, какво по-страшно ще бъде наказанието? Величието на Руската империя се дължи на "теократизма". Основата, върху която се съзида великата Руска империя и върху която се крепи, беше режима на "теокрацията: да се върши всичко по волята Божия, за неговата слава (да освобождава потиснатите народи). Тая основа - теократизма - окончателно е разрушена от речения грях (погромът на България). Следователно Руската империя остава без основа, и, като такава, ще се разгроми и ще се разпадне.

Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ. Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство. Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя...

Стара Загора 1914 г.
Report Spam   Logged

tana68
Sr. Member
****

Karma: +3/-0
Posts: 397


« Reply #4 on: May 30, 2015, 03:09:14 pm »

Вярно , таен е бил договора , но само от българският народ ....Иначе за всички от Сакс Кобургската династия не е бил таен . Те са си поделили всичко ....И сега е така
Няма Австро-Унгария , Русия , Англия , САЩ всичко е на Кобургите - и останалите включая и техните народи не са хора ...
Report Spam   Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy