Da byahte im dali avtomatite ; Togava shteshe da razberesh ot kade pikae slona

Znam che mnogo gi obichate ama te neshto ne go razbirat may

Що, преди 1944 - а година, т.е. - през "фашистко" като е имало цигани - граничари и какво?
Не съм чул, циганин да е предавал българската граница или да е вършил терористични атентати, погроми и диверсии на наша територия. Ама виж, за два други етноса - доста съм чувал такива истории.
Каквото и да говорим, сред циганите има много повече лоялни към България, отколкото сред евреите и турците.
Вероятно е защото нямат държава или нещо друго, но е факт.
А същевременно е факт, че държавата ги дискриминираше последните десетилетия, далеч повече от другите два етноса, чиято голяма част имат паспорти на чужди страни и многократно са обръщали гръб на България, както и доста от тях са я предавали.
Не отричам факта, че сигурно от всеки етнос има български патриоти и обичащи България, но говоря от лични наблюдения и опит как стоят нещата, според мен...
Доста от турците, ядат български хляб и говорят за България, ама всъщност са си турски националисти, ако не и етносепаратисти или българомразци и си държат повече за Турция.
Ако требва да избират между Турция и България, естествено кого биха избрали и ние това добре трябва да го знаем, а считат същевременно, че постоянно България им е длъжна с нещо.
И това всичкото, не е в резултат на "възродителния процес" /На който съм противник!/, той е само оправдание и предтекст. Винаги е било така.