Respekt Serbest
A az pozdravyavam vsichki s tezi chisto balgarski peseni. Tova e ezika na Asparuhovite Balgari. Poslushayte. Ima li neshto obshto s taka narechenite nashi balgari? Ima li neshto obshto s Pomatsite na koito iskat da vnushat che sa balgari? Koito uj bili poturcheni? Interesno kak poturchen narod ne znae turskiya ili pone svoya roden ezik istinskiya balgarski?
Interesna tema za razmisal.
Никога не съм казвал че "помаците" са потурчени, защото ако бяха потурчени, щяха да говорят турски, нямаше да честват 3 - и март и щяха да се определят не като други, а като турци. Изглежда ме бъркаш с брътвежите на Волен Сидеров - целящи да трупат електорат на Доган, като му се привиждат някакви "турцизирани" българи - мюсюлмани, ама то ако бяха турцизирани, нямаше как да са българи вече...
Не знам в Златоград или Ксанти, и един да има който да знае или разбира турски, даже и колкото мене...

Да, искаш да кажеш сигурно като "приликата" между анадолските турци и истамбулските турци, или като приликата между тукашните така наречени български турци и турците от Турция, но да, приликата между чувашите и тукашните българи е много по - голяма, отколкото да речем между евреите - сефаради и евреите -ашкенази, както и между истамбулските, кърджалийските и анадолските турци...

Да не говорим пък между помаците и турците, въобще. Те някъде не щат и да се погледнат по- между си, но това е друга тема...