Мисля , че има развитие по въпросът за "птичата" теория : Има едни снимки на орелът на хан Аспарух . При интердисциплинарна експедиция в Иран наши учени са открили още такива орли т.е. били са доста разпространен символ ...
На какво обаче ?
Аз лично съм срещала поне 6 тюркски думи за сокол , но предполагам , че това са различни подвидове на род Соколови . Същото важи и за орлите . Та , ако Доа учените го смятат за орел - орел да бъде

В темата един от коментиращите споменава , че има теория , че втората част на топонима Бъл-
гария е трансформация на санскритската дума Гаруда .
Гаруда е птицата на която лети бог Шива .
Същата теория твърди , че първата част на
Бъл-гария , означава : светещ , бляскав сребърен ... и тогава България ще дойде в превод Сребърният Гаруда т.е ни е ще имаме 7 или 14 вида Гаруда . А нашият е сребърният орел
Само , че това много ясно не е Гаруда , а е вимана ...обаче също означава , че имаме 7 или 14 вида летателни апарати т.е. превъплащения на Гаруда ...Тогава джаджата " розета от Плиска " , която се оказва , че я има и в Иран напълно възможно да е част от вимана .
Между другото през тридесетте години на миналият век един махараджа намерил книга с чертеж на вимана и намерил двама майстори . Съоръжението излетяло , но после не е можело да бъде поддържано и било разрушено ( по официална версия , по не официална не се знае )

Аз лично мисля че това са видове антени най-вероятно и ако в момента намесим и изказванията на Н. Тесла , че всичко може да се задвижва от самия ефир...става като 2+2