А след това, другарите русофили ми обясняват. Как благодарение на Русия, България е била освободена. И че непризнаването на тези исторически фалшификации, били израз на неблагодарност, че и на русофобия. И че българина е било трябвало винаги да и бъде благодарен на вековната агресорка и окупаторка Русия на чужди земи, поробила не малко народи, за да им усвоява сега природните им залежи и богатства.
А ето какви са ги планували руснаците срещу България, и благодарение на президенти като Удроу Уйлсън, с неговите
четиринадесет точки, България се е разминала с този направо пъклен руски замисъл, България да бъде разпокъсана между съседите и.
Южна България и Тракия да бъдат дадени на Гърция и на Турция сега. Северна България и Добруджа да бъде дадена на Румъния.А София, софийско, северозападна България, и Пиринска Македония да бъдат дадени на Сърбия. И нека след това пак да ми се обяснява. АЗ колко съм бил трябвало да бъда благодарен, че ме били освободили от турското им робство, на тези считащи се себе си за роби, и изискващи и аз да се считам за роб като тях, а като не се считам за такъв. А се считам за свободен човек, необременен от историческите фалшификации на Москва.
Но не мисля да пиша повече. А смятам да дам думата на един виден русофил, при това православен духовник, изрекъл рефрена. (Има православие, има я България. Няма православие, няма я България). И този същият духовник, който е имал определени симпатии към Русия. Но с времето изстива към тази империя Русия заради действията и, който са си били направо открито враждебни към УЖ славянските им събратя в България, който били ги освбодили. Но нека все пак на трибуната да заповяда Митрополит Методий Кусев...